Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Shorts eller støvregn i dag? DMI øger præcisionen i prognoserne

Del
Når DMI forudsiger sandsynligheden for regn, skybrud eller blå himmel, sker det på baggrund af en himmelhøj mængde målinger og data. Med et nyt vejrmodel-system kan DMI nu give danskerne endnu mere præcise vejrprognoser.

Det danske vejr og ikke mindst den danske sommer kan være en lunefuld størrelse, og alle vil gerne være forberedt på farligt vejr. Derfor arbejder DMI hele tiden på at gøre sine prognoser og varsler endnu mere præcise og samtidig sikre, at der altid er opdaterede lokale vejrudsigter på både dmi.dk og på DMI’s vejr-app.

Uanset om vi skal beskytte os mod skybrud eller vurdere, om vi tør tage chancen og fejre for eksempel de nyudklækkede studenter uden for i haven, så betyder vejret noget for os alle sammen. Med DMI’s nye model-system kan vi nu allesammen få endnu mere præcise vejrudsigter – og i højere grad på lokalt niveau,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Beskytter mod ubehagelige overraskelser

Det nye vejrmodel-system COMEPS gør det muligt at køre væsentligt flere vejrmodeller på den samme tid. Det betyder, at det nye system kan komme med et større antal bud på, hvilket vejr de kommende døgn byder danskerne. Hvis der f.eks. bliver ved med at være stor sandsynlighed for regn i et område, selv om DMI foretager kørsler med mange forskellige betingelser, så er prognosen mere præcis. Det nye system er også bedre til at forudsige, hvor ekstremt vejret i værste fald kan blive.

”Vejret bliver jo ved med at være, som det er, men nu kan vi i højere grad beskytte danskerne mod for mange ubehagelige overraskelser fra ekstremt vejr. I lyset af flere somre med store skybrud og oversvømmede kældre og huse, så tror jeg, at det betyder meget for mange danskere, at vi kan mindske usikkerheden i prognoserne” siger Lars Chr. Lilleholt.

Det ny vejrmodelsystem er udviklet af DMI’s egne forskere. DMI er en del af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Fakta

  • Det nye vejrmodelsystem tages i brug fra 16. juni 2017, og data fra modellen kan ses på DMI's Byvejr fra midt i næste uge
  • Systemet giver bl.a. bedre mulighed for at forudsige ekstremt vejr, der rammer meget lokalt.
  • De mere præcise vejrudsigter vil blive brugt på alle DMI’s platforme, så danskerne har digital adgang til prognoserne døgnet rundt.
  • Ved varsling af farligt vejr vurderes vejret både ud fra DMI’s vejrmodeller og subjektive meteorologiske vurderinger af DMI’s eksperter.

Kontakter

Souschef i pressetjenesten
Rasmus Bjørn
4172 9077
rasbj@efkm.dk

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

NEKST: 10 anbefalinger skal sætte tempo på udfasningen af gas i danske hjem14.3.2024 07:59:13 CET | Pressemeddelelse

Den nationale energikrisestab, NEKST, præsenterer 10 håndgribelige anbefalinger til, hvordan der hurtigere kan blive sagt farvel til gas i danske hjem. Danskerne skal blandt andet have klar besked om mulige varmeløsninger, og der er hastighed at hente i at strømline praksis i kommunerne. Arbejdsgruppen har vendt hver en sten og peger på helt konkrete barrierer, der står i vejen for grønnere og stabile varmeløsninger til danskerne, siger Lars Aagaard.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye