Tænketanken EUROPATænketanken EUROPA

Senfølger af coronakrisen - mere protektionisme i EU

Del
Ny rapport fra Tænketanken EUROPA viser, at der sandsynligvis vil komme senfølger af coronakrisen i form af flere barrierer i EU’s indre marked og mod resten af verden.

”Vores rapport viser, at EU’s indre marked egentlig klarede stresstesten fra coronakrisens første bølge i 2020 ganske godt. Men der er grund til at være opmærksom på Covid-19-senfølger i form af flere handelsbarrierer både internt i EU og mod resten af verden. Én ny trend er den såkaldte forsyningspatriotisme, hvor behovet for at have nok af alt fra værnemidler til fødevarer kan bringe os tættere på et slags Fort Europa”, udtaler vicedirektør i Tænketanken EUROPA, Catharina Sørensen.

Rapporten er den første af to om coronakrisens konsekvenser for EU’s indre marked. Rapporten giver - for første gang - et samlet overblik over de økonomiske tab, hvilke EU-lande krisen er gået hårdest udover, og de barrierer i form af grænselukninger og rejserestriktioner mv., der rejste sig for borgere og virksomheder, da EU-landene lukkede ned i foråret 2020. Til maj 2021 kommer en anden rapport, der vil give bud på, hvordan det indre marked kan genstartes efter krisen.

Rapporten viser bl.a.:

  • At handlen med varer og tjenesteydelser blev hårdere og hurtigere ramt end under finanskrisen. Varehandlen vendte dog også hurtigere tilbage, da landene lukkede op i sommeren 2020.
  • At de store og sydeuropæiske EU-lande blev hårdest ramt på deres eksport, mens Danmark klarede sig relativt godt.
  • At to faktorer bestemmer, hvor hårdt et lands eksport rammes: graden af nedlukning og industrisammensætning.
  • At nye og/eller forstærkede handelsbarrierer, der dukkede op i marts 2020 uden udløbsdato - grænsekontrol, statsstøtte og fødevarepatriotisme – dvs. et lands prioritering af egne fødevarer over andre EU-landes - med stor sandsynlighed kan blive coronakrisens 'senfølger' i det indre marked. Omvendt ser 2020’s omfattende eksportrestriktioner ud til at være et overstået kapitel.
  • At Danmark er det EU-land, der mest konsekvent har opretholdt corona-baseret grænsekontrol i 2020.
  • At der er opbakning i befolkningen til større 'strategisk autonomi', inkl. at EU skal være mere selvforsynende.
  • At denne stigende 'forsyningspatriotisme' kan skade forholdet til lande udenfor EU. 

Rapporten er en del af Tænketankens #GenstartEU-projekt, der støttes af Industriens Fond. 

Hele rapporten og figurer kan hentes på http://thinkeuropa.dk/oekonomi/overblik-coronakrisens-konsekvenser-eus-indre-marked

Nøgleord

Kontakter

For mere information, kontakt:


Catharina Sørensen, Vicedirektør i Tænketanken EUROPA


Tlf. 2154 8821


E-mail: cas@thinkeuropa.dk

Vedhæftede filer

Links

Information om Tænketanken EUROPA

Tænketanken EUROPA
NYGADE 4, 4. TH.
1164 København K

http://www.thinkeuropa.dk

GenstartEU-projektet er en del af Industriens Fonds samlede corona-indsats, genstartNU.dk, der sigter efter at hjælpe dansk erhvervsliv bedst muligt gennem den tiltagende krise. Projektet løber frem til foråret 2021.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken EUROPA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye