
Samuelsen: EU’s retsstatsprincipper lige så relevante i dag som for 25 år siden
I år er det 25 år siden, at EU’s såkaldte Københavns-kriterier blev vedtaget på et EU-topmøde i København under det danske EU-formandskab i 1993. Kriterierne banede vejen for den store udvidelse under danske EU-formandskab i 2002 ved at fastlægge en række kriterier som kandi-datlande skal opfylde for at blive medlem af EU. Det blev samtidigt slået fast, at udvidelsespro-cessen skal tage hensyn til EU’s evne til at håndtere nye medlemmer.
”Det var virkeligt visionære kriterier, som EU-landene vedtog dengang i skyggen af Murens fald. De skulle sikre, at de tidligere kommunistiske lande lavede de hårde, men helt nødvendige reformer for at komme med i den europæiske klub. Og kriterierne er fortsat målestokken for demokrati, retsstatsprincipper og markedsøkonomiske reformer i EU – både for lande i EU og for lande, der gerne vil være medlemmer af EU”, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.
For at markere 25-året for kriterierne og understrege, at de stadig er relevante i dag er Udenrigsministeriet i dag vært for en konference i Eigtveds Pakhus. Blandt deltagerne er en række af de aktører, der var involveret i fastlæggelsen af Københavnskriterierne. Konferencens formål er at sætte fokus på kriteriernes relevans i dag - både for EU-medlemslandene og for de lande, der kandiderer til EU-medlemskab. Udenrigsminister Anders Samuelsen indleder konferencen, der har to sessioner: Én session, hvor der bliver set tilbage på Københavnskriteriernes betydning for udviklingen i EU, reformer i de lande, der søgte optagelse, samt kriteriernes betydning for EU-samarbejdet i dag. Og én session om de fremtidige perspektiver for Københavnskriterierne, herunder i forhold til mulige kommende udvidelser af EU med landene på Vestbalkan.
”Københavnskriterierne er lige så relevante i dag som for 25 år siden, og vi skal alle overholde dem. Desværre har vi de seneste år set bekymrende udviklinger i flere af EU’s medlemslande. Jeg er ikke fan af, at vi skal blande os unødigt i hinandens måde at gøre ting på. Men jeg er fan af demokrati, frihed og rettigheder, og derfor er vi nødt til at kunne have en direkte og ærlig dialog om vores bekymringer”, slutter Anders Samuelsen.
Baggrund
Konferencen finder sted i dag, mandag den 7. maj, i Eigtveds Pakhus fra kl. 13 – 16.30. Blandt deltagerne er den tidligere slovakiske udenrigsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Eduard Kukan, den tidligere svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, tidligere EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen, professor ved London School of Economics and Political Science James Ker-Lindsay professor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen, , Albaniens ambassadør i Danmark, Kastriot Robo, samt adjunkt ved Københavns Universitet, Tea Sindbæk Andersen. EU-korrespondent Lotte Mejlhede er moderator ved konferencen.
Kontakter
Anne Møller EgePresserådgiver
+4541532526annemo@um.dkInformation om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Ålefiskere kan fra den 1. april søge om kompensation18.2.2019 14:18:46 | Pressemeddelelse
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen giver nu en håndsrækning til de danske ålefiskere, der måtte have lidt økonomiske tab på grund af EU's ålestop. Pr. 1. april vil det være muligt at søge om kompensation via Fiskeristyrelsens hjemmeside.
FN’s Generalsekretær udnævner danskeren Inger Andersen som chef for UN Environment16.2.2019 15:31:17 | Pressemeddelelse
FN’s Generalsekretær Antonio Guterres har meddelt, at han ønsker at udnævne danske Inger Andersen som øverste chef for FN’s miljøprogram, UN Environment (UNEP).
H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00 | Pressemeddelelse
Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.
Rigsfællesskabet på erhvervsfremstød i Canada7.2.2019 21:53:21 | Pressemeddelelse
En stor dansk-grønlandsk delegation med Hans Kongelige Højhed Kronprinsen i spidsen skal fremme Grønlands erhvervsliv på den årlige PDAC messe i Toronto, Canada. Messen, der er en af verdens førende råstofmesser inden for mineralindustrien, tiltrækker op mod 26.000 gæster fra 125 lande. H.K.H. Kronprinsen vil også benytte besøget til at fremme dansk arkitektur, der nyder stor succes i Toronto.
Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47 | Pressemeddelelse
For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red
Stærke ungdomsfortællinger vinder Kreativ Konkurrence mod kærestevold 20185.2.2019 14:33:28 | Pressemeddelelse
Unge fra skoler på Langeland, Fyn, Syd- og Midtjylland vinder Kreativ Konkurrence mod kærestevold 2018 med temaet ”Skal – skal ikke?”.