WWF Verdensnaturfonden

Se Lisbeth Østergaards gravide skildpadde-mave

Del
TV-vært Lisbeth Østergaard bruger sin højgravide mave som malerlærred for at hjælpe WWF Verdensnaturfonden med at redde truede havskildpadder fra plastik-død.
Credit: WWF/Niclas Jessen
Credit: WWF/Niclas Jessen

Den højgravide TV-vært Lisbeth Østergaard har ladet sig bodypainte for at støtte WWF Verdensnaturfondens indsats mod plastikforurening i Kenya, som tager livet af både mor- og baby-havskildpadder.

”Det er ikke til at holde ud, hvordan vi mennesker sviner vores planet til. Mange tager den simpelthen for givet. Som mor og gravid er det ekstra hjerteskærende at se hunskildpadder, som ikke kan finde et sted at lægge deres æg, og babyskildpadder, som ikke overlever deres første tur ud til vandet”, siger Lisbeth Østergaard og tænker over, hvordan det ville være at føde på en losseplads.

Netop nu er havskildpadderne i Kenya begyndt at yngle. Men skildpadderne står over for en sandt plastikmareridt. Deres ynglestrande i Kenya-regionen Lamu bliver nemlig hver eneste dag overskyllet af massive mængder plastikaffald, som flyder med havstrømmen ind fra Sydøstasien. Alene på en enkelt strand på størrelse med Bellevue i København skyller der hver eneste dag 100 kilo plastik ind - en uskøn blanding af klipklappere, plastikflasker, engangslightere og tandbørster.

De plastikfyldte strande betyder, at hunskildpadderne ofte ikke kan finde et sted at grave rede til sine æg. Når det sker, dumper de i stedet æggene i vandet, hvor fostrene dør. Og de bittesmå babyskildpadder, som det lykkes at udklække på stranden, har svært ved at kæmpe sig gennem affaldet og nå ud til havet, før andre dyr æder dem.

For at give havskildpadderne bedre odds for at overleve, renser WWF hver dag strandene for plastik i ynglesæsonen mellem februar og juni. Det er den indsats, som Lisbeth Østergaard synes det er vigtigt at få fokus på.

”Se mor, der er nogen der har smidt skrald på gaden”

”Jeg er ikke nogen engel, men jeg sorterer mit skrald meget grundigt og undgår plastikposer – og gør mit bedste i det daglige for at tage ansvar for, hvad det er for en klode, jeg efterlader til mine børn. Min søn Viggo på 3 siger ofte: ”Se mor, der er nogen, der har smidt skrald på gaden, det må man ikke” - så bliver jeg varm om hjertet.

Det er så vigtigt, at vi får stoppet det her plastik-vanvid både for dyrenes og vores egen skyld. Så hvis jeg kan være med til at skabe opmærksomhed om WWF’s sag, stiller jeg gerne mig selv til rådighed. Og så er det jo en ret flot skildpadde, jeg har på maven, ikke?” siger Lisbeth Østergaard og smiler.  

Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, tilføjer:

”Vi er superglade for, at Lisbeth Østergaard støtter op om vores sag på den her modige måde. Havskildpadderne er i forvejen nogle af verdens mest truede dyr, og de har brug for al den hjælp, de kan få – både fra Lisbeth og alle andre. Man behøver ikke være kendt for at gøre en forskel. Bare det at tage en mulepose med i supermarkedet, at lade være med at smide skrald i naturen og at droppe sugerøret i sin drink, betyder noget.”

Plastik slår hver dag havskildpadder ihjel på mange måder. Mange skildpadder forveksler plastik i havet med mad og bliver kvalt eller sulter ihjel. En masse andre bliver viklet ind i fx sixpack-holdere, ballonsnore og gamle fiskenet og drukner.  

FAKTA:

  • Halvdelen af alle havskildpadder i verden har spist plastik.
  • Fem ud af verdens syv havskildpadde-arter er klassificeret som enten kritisk truede, truede eller sårbare.
  • Kun én ud af 1.000 skildpaddeunger overlever til voksenalderen. 
  • Fem af verdens syv havskildpaddearter lever langs Kenyas kyststrækning. Tre af dem yngler i Lamu.
  • 100.000 havpattedyr og skildpadder samt én million havfugle dør hvert år på grund af plastforurening.
  • 8 millioner ton plastik bliver dumpet i verdenshavene hvert år. Det svarer til 15 ton i minuttet.

Nøgleord

Kontakter

PR-specialist i WWF Verdensnaturfonden Maria Hornbek, 53 88 43 21 / m.hornbek@wwf.dk

Billeder

Credit: WWF/Niclas Jessen
Credit: WWF/Niclas Jessen
Download
Credit: WWF/Niclas Jessen
Credit: WWF/Niclas Jessen
Download
Credit: WWF/Niclas Jessen
Credit: WWF/Niclas Jessen
Download
Credit: WWF/Niclas Jessen
Credit: WWF/Niclas Jessen
Download
Credit: WWF/Niclas Jessen
Credit: WWF/Niclas Jessen
Download

Links

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF Verdensnaturfonden



Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye