ALK

Seks gode råd om allergivaccination

Del

Skal, skal ikke – blive vaccineret for pollenallergi? Seniorforsker i ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her hjælp til pollenallergikere i tvivl.

El og hassel, der blomstrer tidligt i år, er i birkefamilien, så mange birkeallergikere bliver ramt allerede nu. (Foto:www.pollentjek.dk)
El og hassel, der blomstrer tidligt i år, er i birkefamilien, så mange birkeallergikere bliver ramt allerede nu. (Foto:www.pollentjek.dk)

Pollenallergikerne bliver ramt ekstra tidligt i år, fordi forårstræerne el og hassel allerede er begyndt at blomstre i slutningen af januar. El og hassel er i birkefamilien, så mange birkepollenallergikere bliver også ramt allerede nu, og de ser ud til at gå en lang pollensæson i møde.

Heldigvis kan man gøre noget ved pollenallergien, hvis man er hårdt ramt og symptomdæmpende medicin ikke virker i tilstrækkelig grad. Seniorforsker i den danske allergivirksomhed ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her seks gode råd om vaccination mod pollenallergi.

Allergivaccination eller ej? Det kommer an på, hvor svære symptomer du har. For nogle er symptomerne så svære, at livskvaliteten er nedsat og sygdommen har negativ indflydelse på den daglige funktion på arbejdspladsen og på øvrige aktiviteter. Er du hårdt ramt, selvom du tager symptomdæmpende medicin, bør du tale med din læge, om allergivaccination er en mulighed for dig.

Kan alle blive vaccineret for pollenallergi? Nej. Allergivaccination er for dem, der er så hårdt ramt af deres allergi, at symptomdæmpende medicin ikke virker tilfredsstillende.

Hvordan foregår vaccinationen? Allergivaccination kan ske på forskellige måder, alt efter hvilken allergi du har. Nogle allergier behandles med tabletvacciner, hvor du tager en tablet om dagen, mens andre behandles med injektionsvacciner. Som noget nyt blev en tabletvaccine mod pollen fra træer som el, hassel og birk tilgængelig for danskerne i efteråret. 

Er det besværligt at blive vaccineret? Injektionsvaccinerne gives af en speciallæge og begynder med en opdoseringsperiode, hvorefter du overgår til en vedligeholdelsesbehandling hver 6.-8. uge i tre år. Tabletvaccinerne skal tages én gang dagligt i tre år og kan tages derhjemme, efter den første tablet er blevet taget under lægeligt opsyn.

Forsvinder mine symptomer, hvis jeg bliver vaccineret? Allergivaccination går ud på, at man får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes og antallet af dage med symptomer reduceres. Allergivaccination virker også efter, at behandlingen er afsluttet.

Hvornår er det bedst at blive vaccineret? Allergivaccination mod pollenallergi skal påbegyndes i så god tid som muligt inden pollensæsonen. Typisk fra september og frem, afhængig af hvilke pollen der er tale om.

Du kan læse mere om pollenallergi og allergivaccination på www.pollentjek.dk.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere kontakt:
Seniorforsker hos ALK, Jørgen Nedergaard Larsen, 41608134 eller pressechef Jeppe Ilkjær, 30502014

Billeder

El og hassel, der blomstrer tidligt i år, er i birkefamilien, så mange birkeallergikere bliver ramt allerede nu. (Foto:www.pollentjek.dk)
El og hassel, der blomstrer tidligt i år, er i birkefamilien, så mange birkeallergikere bliver ramt allerede nu. (Foto:www.pollentjek.dk)
Download

Information om ALK

ALK
ALK
Bøge Alle 1
2970 Hørsholm

+45 45 74 75 76https://www.alk.net/

Om ALK

ALK er en global allergivirksomhed med en bred vifte af behandlinger, produkter og tjenester, der opfylder de unikke behov hos folk med allergi, deres familier og læger. Virksomheden har hovedkvarter i Hørsholm, beskæftiger omkring 2.400 mennesker over hele verden og er noteret på Nasdaq Copenhagen. Find mere information om ALK og allergi på www.alk.net.

Følg pressemeddelelser fra ALK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ALK

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum