Sex & SamfundSex & Samfund

Seksuelle grænser på skoleskemaet: Unge skal lære at tune ind på hinanden

Del
Hvor går grænsen, når man prøver at score og flirte? Det kan være svært for unge at sætte ord på. Nye undervisningsmaterialer fra Sex & Samfund og Det Kriminalpræventive Råd skaber rum for, at unge tuner sig ind på egne og andres grænser.

Det sker hver weekend, når de sidder til forfesten, når de går i byen eller er til fest på gymnasiet. Unge, der flirter og prøver at score. Men mange unge oplever også, at deres grænser overskrides. For hvordan siger man ja eller nej? Hvordan viser man sin interesse eller giver en omsorgsfuld afvisning? Og hvad hvis man snarere vil sige ”måske” – eller nej til sex – men ja til at kysse og sove sammen? Det er ikke nødvendigvis let.

Derfor sætter Sex & Samfund og Det Kriminalpræventive Råd seksuelle grænser og overgreb på skoleskemaet. Det sker med en ny række undervisningsmaterialer målrettet ungdomsuddannelserne samt 9. og 10. klasse, som har fokus på grænser, flirt, normer og forebyggelse af seksuelle grænseoverskridelser og overgreb blandt unge.

- Oplevelser med flirt og sex kan være grænseoverskri­dende, og de kan i værste fald ende i seksuelle overgreb. Derfor er det helt centralt, at vi sætter ind, før de unge gør deres første seksuelle erfaringer. Vi indledte indsatsen sidste år med kampagnen Tune Ind, som mange unge viste interesse for. Nu følger vi op med et undervisningsmateriale, hvor de unge får mulighed for at arbejde i dybden med disse temaer, så de kan lære, hvordan man bedst tuner ind på hinanden, siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen.

Sex & Samfund har via undervisning og rådgivning kontakt til mange unge, som giver udtryk for, at de har svært ved at tale med andre om grænser, sex, flirt, scoringer og især de oplevelser, som ligger i en gråzone eller er grænseoverskridende:

- Vi oplever, at mange unge kommer i tvivl om egne og andres signaler og kæmper med normer og forventninger, der fx kan være til, hvordan de flirter, scorer, skaber relationer, har sex og sætter grænser. Derfor er det vigtigt, at unge sammen i klasselokalet udvikler et fælles sprog for grænser, bliver mere opmærksomme på normer og forventninger, og på hvordan man tager ansvar for sig selv og andre i unges fællesskaber både i skolen men også til fester og i andre sociale sammenhænge, hvor alkohol, feststemning, forventninger og gruppepres spiller ind, siger projektleder i Sex & Samfund, Morten Emmerik Wøldike.

Sidste år lancerede Det Kriminalpræventive Råd undersøgelsen Seksuelle Krænkelser, der viser, at teenagere er i særlig risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb. 13-19-årige udgør 40 % af alle dem, der har været udsat for tvungen sex eller forsøg herpå. Seksuelle overgreb sker desuden oftest mellem jævnaldrende unge, der kender i hinanden i forvejen, og sker typisk i hjemmet hos enten offer eller gerningsperson eller før, under eller efter fester og byture.

FAKTA

- Undervisningsmaterialerne er målrettet og versioneret til ungdomsuddannelserne samt 9. og 10. klasse.

- Undervisningsmaterialet er opdelt i en række tematiske kapitler, der giver undervisere og elever mulighed for at arbejde i dybden med temaer som flirt, sex, normer og kønsstereotyper, grænser, overgreb, lovgivning, rettigheder og at skabe positive forandringer for sig selv og andre. I materialet indgår både øvelser, der tager udgangspunkt i film og medier, konkrete cases og eksempler fra Sexlinien samt historier fra podcasten ”Grænseland – samtaler med mænd om sex”, som er udviklet af Dagbladet Information og støttet af Foreningen Roskilde Festival.

- Seksualundervisning om personlige grænser og grænsesætning, følelser, relationer og rettigheder er obligatorisk i grundskolen, men det er ikke obligatorisk for elever på ungdomsuddannelser og i 10.klasse.

- Det Kriminalpræventive Råds rapport fra 2017, der undersøger omfanget og karakteren af seksuelle overgreb i et livstidsperspektiv, viser, at 6 % af danskerne i løbet af deres liv har været udsat for tvungen sex. 4 % af danskerne har i løbet af deres liv været udsat for forsøg på tvungen sex.

- Det har både fysiske og psykiske konsekvenser for mennesker, der oplever seksuelle overgreb, og det rammer deres seksuelle sundhed og trivsel. De personer, der har oplevet at blive tvunget til sex, er i en højere risiko for at opleve at blive tvunget til sex igen, idet 32 % er blevet tvunget til sex fem gange eller derover. 22 % er blevet tvunget til sex 2-4 gange, ifølge Det Kriminalpræventive Råds rapport.

Nøgleord

Kontakter

- Thea Gregersen, presseansvarlig i Sex & Samfund, mobil 29 71 42 22, mail tg@sexogsamfund.dk
- Elizabeth Bergmann Burns, Analyse- og Kommunikationschef i Det Kriminalpræventive Råd, mobil 22 79 27 86, mail ebb@dkr.dk

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse

Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.

Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv7.6.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

9 ud af 10 af de adspurgte i ny rapport svarer, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapporten er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund og har til formål at undersøge københavnernes oplevelser med grænseoverskridelser og diskrimination i hovedstadens natteliv.

Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform22.5.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye