Sex & Samfund

Sex & Samfund: En sort dag for kvinders rettigheder i USA’s historie

Del

Mens Danmark næste år kan fejre 50 år med fri abort, går USA en dyster fremtid for kvinders rettigheder i møde. USA’s højesteret har nu officielt underkendt afgørelsen fra 1973, der sikrede amerikanske kvinders ret til fri abort. Samtidig stiger presset fra abortmodstandere i Europa og danske politikere bør handle nu.

Det er en sort dag for kvinders rettigheder i USA’s historie. Og det er fuldstændigt ude af trit med flertallet af den amerikanske befolkning, som støtter abortrettigheder. Vi og vores amerikanske søsterorganisation Planned Parenthood, der har cirka 800 klinikker i USA, knokler for at afbøde de værste konsekvenser af beslutningen og hjælpe de op mod 40 millioner kvinder, som fremover skal rejse langt for at få en sikker abort,” lyder det fra Bjarne B. Christensen, generalsekretær for Sex & Samfund oven på beslutningen om at underkende højesteretsafgørelsen ”Roe vs. Wade” fra 1973 i USA.

Et lækket notat viste i maj, at et flertal af højesterets ni dommere gik ind for dette – og nu er den bindende kendelse kommet i sagen ”Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization”. Det betyder, at delstater kan lave deres egen lovgivning på abortområdet. Allerede nu er 26 delstater - altså mere end halvdelen – klar til helt at forbyde abort eller lave hårde stramninger.

”Den begrænsede tilgængelighed kan i værste fald tvinge kvinderne til at føde uønskede børn. Eller i yderste konsekvens tvinge dem til at risikere eget liv ved usikre og ulovlige aborter. Og tag ikke fejl, dette vil koste amerikanske kvindeliv,” siger Bjarne B. Christensen.

Retten til fri abort i USA har ligesom i Danmark eksisteret siden 1973. Men hvor vi i Danmark næste år kan fejre 50-året for den frie abort, tilslutter USA sig lande som El Salvador og Polen med nogle af verdens strammeste abortlove.

Højesterets beslutning vil uden tvivl kaste lange skygger på resten af verden. Selvom mange lande heldigvis har liberaliseret deres abortlovgivninger siden 1990’erne, ser vi desværre en kedelig tendens i Europa. Vi skal ikke længere væk end danskernes yndlingsferiedestinationer Italien og Spanien, for at møde kvinder, der er tvunget til at rejse langt for at få en abort, fordi flere læger ikke vil udføre den. Eller en kort køretur til Polen, der har en af Europas allerstrammeste abortlove. Vi ser ukrainske kvinder, der er blevet voldtaget på flugten til Polen, som presses tilbage til en krigszone for at få en abort,” siger Bjarne B. Christensen.

I mindst et årti har konservative religiøse grupper postet 4,4 mia. kr. i anti-rettighedsbevægelsen i Europa, som kæmper mod blandt andet adgang til fri abort.´´ Pengene kommer bl.a. fra amerikanske milliardærer, russiske oligarker og religiøse grupper viser rapporten ’Tip of the Iceberg’, som udkom sidste år.

”Hvad der er sket i USA i dag er et alt for tydeligt bevis på, at de rettigheder, vi har tilkæmpet os, hele tiden skal forsvares – ellers risikerer vi at miste dem. Derfor er det afgørende, at danske politikere klart og tydeligt slår ring om disse rettigheder i Europa, samt at de er med til at sikre, at vi kan imødegå det pres, der kommer fra anti-abortbevægelser både i USA, Rusland og andre europæiske lande. Vi skal huske, at retten til at bestemme over egen krop starter med retten til fri abort,” siger Bjarne B. Christensen.

For nyligt skrev 37 folketingspolitikere i debatindlæg i Jyllands-Posten sammen med Sex & Samfund, under på, at Danmark skal forblive et foregangsland for den frie abort.

Hvis det skal ske, så er det nu, at danske politikere skal skrue op for forsvaret af vores rettigheder. Vi har brug for, at Folketinget afsætter midler til  et tværgående koordineret modsvar til anti-abortbevægelsen samt indsatser, der imødegår de dagsordener, der har til formål at  afmontere kvinders rettigheder i Europa,” siger Bjarne B. Christensen.

Kontakter

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Gymnasieelever strejker i protest: ”Vi vil have seksualundervisning på skemaet!”4.2.2022 06:00:00 CET | Presseinvitation

PRESSEINVITATION: Hvordan lærer unge at respektere hinandens og egne grænser? Seksualundervisning er meget mere end kondomer på en flamingo penisattrap. Det handler også om at lære om samtykke, grænser og forventninger til køn og seksualitet, som alle er temaer, der er højaktuelle i teenageårene. Derfor nedlægger gymnasieelever i hele landet torsdag d. 10. februar undervisningen i protest mod, at seksualundervisning ikke er obligatorisk på gymnasierne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum