SMVdanmark

Selvstændige glemmes i ny aftale om corona-ramte børn

Del

Hvis man bliver nødt til at passe sine børn, fordi de er hjemsendt med mistanke om corona, kan man nu få barselsdagpenge. Men kun hvis man er lønmodtager. Er man selvstændig eller freelancer, er der ingen hjælp at hente. Det er resultatet af en ny trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og de store arbejdsgivere i blandt andet Dansk Industri og Dansk Erhverv. Det er dybt skuffende, mener SMVdanmark, der kræver, at de selvstændige bliver hørt, når staten åbner pengekassen til grupper på arbejdsmarkedet.

Den netop indgåede trepartsaftale betyder, at har man børn, der går hjemme og fx venter på svar på en corona-test eller er smittet, kan man få lov at passe dem på barselsdagpenge.

Men aftalen gælder kun forældre, der er lønmodtagere. For den lille selvstændige frisør, maler eller mekaniker er der ingen hjælp at hente. Han eller hun må selv tage regningen, hvis butikken må holde sygelukket.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark er yderst utilfreds:

”Vi taler så meget om ligestilling. Men forældre, der er selvstændige, må igen nøjes med at betale deres skat, uden at få andel i en række velfærdsydelser. Det er desværre ikke første gang siden corona-krisens start, at de små og mellemstore virksomheder bliver svigtet. Det er dybt skuffende. De store erhvervsorganisationer sidder ellers med ved bordet, når der forhandles, men fokus har desværre - igen - været på de store virksomheder og lønmodtagerne,” siger han.

Det fremgår klart af aftalen, at ”ordningen omfatter alene lønmodtagere i ansættelse” på trods af, at den lille selvstændige kan have præcis de samme udfordringer som den ansatte, hvis deres barn er hjemsendt.

Han appellerer til, at de selvstændige i højere grad bliver tænkt ind i forhandlingerne, når der skal laves aftaler om velfærdsydelser til danskerne på arbejdsmarkedet.

“Selvstændige og freelancere udgør en stigende andel af arbejdsmarkedet, derfor er det også et levn fra fortiden at lade arbejdsmarkedets parter danse deres rituelle stammedans med lønmodtagerne i fokus,” siger han og fortsætter:

”Det er desværre ikke første gang i denne coronakrise, at arbejdsmarkedets parter glemmer den del af arbejdsmarkedet, der udgøres af selvstændige og SMV’er. Det skete første gang ved forårets aftale om lønkompensation. Den var også skabt til de store lønmodtagerarbejdspladser, da det var alt for dyrt for mindre virksomheder at skulle betale 25 pct. af lønnen, uden at medarbejderne måtte arbejde for den del af lønnen, virksomheden selv betalte. Anden gang var ved aftalen om arbejdsdeling. Den er også kun for store virksomheder. I en lille virksomhed har du ikke 20 medarbejdere med samme jobfunktion, og bogholderen kan ikke dele sit arbejde med chaufføren eller sælgeren. Arbejdsmarkeds parter scorer hattrick i at glemme SMV’erne. Skuffende. Historien viser, at de øvrige organisationer glemmer de selvstændige og SMV’erne, når de forhandler. Det skal vi ændre på,” siger Jakob Brandt.

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Glædeligt at nystartede selvstændige nu også kan få kompensation21.1.2021 11:44:40 CETPressemeddelelse

Iværksættere, der startede virksomhed fra 9. marts til 1. november 2020, kan nu også kan få kompensation. Det er glædeligt, at politikerne nu spænder et sikkerhedsnet ud under de iværksættere, der har trodset krisen og har haft modet til at forsøge at skabe vækst og nye arbejdspladser, men blev ramt hårdt af coronaens anden bølge. Dét skal der lyde en stor tak for, mener SMVdanmark.

SMVdanmark: Fagbevægelsen og regeringen vil klippe en skaldet – ny trepart er en katastrofe15.1.2021 10:42:21 CETPressemeddelelse

Aftalen om at forlænge den eksisterende lønkompensationsordning i yderligere tre uger uden at rette op på, at aftalen er en stor økonomisk åreladning af virksomhederne, er et svigt af dansk erhvervsliv. Det er ganske enkelt ikke samfundssind fra fagbevægelsens, regeringens og de store arbejdsgiverorganisationers side at lade virksomhederne bære så stor en del af corona-regningen. Det vil skubbe virksomheder ud i konkurs, mener SMVdanmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum