Sjællændere holder igen med brokken

Del

På Sjælland brokker man sig mindre over kollegerne end i resten af landet, viser en ny undersøgelse fra Krifa. Brok og sladder om kollegaen kan have alvorlige konsekvenser, advarer erhvervspsykolog.

Brok hersker på de danske arbejdspladser. I det meste af landet brokker man sige ofte over kollegerne, men på Sjællænd er der skruet ned for brokkeriet.

Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har lavet for Krifa.  

Her svarer 45 % af sjællænderne, at når de brokker sig, handler det i høj eller nogen grad om kollegerne – mens det for jyderne gælder hele 51 %.

8 ud af 10 danskere oplever brok på jobbet flere gange om ugen, hvilket indikerer en alarmerende brokkultur på de danske arbejdspladser.


Kan føre til mobning
Erhvervspsykolog i Krifa, Rasmus Højbæk, mener, at vi skal tage kollega-brokken alvorligt.

- Brok ændrer ikke noget, hvis man ikke har tænkt sig at handle på det. Hvis du ikke fortæller vedkommende, hvad du er utilfreds med, har han eller hun jo ikke en chance for at ændre sin adfærd, siger han og fortsætter:

- I sidste ende kan det faktisk føre til mobning, hvis der tales i krogene om en kollega. Man får opbygget en vrede, som bliver mudret til, jo mere man brokker sig, og til sidst kan man måske ikke huske, hvad den egentlige årsag til brokkeriet er.

Ifølge erhvervspsykologen er det vigtigt, at man ser indad og tager ansvar for sit eget brok.


Ledelsen har også ansvar
Krifas formand, Søren Fibiger Olesen, mener, at ledelsen også har et ansvar, når det kommer til brok.

- Der skal være en åben kultur på arbejdspladsen, hvor det er tilladt at være kritisk – selvfølgelig på en konstruktiv måde. Ellers er det, at brokken over fx kollegerne foregår i krogene. Det er ledelsen, der har ansvaret for at skabe sådan en kultur.

Om undersøgelsen:
Undersøgelen er foretaget af Wilke på vegne af Krifa.

Data til undersøgelsen er indsamlet i perioden fra 11/12-19/12 2017 og er efterfølgende vejet på køn, alder, region og beskæftigelse for at sikre, at undersøgelsens datagrundlag er nationalt repræsentativt på disse variabler.

Andre hovedpointer fra undersøgelsen:

  • 43% oplever, at brok på arbejdspladsen påvirker deres arbejdslyst og trivsel negativt, og 27% oplever, at brok på arbejdet påvirker dem i deres fritid. Særligt kvinders trivsel påvirkes af brok på arbejdspladsen.
  • 78% oplever ugentligt brok på arbejdspladsen. Dog mener kun 37%, at de selv brokker sig på arbejdet ugentligt.
  • 96 % kvinder tror ikke, de brokker sig mere på arbejdspladsen end den gennemsnitlige dansker. For mænd er tallet 90%.
  • Med 63% er lederen/ledelsen det, vi hovedsagligt oplever, at andres brok handler om, og med 46% er ledelsen også det, vi selv brokker os mest over.
  • Kun 14% prøver at gøre noget aktivt for at stoppe brok, og 2% beder dem, der brokker sig, om at stoppe.
  • 30% mener, at brok skaber sammenhold på arbejdspladsen. 

Nøgleord

Kontakter

Søren Fibiger Olesen, formand, Krifa, tlf.: 7227 7013, mob.: 2544 4008, mail: sfo@krifa.dk
Rasmus Højbæk, erhvervspsykolog, Krifa, tlf.: 7227 7757, mob.: 2628 8994, mail: ras@krifa.dk
Hvis du ønsker at få rapporten tilsendt, kontakt Lisa Lehtinen, Krifa Kommunikation på tlf.: 2544 4238 eller mail: ldle@krifa.dk

Information om Krifa

KrifaFølg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum