Dyrenes Beskyttelse

Skab mere vild natur i din have

Del

At gøre plads til mere vild natur i haven kan sagtens være smukt. Og så er det vigtigt for biodiversiteten, forklarer formand for Landsforeningen Praktisk Økologi.

En have med mere vild natur er til stor gavn for smådyr og insekter. Foto: Dyrenes Beskyttelse
En have med mere vild natur er til stor gavn for smådyr og insekter. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Du kender det sikkert. Den klassiske parcelhusvej med sirligt klippede ligusterhække og grønne, velplejede græsplæner. Midterrabatten på vejen er klippet helt tæt af kommunen. I haverne er der en trampolin til ungerne og et blomsterbed til mor. Det ser pænt og nydeligt ud. Ordentligt.

Men for en bi eller en fugl, er det en ørken. En grøn ørken ganske vist, men stadig en ørken uden vand, mad eller levesteder. De pæne, ordentlige haver er altså ikke til megen gavn for den danske natur.

En hyldest til det vilde

Faktisk er ordentligheden i de danske haver et stort problem for mangfoldigheden og biodiversiteten i vores natur – trængt som den er af landbrug og byer. Derfor er det på tide, at vi ændrer synet på vores haver, mener Signe Schrøder, der er formand for Landsforeningen Praktisk Økologi.

- Vi må indføre en ny haveæstetik, der i højere grad hylder det vilde og gør op med den ensartede græsplæne, bekæmpelsen af skvadderkål med sprøjtegift, og med hække, der bliver klippet, mens fugleungerne stadig sidder i redderne, siger hun.  

Et nødvendigt skifte

I fællesskab med Dansk Ornitologisk Forening, KFUM Spejderne og Dyrenes Beskyttelse er Signe Schrøder og Landsforeningen Praktisk Økologi gået sammen om projektet ’Vild Natur, hvor du bor’, for at gøre danskerne mere bevidste om, hvordan de selv kan hjælpe den vilde natur på vej.

Med over en million danske haveejere udgør haverne en stor del af Danmarks grønne arealer, og derfor mener Signe Schrøder også, at alle kan være med til at gøre en stor forskel.

- Vi skal give plads og ly til smådyr og fugle i vores haver, for både insekterne og fuglene er trængte i det danske by- og landbrugsland. Den danske natur er i krise, men vi kan alle sammen være med til at vende udviklingen og stoppe tabet af biodiversitet herhjemme, siger hun.

[FAKTA: Vores Natur]
Som en del af Vores Natur er organisationerne Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, KFUM Spejderne og Landsforeningen Praktisk Økologi gået sammen om at skabe ’Vild Natur Hvor Du Bor’.

I ”Vild Natur Hvor Du Bor” gør vi altankassen vild, vi gør haven vild, vi gør gårdmiljøet vildt og parken vild. Kort sagt: Vi gør Danmark vild igen og inviterer de vilde dyr og planter ind i vores haver og bynatur.

Læs mere om projektet på www.dyrenesbeskyttelse.dk/goer-noget-vildt

[FAKTA: Seks tips til en insektvenlig have]

Det behøver ikke være besværligt at gøre haven indbydende for insekter. Her kommer seks tips til den insektvenlige have:

 • Bunker af sten, brænde og kvas er et must i den insektvenlige have. Træet vil langsomt blive nedbrudt af insekterne og det vil igen tiltrække de insekter, der spiser dem. På den måde vil det give et helt lille økosystem.
   
 • Ryd ikke for meget op i haven: lad blade og kviste ligge rundt omkring i haven, for det giver gode forhold for de insekter, der kan gemme sig derunder.
   
 • Lav et område med kontrolleret vildt fx et hjørne med langt græs, der ikke bliver slået. Hvis man slår græsset, ændrer man på mikroklimaet ved jorden, men hvis man lader det stå, giver det mulighed for flere insekter.
   
 • Hav forskellige planter, for så vil diversiteten i din have blive større. Danske planter er især gode, fordi flere insekter er knyttet til dem.
   
 • Hvis du køber en frøblanding med en blomstereng, så køb den så vildt som muligt med planter hjemmehørende i Danmark og af forskellig slags. Det passer bedst til de danske insekter.
   
 • Byg et insekthotel af fx gammelt brænde: byg en konstruktion med en masse hulrum, hvor insekterne kan gemme sig og overvintre. Fyld gerne på med træ og kviste, så der er noget at arbejde med for insekterne

Nøgleord

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Billeder

En have med mere vild natur er til stor gavn for smådyr og insekter. Foto: Dyrenes Beskyttelse
En have med mere vild natur er til stor gavn for smådyr og insekter. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Download
Der er masser, man selv kan gøre for at tiltrække insekter i haven. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Der er masser, man selv kan gøre for at tiltrække insekter i haven. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Download

Information om Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse
Buddingevej 308
2860 Søborg

33 28 70 00https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum