Udenrigsministeriet

Samuelsen til Arktisk Råd: bæredygtig økonomisk udvikling er afgørende.

Del

Udenrigsminister Anders Samuelsen deltager i dag i Arktisk Råds ministermøde i Rovaniemi i det nordlige Finland. På mødet deltager alle udenrigsministrene fra de 8 arktiske stater samt repræsentanter for de oprindelige folk. Udenrigsministeren mødes desuden med USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo.

Udenrigsministeren vil på mødet repræsentere Kongeriget Danmark sammen med Grønland og Færøerne, der vil være repræsenteret ved Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, kirke og udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, og landstyremand for handel og udenrigsanliggender, Poul Michelsen. Ministermødet markerer afslutningen på det finske formandskab for Arktisk Råd. Island vil de næste to år være formand.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: 

”Arktisk Råd er det vigtigste forum for det internationale samarbejde om Arktis. Der er stigende geopolitiske interesser på spil i regionen, og det er vigtigt, at vi bidrager til at udbygge samarbejdet og sikre fortsat lavspænding, samtidig med at vi tager hånd om udfordringerne i regionen på en ansvarlig måde.”

I sit indlæg på ministermødet vil udenrigsministeren understrege vigtigheden af den økonomiske udvikling i Arktis.

”Den arktiske region er ikke et museum. Det er en region beboet af mennesker, der har krav på den samme bæredygtige økonomiske udvikling som alle andre. Samtidig skal vi selvfølgelig beskytte det sårbare arktiske miljø. Det er en vigtig prioritet for os at finde en fornuftig balance. Derfor har Danmark udarbejdet en analyse om finansieringsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Arktis og vi vil i den kommende tid blandt andet sætte fokus på unge og innovation”, siger udenrigsministeren.

Udenrigsministeren får også lejlighed til at mødes med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, for at drøfte aktuelle udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: 

”Jeg ser meget frem til mit møde med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo. Først i Finland og dernæst den 9. maj, hvor Pompeo for første gang besøger Grønland. Med sin tilstedeværelse både i Finland og med besøget i Grønland sender Pompeo et klart signal om den vægt, USA tillægger arktiske spørgsmål og samarbejdet med Kongeriget Danmark.”

Link: Analyse vedr. finansiering i Arktis

For yderlige information:  Danmark: særlig rådgiver Martin Lünell Christensen, 41 53 25 01

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dansk hjælp på vej til verdens værste humanitære kriser30.12.2020 14:19:20 CETPressemeddelelse

I 2004 ramte en voldsom naturkatastrofe midt i den søde juletid. Et kraftigt jordskælv i det Indiske Ocean og en efterfølgende tsunami kostede over 220.000 mennesker livet, og de store ødelæggelser skabte enorme behov for nødhjælp. Men kassen var tom, og der var ikke flere penge til humanitære indsatser. Siden da har Danmark lagt et større beløb til side – Tsunami-reserven - og er klar til at hjælpe, hvis en akut humanitær katastrofe indtræffer i juledagene.