Udenrigsministeriet

Samuelsen: Rusland krænker INF-traktaten

Del

NATO har i dag konkluderet, at Rusland krænker INF-traktaten med udviklingen og indsættelsen af et nyt landbaseret missilsystem kaldet 9M729. Regeringen og resten af NATO støtter stærkt op om den amerikanske analyse af, at Rusland begår alvorlige brud på sine traktatforpligtelser.

NATO har i dag konkluderet, at Rusland krænker INF-traktaten med udviklingen og indsættelsen af et nyt landbaseret missilsystem kaldet 9M729. Regeringen og resten af NATO støtter stærkt op om den amerikanske analyse af, at Rusland begår alvorlige brud på sine traktatforpligtelser.


Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: 


INF-traktaten har haft skelsættende betydning for europæisk sikkerhed. Den var med til at afslutte en farlig periode og lagde en dæmper på Den Kolde Krig. Nu står vi desværre i den situation, at Rusland begår brud på traktaten med et nyt missilsystem. Det har alvorlige konsekvenser for vores sikkerhed.Rusland har trods mange muligheder ikke givet tilfredsstillende svar på USA og NATO’s bekymringer. Flere års diplomatiske tiltag har ikke båret frugt. Sammen med resten af NATO opfordrer vi på det kraftigste Rusland til at efterleve sine forpligtelser. Det er op til Rusland at bevare INF-traktaten”.Baggrund:

Siden sin indgåelse i 1987 mellem USA og Sovjetunionen har INF-traktaten (’Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty’) haft skelsættende betydning for den strategiske stabilitet i Europa. Traktaten lagde en dæmper på Den Kolde Krig efter en utryg periode med missilkapløb. Som følge af traktaten blev 2.692 missiler destrueret. Sammen med andre vigtige våbenkontrolaftaler har INF-traktaten udgjort en af grundpillerne i den europæiske sikkerhedsarkitektur.  


Siden 2014 har USA offentligt sat spørgsmålstegn ved den russiske efterlevelse af traktaten og har gennem omfattende diplomatiske tiltag forsøgt at få Rusland til at ændre adfærd. NATO har også gentagne gange udtrykt bekymring over Ruslands handlinger. 


Regeringen opfordrer på det kraftigste Rusland til igen at efterleve sine forpligtelser. Det er i alles interesse, at INF-traktaten overholdes og fortsætter. Det er uholdbart med en situation, hvor kun USA overholder sine forpligtelser. 


Regeringen vil sammen med resten af NATO benytte enhver relevant lejlighed til at tilskynde Rusland til igen at overholde INF-traktaten.

Link til NATO-erklæring om INF-traktaten: https://nato.cmail19.com/t/ViewEmail/r/B1591AE8DC8ED43E2540EF23F30FEDED/7EA4C1B8DE18BB6AF990754F028F0E8F

Kontakter

Links

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red