Udenrigsministeriet

Samuelsen og Tørnæs sætter fokus på stabilitet og udvikling i Sahel

Del

Udenrigsminister Anders Samuelsen og EU’s særlige repræsentant for Sahel, Angel Losada, er i dag værter for et møde for Sahel-udsendinge. Mødet har deltagelse af bl.a. en række EU-lande, USA, FN og den regionale sammenslutning G5 Sahel. Mødet vil sætte fokus på stabilitet og udvikling i den vestafrikanske Sahel-region.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Danmark har en klar interesse i at støtte aktivt op om stabilitet i Sahel-regionen. Med Libyens kollaps påvirker udviklingen i Sahel både Danmark, vores internationale partnere og regionen. Derfor har Danmark et samtænkt engagement i Sahel. Vi adresserer de grundlæggende årsager til ustabilitet i regionen, bidrager til FN’s fredsbevarende mission MINUSMA og støtter den direkte operationalisering af en fællesstyrke for G5. Men vi kan ikke gøre det alene. Sammen med vores internationale og regionale partnere er vi stærkere. Og dagens møde er en vigtig mulighed for at styrke partnerskabet med netop vores vigtigste samarbejdspartnere.”

I anledning af mødet vil udviklingsminister Ulla Tørnæs deltage i en middag, hvor fire unge fra Mali vil dele deres perspektiver på udfordringer og muligheder for unge i Sahel med fokus på bl.a. økonomiske og politiske muligheder, unge kvinders rettigheder og ligestilling samt fred og sikkerhed. De fire unge maliere vil i løbet af deres besøg i København også mødes med en række danske ungdomsorganisationer og unge danske iværksættere.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger: ”Sahel-regionen har den fattigste, hurtigst voksende og yngste befolkning i verden. Jeg er stolt over den store indsats Danmark yder i regionen for at skabe fremtidsudsigter for de mange unge samt adressere de grundlæggende årsager til ustabilitet og irregulær migration gennem Sahel til Europa. Vi må skabe økonomisk vækst og jobs samt styrke svage institutioner. Men vi må også fremme piger og kvinders rettigheder f.eks. ved at sikre adgang til familieplanlægningsydelser og fokusere på uddannelse. Jeg ser meget frem til at mødes med en gruppe maliske unge her i Danmark. Deres gåpåmod og iværksætterlyst er afgørende for at skabe positive forandringer i Mali og Sahel.

Baggrund

Danmark vil den 22.-23. oktober 2018, sammen med EU’s særlige repræsentant for Sahel, Angel Losada, være vært for et møde for særlige Sahel-udsendinge. Der er tale om et møde for en fast kreds, der afholdes ca. én til to gange årligt – hver gang med et nyt land som medvært. Det danske medværtskab er en understregning af Danmarks aktive profil i Sahel, der med Libyens sammenbrud har fået væsentlig udenrigspolitisk betydning for Danmark og EU, navnlig i lyset af udfordringer som terrorisme og irregulær migration. Mødet vil have deltagelse af chefen for FN’s kontor for Vestafrika og Sahel (UNOWAS), Mohamed Ibn Chambas, FN’s generalsekretærs særlige rådgiver for Sahel, Ibrahim Thiaw, og G5 Sahels permanente sekretær, Maman Sidikou samt ca. 40 diplomater fra europæiske lande med væsentlige engagementer i Sahel (bl.a. Frankrig, Tyskland og UK) samt fra USA, Canada og Norge.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark fornyer bidraget til FN’s Miljøprogram14.3.2019 06:00:13 CETPressemeddelelse

Det er en prioritet for regeringen, at der sikres en effektiv international miljøindsats, og FN har vurderet, at det især er på miljødelen af Verdensmålene, der mangler fremskridt. Derfor har regeringen valgt at øge sit bidrag til FN’s Miljøprogram UNEP. Vi bliver i stigende grad afhængige af, at der findes bæredygtige internationale løsninger på de globale miljøproblemer. Vi ved alle, at vi ikke kan løse klimaproblemet i Danmark alene, men det samme gælder for en lang række andre miljøproblemer – bekæmpelse af plastforurening, luftforurening, skadelige kemikalier og den generelle omstilling til mere bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre. Derfor har vi brug for et stærkt internationalt miljøorgan. Danmark har længe haft et godt samarbejde med UNEP, og med udnævnelsen af danske Inger Andersen til posten som direktør for UNEP de næste fire år, er der stor tro på, at FN’s Miljøprogramfremadrettet vil skabe endnu bedre resultater. Hun har siden 2015 været generaldirektør for den Inte