Skændsel at tromle afskaffelsen af bededag igennem

”Vi har advaret imod at gribe ind i den danske model og bare at tromle lovforslaget om afskaffelsen af store bededag igennem. Vi har i et høringssvar påpeget, hvor mange problemer det skaber, hvis man nedlægger en helligdag, og samtidig ser stort på aftalerne på arbejdsmarkedet. Vi har indtrængende bedt om at blive indkaldt til en trepartsforhandling for at afbøde for de værste konsekvenser af en sådan lov. Men vi er på groveste vis blevet ignoreret, og mangler stadig at få svar på, hvordan regeringen vil løse de problemer, den skaber. Det er ganske enkelt en skændsel.”
Så klar er kritikken fra FOAs forbundsformand Mona Striib forud for dagens tredjebehandling af regeringens lovforslag om at sløjfe store bededag. Mødet i salen begynder kl. 13, og gør de folkevalgte for regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – samt de radikale - alvor af at stemme for lovforslaget, er bededagen afskaffet allerede fra næste år.
For mange lønmodtagere betyder det ikke kun en mistet helligdag til restitution og tid med familien. Det betyder også, at de mister indkomst. Omkring 50 millioner i tillæg går ansatte som social- og sundhedsassistenter på plejecentre, pædagogiske assistenter på botilbud, kantineansatte på sygehuse og alle mulige andre, som normalt tager en vagt på store bededag glip af hvert år. For regeringen vil kun kompensere lønmodtagerne lønmæssigt for en almindelig arbejdsdag.
”Det er rent ud sagt tyveri af tillæg, som de ansatte har forhandlet sig frem til, og betalt for ved overenskomstbordet,” siger Mona Striib.
Oprindeligt blev afskaffelsen af store bededag opfundet for at skaffe penge til finansiering af en styrkelse af forsvaret.
”Dén metode, at en regering skal kunne gå på strandhugst i overenskomsterne for at finde penge til finansiering af et projekt, bliver vi nødt til at sige klart nej til,” siger FOA-formanden.
”Så er det bare ekstra absurd og helt kafkask, når landets fremmeste økonomer på stribe endda afviser, at afskaffelsen af bededagen skulle have en varig økonomisk effekt. Tværtimod kan lovforslaget komme til at koste arbejdspladser,” siger Mona Striib.
Lovforslaget går også lodret imod befolkningens ønske, hvilket fremgår af nok danmarkshistoriens største underskriftsindsamling.
”475.000 danskere har med deres underskrift forsøgt at råbe regeringen op, og skrevet under på, at de er imod afskaffelsen af store bededag. 7 ud af 10 danskere er imod lovforslaget. Hvordan regeringen kan få sig selv til at sidde så massiv en modstand fra folket overhørig, er mig en gåde,” siger Mona Striib.
”Det er muligt, jeg bliver skuffet. Men jeg håber til det sidste, at de folkevalgte efterkommer vælgernes ønske, og stemmer imod lovforslaget. Sker det ikke bliver i dag en skammens dag,” siger Mona Striib.
Nøgleord
Kontakter
Klaus LangePressechef
31 61 27 87
Billeder
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
Mona Striib: Når økonomien strutter af sundhed, skal vi sikre velfærden23.6.2025 13:11:52 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen opskriver det finanspolitiske råderum med rekordbeløb. Nu må det være slut med krav om nedskæringer og selskabsskattelettelser, siger FOAs Mona Striib.
Kampen mod resistens hjælper både sundheden og økonomien11.6.2025 09:00:47 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og folketingets partier har aftalt en handlingsplan for antimikrobiel resistens. FOA kalder planen et vigtigt skridt for folkesundheden.
FOA roser økonomiaftale med regionerne: Tiltrængt økonomisk løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:41:10 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Danske Regioner har netop præsenteret aftalen om regionernes økonomi i 2026. Aftalen bliver kaldt både god og nødvendig af fagforbundet FOA.
FOA: God økonomiaftale sikrer velfærden27.5.2025 13:48:11 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og kommunerne har landet en økonomiaftale for 2026. Pengene til velfærd og daglig drift hæves med 3,2 milliarder kroner. Fagforeningen FOA tager positivt imod aftalen.
Allerede inden økonomiaftale er kommuner på sparekurs26.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Midt i forhandlingerne om næste års økonomi for kommunerne viser ny Megafon-rundspørge, at seks ud af ti økonomichefer i kommunerne frygter, at de ikke kan leve op til forventningerne i den nye ældrelov. Et økonomisk løft er bydende nødvendigt, lyder det fra fagforbundet FOA.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum