Samarbejde om ny grønlandsk sorglinje
Knapt to ud af ti dødsfald i Grønland kan tilskrives unaturlige dødsårsager som fx drab, ulykker og selvmord. 10 pct. af alle dødsfald i Grønland kan tilskrives selvmord, hvilket giver Grønland en topplacering i verden. Og forskning viser, at netop tab i forbindelse med selvmord øger risikoen for at udvikle behandlingskrævende sorgreaktioner.
Derfor glæder det Det Nationale Sorgcenter, at der nu i alt er bevilliget godt seks millioner kroner til en sorglinje målrettet grønlandske borgere over 13 år, der har mistet et familiemedlem eller en nær ven.
”Vi har gennem flere år gjort os erfaringer med en sorglinje i Danmark, men den erfaring kan vi ikke overføre 1:1 i Grønland. Skal den grønlandske sorglinje blive en succes er det altafgørende, at den bliver udviklet i dialog og samarbejde med de grønlandske huse, borgere, fagfolk og relevante sociale og sundhedsmyndigheder, der har indsigt i grønlandsk sorgkultur”, understreger direktør Preben Engelbrekt.
Oak Foundation Denmark har bevilliget 3.9 mio. kroner til projektet og derudover er der på finanslovens såkaldte Nordatlantiske pulje afsat 2.4 mio. kr. henover en to-årig periode.
”En sorglinje er en vigtig start på et nødvendigt sorgberedskab i Grønland. Der er brug for at få sat sorg på dagsordenen og bryde den onde cirkel mellem sorg og selvmord. Sorglinjen kan bidrage til denne samtale og være med til at nedbryde de mange tabuer om sorg i Grønland”, siger Esther Nørregård-Nielsen, direktør i Oak Foundation Denmark.
Tanken er, at sorglinjen for grønlændere på linje med det Nationale Sorgcenters eksisterende sorglinje skal bemandes af grønlændere, der selv har mistet.
”Det har været en af vores højeste prioriteter at få etableret en sorglinje som er noget helt nyt i Grønland og som er en rådgivningslinje for pårørende og efterladte til selvmord. Det Nationale Sorgcenter har stor erfaring på området og derfor glæder det mig, at de nu går i gang med at udvikle et tilbud i samarbejde med folk hjemme i Grønland, siger IA's folketingsmedlem Aaja Chemnitz.
Sorglinjen forventes etableret i løbet af 2022.
Læs rapporten om sorg i Grønland udarbejdet af Det Nationale Sorgcenter i 2019:
https://sorgcenter.dk/wp-content/uploads/2020/07/Sorg-i-Gr%C3%B8nland.pdf(DANSK)
https://sorgcenter.dk/wp-content/uploads/2020/09/SORG-I-GROeNLAND-final-rapport-groenlandsk.pdf (GRØNLANDSK)
Nøgleord
Kontakter
Tasja Norre ParizePresse - og kommunikationschefDet Nationale Sorgcenter
Tlf:2224 9333tnp@sorgcenter.dkInformation om Det Nationale Sorgcenter
I Det Nationale Sorgcenter arbejder vi med forskning, viden, formidling og efteruddannelse til fagpersoner i hele landet. Og vi sætter sorg og død til debat i samfundet og overfor den brede befolkning for at mindske tabuiseringen.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Det Nationale Sorgcenter udvider med nyt hovedsæde i Vejle2.3.2023 13:31:08 CET | Pressemeddelelse
Dermed får Det Nationale Sorgcenter to hovedkontorer – et i Øst- og et i Vestdanmark. Centeret vil dermed snart kunne udbyde hele organisationens specialtilbud to steder i landet. Det nye hovedkontor forventes at åbne i april.
LYT I JULEN – Ny podcastserie: Samtaler om sorg19.12.2022 13:14:42 CET | Pressemeddelelse
Julen er skøn og hyggelig. Men det er også en tid, hvor minder og sorg over dem, vi har mistet, kan føles overvældende. Derfor lancerer Det Nationale Sorgcenter her op til jul en ny podcastserie med flere kendte danskere, som taler om deres sorg.
Chris Anker Sørensens minde skal støtte sorgramte børn og unge1.7.2022 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Indsamlingen ’For Chris’ vil donere overskuddet til Børn, Unge & Sorg, som er en del af Det Nationale Sorgcenter. Pengene skal bruges til tilbud om specialiseret sorgterapi, så sorgen ikke ødelægger livet for børn og unge, der oplever sygdom eller død hos forældre eller søskende.
Ny indsats skal hjælpe børn og unge til alvorligt syge forældre og søskende21.3.2022 07:03:00 CET | Pressemeddelelse
I løbet af et år er der cirka 125.000 børn og unge, der har en alvorligt syg forælder eller søskende. Trods gode anbefalinger på området, så bliver børnene og de unge ofte overset af læger og sygeplejersker, fordi personalet ikke har de nødvendige kompetencer eller kender til anbefalingerne. Det skal en ny indsats på Aarhus Universitetshospital nu hjælpe med at rette op på.
Efterladte efterlyses til nyt sorgpanel28.2.2022 10:30:24 CET | Pressemeddelelse
Hvordan opleves det at være sorgramt i Danmark? Og får sorgramte den hjælp, de har brug for? Det skal et nyt sorgpanel bestående af efterladte være med til at finde svar på. Deltagere fra hele landet efterlyses.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum