Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

SF-borgmester vil hjælpe flere stressramte efter overvældende søgning

Del

Flere og flere københavnere søger hjælp til at håndtere stresssymptomer, og det har givet ventetid på de kommunale stressforløb i Københavns Kommune. Derfor vil sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) ved de kommende budgetforhandlinger sikre en udvidelse, så flere borgere kan få glæde af de populære tilbud.

Da Københavns Kommune i 2015 lukkede dørene op til de helt nye kommunale stressklinikker, var konceptet helt nyt. Kommunens klinikker var nemlig de allerførste af sin slags i Danmark, og interessen var derfor også stor for at se, om det nu også ville blive en succes. Det gjorde det – allerede efter første år viste evalueringer, at tilbuddene havde overbevisende effekt.  

Faktisk er kommunens stresstilbud blevet så stor en succes, at der sidste år var næsten dobbelt så mange henvisninger, som der var pladser. Den store interesse har resulteret i ventetider på 3-5 måneder for at komme med i et forløb. Men det skal være slut, mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF). 

”Ventetid er ikke sjovt for nogen. Og lige nu er det et problem, at vi har så stor søgning på vores stressforløb, at vi ikke kan følge med. Omvendt er det jo et tydeligt bevis på, at vi har et godt tilbud, som mange gerne vil benytte sig af. Derfor skal vi selvfølgelig have udvidet kapaciteten på netop det her område, så vi kan hjælpe flere”, siger Sisse Marie Welling. 

Vil forebygge mere 

Sundheds- og omsorgsborgmesteren går derfor til de forestående budgetforhandlinger med forslaget om, at der sættes en pose penge af til både at kunne hjælpe flere og hjælpe hurtigere. Men samtidig også til at kunne udbrede nye tilbud til stressramte københavnere, bl.a. nogle “light-modeller” til de, der har lette symptomer. 

”Det handler også om at sætte ind så tidligt man kan. Nogle borgere har lette tegn på stress, og selvom de måske ikke er så hårdt ramte – endnu – at de har brug for et af de intensive gruppeforløb, som vi tilbyder i dag, så betyder det bestemt ikke, at de ikke også kan have gavn af at få hjælp. Det er i hvert fald fjollet bare at vente på, at de skal blive dårligere,” påpeger borgmesteren. 

For at hjælpe gruppen af lettere stressramte borgere er kommunens Center for Mental Sundhed sammen med Center for Psykisk Sundhedsfremme i gang med at udvikle en såkaldt ’Stepped Care Model’ for differentieret stressforebyggelse. Det skal resultere i en vifte af forskellige tilbud, der kan tilpasses borgernes individuelle behov ift. længde og omfang af forløbet. 

Online stressforløb på vej 

“Jeg håber, at vi med en aftale om budgettet kan få mulighed for at komme ud med nogle af de nye ting, vi har i skuffen. På den måde vil vi kunne hjælpe mange flere af dem, der allerede i dag har behovet, men som må vente alt for længe,” siger Sisse Marie Welling. 

De nye tilbud skal bl.a. indeholde et online stressforløb til borgere med mildere stress, som man kan gennemføre for sig selv hjemme i stuen. Online stressforløbet er ved at blive testet og afprøvet, og det viser allerede gode resultater.  

For Sisse Marie Welling er det helt afgørende, at politikerne kan nå til enighed på det her område. Faktisk står stressklinikkerne over for at miste noget af den hidtidige finansiering, hvis ikke der bliver plads i budgettet. 

”Vi er først og fremmest nødt til som minimum at sikre midler til at videreføre det, vi allerede har af tilbud – ellers står vi over for en alvorlig reduktion af aktiviteten. Men jeg vil selvfølgelig kæmpe for, at vi også skal have mulighed for at udbygge de nuværende tilbud. Det vil have en kæmpe betydning for de mange københavnerne, som er ramt af længerevarende stress – men også de mange, vi forhåbentlig kan hjælpe, før deres tilstand bliver meget alvorlig,” siger Sisse Marie Welling.  

Fakta: 

  • Københavns Kommunes stressklinikker åbnede i 2015 som de første i landet. Siden har otte andre kommuner etableret lignende tilbud efter meditationsmetoden “Åben og Rolig”. 
  • Stressklinikkerne gennemfører ca. 1.000 forløb om året. I 2019 blev ca. 1.900 borgere henvist til et forløb, enten via egen læge eller gennem jobcenter. 
  • Evalueringen af forløbene fra 2020 viser, at 91 % af deltagerne oplevede et fald i deres stressniveau, og at 76 % af de deltagere, som havde symptomer på depression ved forløbets start, ikke længere havde symptomer på depression ved forløbets afslutning. 
  • Den seneste opgørelse med data for 2018 og 2019 viser, at 86 % af forløbsdeltagerne gennemfører deres stress forløb. Det er en stigning sammenlignet med i 2017, hvor 80 % gennemførte. 

For yderligere information kontakt:

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens pressetelefon: 23 82 80 82 

Nøgleord

Billeder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum