Seniorboomet der udeblev i sommerhus-områderne: Pensionister bliver i villakvartererne

Del
’BAG-OM-TALLENE’: Højere pensionsalder og stigende sommerhuspriser har – trods regel-lempelse - bremset udviklingen. Siden 2018 er der blevet færre over 60 år, der har fast bopæl i deres sommerhus, viser analyse. Højere priser mærkes eksempelvis i Nordsjælland, Odsherred og Syddjurs

Mens det summer af børnestemmer og vrimler med yngre familier i landets sommerhusområder i sommermånederne, så er det, stik mod forventningerne, ikke boomet med seniorer uden for sæsonen.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home, som har set nærmere på tal fra Danmarks Statistik, er det overraskende, for man hører ellers ofte, at der er flere og flere, der bor i sommerhus hele året.

”For et par år siden var forventningen, at flere ældre ville flytte ud i sommerhusområderne, men det er ikke sket,” siger boligmarkedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Siden 2018 er der i reelle tal ca. 700 færre danskere over 60 år, der benytter deres sommerhus som helårsbolig. Det svarer til 2,6 % færre, som bor helårs i sommerhuset sammenlignet med for to år siden, viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Home har analyseret.

Typisk er det efterlønnere og pensionister, der kan få tilladelse til at bo i sommerhuset hele året, da man skal være fyldt 60 år.

Men i løbet af få år er der altså blevet lidt længere mellem det grå guld med adresse i sommerhusområderne.
Blandt de 60-69 årige er der blevet næsten 1.700 færre helårsbeboere i sommerhus siden 2018.
Til gengæld er der nu ca. 1.000 flere danskere over 70 år, der bor i sommerhus, viser Homes beregninger.

Midlertidig opblomstring efter lovændring
Home og Realkredit Danmark vurderer, at udviklingen blandt andet skyldes, at antallet af danskere med bopæl i sommerhuset toppede umiddelbart efter en ændring i planloven i sommeren 2017, samt at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet.

Planloven blev ændret, så det er muligt for pensionister at bo i sommerhus efter kun ét års ejerskab mod tidligere otte år. Det betød en stigning i helårsbeboelserne allerede samme år og især året efter, viser Homes beregninger.


Men reduktionen i ejertiden på syv år udløste kun kortvarigt et opsparet ønske blandt de ældre sommerhusejere om at flytte i sommerhus hele året, vurderer Home.
”Otte år var for mange en uoverskuelig periode med ’dobbelt husførelse’ og udgifter til to boliger, mens et år var til at overse, så i forlængelse af de nye regler rykkede en del seniorer ud i sommerlandet hele året,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen.

Ser man på antallet af sommerhuse, hvor ejerne har deres folkeregisteradresse, så toppede det også i 2018 med næsten 20.300, hvilket er ca. 1.000 flere sommerhuse anvendt til helårsbeboelse end i både 2016 og i 2020.

”Det understreger også, at interessen foreløbig ser ud til at have toppet i 2018,” vurderer Henrik Hauthorn Jensen.

Seniorer glade for hvor de bor
Strømmen af pensionister fra lejligheder og villakvarterer til sommerhusområderne er aftaget på trods af en større befolkning over 60 år.

I opgørelsen er udviklingen i befolkningstallet også sat i forhold til antal fastboere i sommerhus. Det afslører, at der faktisk er forholdsvis færre seniorer, der har byttet parcelhuset ud med et liv i sommerhus hele året. Gruppen af borgere i 60’erne, 70’erne og 80’erne er steget fra 1.367.817 til 1.455.334 i perioden 2016 til 2020. Altså med næsten 88.000, men siden 2016 er andelen af seniorer, der bor hele året i sommerhus faldet fra 1,74 % til 1,71 %.

Det stigende antal seniorer taler for, at flere skulle flytte helårsadressen til et sommerhus.
Men en spørgeundersøgelse fra YouGov og Home har tidligere vist, at seniorerne hører til dem, der er mest glade for at bo, hvor de bor. De er blandt andet mere glade for deres naboer end befolkningen generelt.

”De har deres netværk, som de har opbygget gennem mange år og aktiviteterne i hverdagen og den by, de kender gennem mange år Det er der nok mange, der ikke ønsker at opgive,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen.


Stigende pensionsalder bremser

Den stigende pensions- og efterlønsalder samt det, at langt færre end tidligere blandt de 60-65 årige går på efterløn har også betydning for, hvor mange der flytter deres helårsadresse i sommerhus.

Pensionsalderen er hævet fra 65 år til 66 år i 2020 og hæves i øvrigt gradvis til 67 år i 2022.
”Det betyder, at færre i 60’erne har mulighed for at bo i sommerhuset hele året, da det i de fleste tilfælde hænger sammen med, at man er fri af arbejdsmarkedet og ønsker at nyde sit otium,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

”Vi lever længere og bliver længere tid på arbejdsmarkedet, så hvor man måske tidligere var i 60’erne, når man flyttede adresse til sommerhus hele året, er man nu i stedet i 70’erne,” uddyber han.


Stigende sommerhuspriser

Endnu en forklaring på udviklingen er kraftigt stigende sommerhuspriser i sommerhusområderne tæt på de store byer, som umiddelbart er mest oplagte til helårsbeboelse, lyder det fra Homes sommerhusmæglere.

”Det er langt billigere, at købe et helårshus, hvis man gerne vil bo tæt på stranden og vandet,” siger ejendomsmægler Sten Nielsen, der er indehaver af fire Home sommerhus-butikker på den sjællandske nordkyst.

Siden 2016 er sommerhuspriserne i Gribskov kommune steget markant mere end priserne på helårshuse, fortæller han. Ifølge tal fra boligsiden.dk koster en kvm parcelhus nu lige under 18.000 kr. i snit, mens en kvm sommerhus tilsvarende koster næsten 30.000 kr. i snit.

Den samme udvikling gør sig gældende i Rørvig, fortæller indehaveren af den lokale Home-butik Henrik Pedersen, hvor kvm-prisen for sommerhuse er over dobbelt så høj som for helårshuse i området.

I Syddjurs kommune med sommerhusområder tæt på Aarhus er udviklingen den samme, bekræfter ejendomsmægler og indehaver Steffen Gandrup, Home Syddjurs.

”Der er fortsat interesse for det, men udviklingen i sommerhuspriserne har gjort det vanskeligere at få råd. Kvadratmeterprisen på en villa er langt lavere end kvadratmeterprisen på et sommerhus,” siger han.

Sommerhuse koster i snit godt 19.000 kr. kvadratmeteren, mens helårshusene kun ligger lige over 12.000 kr. pr. kvm.

Der er cirka 220.000 sommerhuse i Danmark, hvoraf det altså er færre end hver tiende, der benyttes til helårsbeboelse.

FAKTA: Hvem må bo i sommerhus HELE året?
Du må bo i dit sommerhus i et sommerhusområde hele året, hvis du har ejet huset i 1 år og derudover tilhører en af disse grupper: 

  • Er berettiget til at modtage folkepension (typisk fra 65 år)
  • Er pensionsmodtager, der er fyldt 60 år.
  • Er førtidspensionist.
  • Er efterlønsmodtager.
  • Modtager fleksydelse.

En eventuel ægtefælle, samlever eller nært beslægtet må godt bo i sommerhuset sammen med dig, hvis du er pensionist.
Hvis du er pensionist og flytter fra sommerhuset, falder retten til at benytte det til helårsbeboelse bort både for dig og din ægtefælle/samlever. 
Du kan sidenhen flytte tilbage i sommerhuset, hvis du fortsat opfylder betingelserne. 
Hvis pensionisten, der har lov til bo i sommerhuset hele året, dør, kan ægtefælle/samlever eller en nært beslægtet, der har boet sammen med pensionisten, fortsætte med at bo i sommerhuset. 
En arving til sommerhuset overtager ikke samtidig retten til at bo i sommerhuset hele året.

Kilde: home/Karnov

TABEL: Fritidshuse med helårsbeboelse

År

2016

2017

2018

2019

2020

Hele landet

19277

19695

20295

19523

19226

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er en af landets mest kendte ejendomsmæglerkæder
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har ca. 850 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 120 franchisetagere
  • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking.
** medio 2022.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye