Aalborg Universitet

Sidste udkald for at måle radon i din bolig

Del

En del af landets kommuner opfordrer deres borgere til at måle radon i boligen. Og det er der god grund til, for radon er hvert år skyld i 300 nye tilfælde af lungekræft. Men skal du nå at måle, om der er for meget radon i din bolig, skal du i gang senest 1. marts. Ellers må du vente til efteråret.

Radon varierer over døgnet og året. Derfor er måleperioden væsentlig, når man skal måle radon. (Illustration fra SBi-anvisning 270).
Radon varierer over døgnet og året. Derfor er måleperioden væsentlig, når man skal måle radon. (Illustration fra SBi-anvisning 270).

Radon er en radioaktiv gas, der findes overalt i jorden under vores bygninger. Man kan hverken se eller lugte radon. En radonmåling er det eneste, der kan vise, om radonniveauet er for højt i bygningen. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) på Aalborg Universitet København har netop udgivet en ny SBi-anvisning om måling af radon i indeluften, der forklarer, hvordan målingen udføres.

”Det er første gang, der er formuleret præcise krav til, hvordan radonmålinger udføres, så de giver et retvisende billede af radonniveauet i en bygning. Faktisk er vi foran andre lande, når det kommer til at stille præcise krav til radonmålinger. Det er vigtigt at overholde kravene til blandt andet måleperiode, fordi radonniveauet varierer over døgnet og året”, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen, der er forfatter til anvisningen.

Sådan måler du radon

Følger du vejledningerne i SBi-anvisning 270, Måling af radon i bygninger, vil du kunne finde ud af, om bygningen lever op til myndighedernes radonkrav og -anbefalinger. Det betyder blandt andet, at du skal være opmærksom på måleperiode, antal af målere og placering af målere.

  • Foretag målingen i opholdsrum i den nederste del af bygningen.
  • Anvend altid sporfilmdosimetre, evt. kombineret med elektroniske målere.
  • Mål over mindst 60 dage i perioden 1. oktober til 30. april.
  • Brug mindst to sporfilmdosimetre for at være sikker på at få en brugbar måling. Antallet af målere afhænger dog af bygningens indretning.

Sporfilmdosimetre kan du købe på nettet. Når de har siddet i bygningen i måleperioden, indsendes sporfilmdosimetrene til leverandøren, så de kan analyseres på et laboratorium. Laboratoriet kan udregne det, der kaldes den estimerede årsmiddelværdi, som angives i Bq/m3 (Becquerel pr. kubikmeter luft). Er bygningen opført i 2010 eller senere, må årsmiddelværdien ikke være over 100 Bq/m3. For bygninger opført før 2010 bør årsmiddelværdien heller ikke være over 100 Bq/m3, men dette er ikke noget krav.

SBi-anvisning 270, Måling af radon i bygninger er tilgængelig som webudgave på www.anvisninger.dk og kan bestilles som bog samme sted. Anvisningen er udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og med støtte fra Realdania.

Fakta

  • Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, som dannes af radium, der findes overalt i jorden.

  • Hvert år rammes ca. 300 danskere af radonrelateret lungekræft.

  • Radon kan hverken lugtes, smages eller ses, men det kan måles i boligens indeluft.

  • Radon kan trænge ind i en bygning gennem utætheder i terrændækket, kældergulvet og kældervæggene, fx pga. byggesjusk, sætningsskader eller rørgennemføringer.

Til pressen: Illustrationen kan downloades i høj opløsning til fri afbenyttelse. Yderligere oplysninger ved henvendelse til seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen (mobiltelefon 2360 5697, e-mail tvr@sbi.aau.dk).

Billeder

Radon varierer over døgnet og året. Derfor er måleperioden væsentlig, når man skal måle radon. (Illustration fra SBi-anvisning 270).
Radon varierer over døgnet og året. Derfor er måleperioden væsentlig, når man skal måle radon. (Illustration fra SBi-anvisning 270).
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum