Udenrigsministeriet

Samuelsen i Ukraine: Hvis ikke Rusland frigiver ukrainske søfolk, skal EU indføre nye sanktioner

Del

Udenrigsminister Anders Samuelsen besøger tirsdag og onsdag Ukraine. Sammen med den ukrainske udenrigsminister Pavlo Klimkin besøger han tirsdag havnebyen Mariupol ved det Azovske Hav.

Her vil han presse på for en stærkere reaktion fra EU efter at Rusland i november beskød og kaprede 3 ukrainske flådefartøjer på vej mod byen. 24 ukrainske søfolk er fortsat ulovligt tilbageholdt af Rusland. Den tjekkiske udenrigsminister Tomáš Petříček deltager også i besøget.

Anders Samuelsen siger:

”Ruslands beskydning og kapring af ukrainske flådefartøjer i det Azovske Hav var en helt uacceptabel handling. At Rusland stadig holder 24 uskyldige sømænd som gidsler, viser bare den totale foragt for internationale regler. Hvis ikke det internationale samfund reagerer – og reagerer resolut – bekræfter vi Rusland i, at de kan opføre sig som de vil i deres nærområde. Jeg mener, at EU er nødt til at reagere imod Ruslands aggressive adfærd. Hvis ikke Rusland vil frigive sømændene, vil jeg sætte mig i spidsen for, at EU indfører nye sanktioner.

Allerede torsdag i denne uge mødes Anders Samuelsen med sine EU-kollegaer til uformelt EU-udenrigsministermøde i Bukarest. Ukraine er desuden på dansk foranledning formelt på dagsorden for det kommende EU udenrigsministermøde den 18. februar. Her vil udenrigsministeren tage spørgsmålet op om at indføre sanktioner, hvis ikke de ukrainske sømænd frigives. Nye sanktioner vil kræve enstemmighed i EU.

Under besøget i Mariupol vil Samuelsen annoncere en række nye danske bidrag, der skal hjælpe Ukraine med at modgå den russiske aggression. Han vil blandt over for sin ukrainske kollega oplyse, at en dansk søofficer snarest udsendes for at bidrage med kapacitetsopbygning i den ukrainske flåde. Han vil også annoncere et styrket dansk engagement i det sydøstlige Ukraine, der er hårdt ramt af Ruslands chikane af søfarten i det Azovske Hav og konflikten i øst.

Onsdag besøger Samuelsen Kiev. Her vil han gennemføre politiske samtaler, herunder om behovet for fortsatte reformer og de kommende ukrainske præsident- og parlamentsvalg.

Baggrund

Følgende nye bidrag vil blive annonceret af Anders Samuelsen under besøget:

  • Udsendelse af en dansk søofficer der skal hjælpe med kapacitetsopbygning af den ukrainske flåde. Udsendelsen finansieres under Forsvarsministeriets midler på Freds- og Stabiliseringsrammen.

  • Nyt ekstraordinært bidrag på 4,5 mio. kr. til OSCE’s Særlige Monitoreringsmission, der spiller en afgørende rolle i forhold til monitorering af sikkerhedssituationen, overvågning af våbenhvilen og tilbagetrækning af våben fra konfliktzonen i det østlige Ukraine.

  • Nyt humanitært bidrag på 15 mio. kr. til UNHCR målrettet de humanitære lidelser i det sydøstlige Ukraine (15 mio. kr.).

  • Arbejde for åbning af et EU-kontor i Mariupol, der skal styrke det internationale samfunds støtte til og fokus på det sydøstlige Ukraine.

  • Danmark er desuden allerede stærkt engageret i Ukraine. Det 5-årige naboskabsprogram til Ukraine og Georgien andrager pt. 860. mio. kr.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red