Seniorer er tilbage i job to måneder senere end andre ledige

Del

Den gennemsnitlige ledighedsperiode er cirka ti uger længere for personer over 60 år end for andre ledige, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

ARBEJDSMARKED

Når seniorer bliver arbejdsløse, har de sværere ved at komme tilbage i job end deres yngre kollegaer.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

Nyledige over 60 år er cirka 2 måneder – eller 10 uger – længere om at få job igen sammenlignet med alle andre aldersgrupper.

Tallene viser, at ledige på 60 år og derover har en gennemsnitlig ledighedsperiode på 35 uger, mens den gennemsnitlige ledighedsperiode for alle andre aldersgrupper er cirka 25 uger.

”Det er paradoksalt, at virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft, men at seniorerne stadig har svært ved at komme i arbejde igen, når de bliver ledige,” siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Flere seniorer oplever diskrimination – og mange ender i langtidsledighed

Forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv har for nylig vist, at næsten hver anden ledige senior oplevede at blive diskrimineret på grund af sin alder i 2022. Det er en stigning fra cirka hver tredje i 2020.

Samtidig viser forskning fra Aalborg Universitet, at alderen er den vigtigste parameter i forhold til diskrimination, når arbejdsgivere står i en ansættelsessituation. Sandsynligheden for at få et job falder betragteligt med alderen, lyder konklusionen.

Analysen fra AE viser, at mere end hver sjette ledige person mellem 60 og 64 år er ramt af langtidsledighed, hvilket er et højere niveau end blandt alle andre aldersgrupper. Man defineres som langtidsledig, når man har været ledig i mindst 80 procent af tiden det seneste år.

”Det er svært at forstå, at virksomhederne ikke ansætter seniorerne i højere grad. I stedet går de glip af erfarne, pålidelige og værdsatte medarbejdere,” siger Emilie Agner Damm.

”Samfundsøkonomisk er det også et problem, hvis seniorer, der ellers ville være i beskæftigelse, ryger ud i længerevarende ledighed, så de måske mister motivationen og går tidligere på pension end forventet,” siger Emilie Agner Damm.

”Også fra politisk side bør man tage seniorerne mere alvorligt og forbedre den aktive beskæftigelsesindsats over for seniorerne,” siger Emilie Agner Damm.

Analysens hovedkonklusioner

  • Ledige over 60 år er i gennemsnit ledige i 35 uger, før de kommer i beskæftigelse. Det er cirka to måneder længere end ledige under 60 år.
  • Mere end hver sjette ledig mellem 60 og 64 år er langtidsledig. Dette er en større andel end for de yngre aldersgrupper.
  • Seniorers højere ledighed er et problem, som bør løses. Det kræver både en bedre beskæftigelsesindsats, og at arbejdsgiverne i højere grad giver ledige seniorer chancen.

Læs analysen her

Tabel: Dagpengemodtagere over 60 år er i gennemsnit ledige i 35 uger

Tabellen viser den forventede varighed for nyledige på dagpenge i perioden fra tredje kvartal 2020 til andet kvartal 2021 for forskellige aldersgrupper.

Gennemsnitlig ledighedsperiode før job (uger)

Under 30 år

23,8 uger

30-34 år

26,4 uger

35-39 år

26,7 uger

40-44 år

25,6 uger

45-49 år

24,3 uger

50-54 år

24,4 uger

55-59 år

26,1 uger

Over 60 år

35,1 uger

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registre og DREAM

Tabel: Mere end hver sjette 60-64-årige ledig er ramt af langtidsledig

Figuren viser andelen af ledige, som er langtidsledige. Langtidsledighed er defineret ved, at man har været ledig mindst 80 procent af tiden det seneste år.

Andel ledige, som er ramt af langtidsledighed

20-24 år

5,4 pct.

25-29 år

9,7 pct.

30-34 år

13,5 pct.

35-39 år

15,6 pct.

40-44 år

15,3 pct.

45-49 år

14,7 pct.

50-54 år

15,1 pct.

55-59 år

15,0 pct.

60-64 år

18,1 pct.

Kilde: AE på baggrund af Jobindsats

Læs analysen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Prognose: Dansk økonomi stabiliserer sig på et højt niveau i de kommende år19.8.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) forventer en mere afdæmpet, men stadig positiv vækst i BNP i de kommende år. Dansk økonomi står historisk stærkt, hvilket i høj grad skyldes medicinalindustrien. Væksten forventes at aftage, men store private opsparinger, udsigt til lavere renter og genåbningen af Tyra-feltet vil have positive indvirkninger på den samlede økonomiske aktivitet. Beskæftigelsen forventes at falde en smule frem mod 2025, men stige igen i 2026. Ledigheden ventes at stige svagt til cirka 100.000 personer i 2026.

Samfundet vinder 7,5 millioner kroner ved at uddanne en social- og sundhedsmedarbejder: Se livsindkomsten for 65 uddannelsesgrupper8.8.2024 07:03:51 CEST | Pressemeddelelse

En person, der tager en social- og sundhedsuddannelse, tjener i gennemsnit 7,5 millioner kroner mere i erhvervsindkomst gennem livet end en sammenlignelig ufaglært, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Analysen viser den forventede erhvervsindkomst hen over et helt arbejdsliv for 65 forskellige uddannelsesgrupper.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye