Udenrigsministeriet

Samuelsen: EU’s retsstatsprincipper lige så relevante i dag som for 25 år siden

Del

I år er det 25 år siden, at EU’s såkaldte Københavns-kriterier blev vedtaget på et EU-topmøde i København under det danske EU-formandskab i 1993. Kriterierne banede vejen for den store udvidelse under danske EU-formandskab i 2002 ved at fastlægge en række kriterier som kandi-datlande skal opfylde for at blive medlem af EU. Det blev samtidigt slået fast, at udvidelsespro-cessen skal tage hensyn til EU’s evne til at håndtere nye medlemmer.

”Det var virkeligt visionære kriterier, som EU-landene vedtog dengang i skyggen af Murens fald. De skulle sikre, at de tidligere kommunistiske lande lavede de hårde, men helt nødvendige reformer for at komme med i den europæiske klub. Og kriterierne er fortsat målestokken for demokrati, retsstatsprincipper og markedsøkonomiske reformer i EU – både for lande i EU og for lande, der gerne vil være medlemmer af EU”, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

For at markere 25-året for kriterierne og understrege, at de stadig er relevante i dag er Udenrigsministeriet i dag vært for en konference i Eigtveds Pakhus. Blandt deltagerne er en række af de aktører, der var involveret i fastlæggelsen af Københavnskriterierne. Konferencens formål er at sætte fokus på kriteriernes relevans i dag - både for EU-medlemslandene og for de lande, der kandiderer til EU-medlemskab. Udenrigsminister Anders Samuelsen indleder konferencen, der har to sessioner: Én session, hvor der bliver set tilbage på Københavnskriteriernes betydning for udviklingen i EU, reformer i de lande, der søgte optagelse, samt kriteriernes betydning for EU-samarbejdet i dag. Og én session om de fremtidige perspektiver for Københavnskriterierne, herunder i forhold til mulige kommende udvidelser af EU med landene på Vestbalkan.

”Københavnskriterierne er lige så relevante i dag som for 25 år siden, og vi skal alle overholde dem. Desværre har vi de seneste år set bekymrende udviklinger i flere af EU’s medlemslande. Jeg er ikke fan af, at vi skal blande os unødigt i hinandens måde at gøre ting på. Men jeg er fan af demokrati, frihed og rettigheder, og derfor er vi nødt til at kunne have en direkte og ærlig dialog om vores bekymringer”, slutter Anders Samuelsen.

Baggrund

Konferencen finder sted i dag, mandag den 7. maj, i Eigtveds Pakhus fra kl. 13 – 16.30. Blandt deltagerne er den tidligere slovakiske udenrigsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Eduard Kukan, den tidligere svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, tidligere EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen, professor ved London School of Economics and Political Science James Ker-Lindsay professor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen, , Albaniens ambassadør i Danmark, Kastriot Robo, samt adjunkt ved Københavns Universitet, Tea Sindbæk Andersen. EU-korrespondent Lotte Mejlhede er moderator ved konferencen.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren på besøg i Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Som den første vestlige udenrigsminister siden den nye irakiske regerings tiltrædelse besøger Anders Samuelsen Irak. Under besøget har han diskuteret fremdriften i kampen imod ISIL og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder. Udenrigsministeren opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen. Endelig lancerede Anders Samuelsen det kommende danske stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Det er godt at se de positive fremskridt i Irak. Men kampen mod ISIL er ikke slut. Derfor har det også været vigtigt for mig at besøge Irak igen. Jeg havde lejlighed til at takke de danske udsendte fra forsvaret og politiet for deres store indsats. De står i frontlinjen i den klare danske støtte til kampen mod ISIL. D

Regeringen lancerer nyt regionalt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer nu et nyt regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der dækker perioden 2019–2021. Formålet er at bidrage til en reduktion af regional usikkerhed, terrorisme, migration og den længerevarende flygtningekrise. Indsatserne vil imødekomme akutte stabiliseringsbehov og hjælpe til at sikre en varig fred i Irak og fremme en inklusiv politisk løsning på konflikten i Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Koalitionen imod ISIL har drevet terrororganisationen ud af langt de fleste af de områder, de kontrollerede. Vi kan være stolte af den rolle, det danske forsvar har spillet i den opgave. Men indsatsen er ikke slut. Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabilis

Nu åbnes der for forsøgsfiskeri af blåmuslinger i Storebælt13.12.2018 07:00Pressemeddelelse

Fra årsskiftet bliver det muligt at fiske blåmuslinger i nye områder som et forsøg. Det skal være med til at give overblik over muslingebestandene. Nu bliver det muligt at fiske efter blåmuslinger i helt nye områder i Storebælt, når fiskeriminister Eva Kjer Hansen åbner op for et forsøgsfiskeri i den nordlige del af Storebælt. Samtidig udvides de områder til muslingefiskeri, der allerede foregår på den østjyske kyst.