Boligsiden.dk

Salget af ejerlejligheder falder i de største byer

Del

Antallet af solgte ejerlejligheder i årets første måned ligger for første gang siden 2011 under niveau i forhold til året før. Årsagen skal findes i et dalende salg i Københavns- og Aarhusområdet, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Foto: Boligsiden.dk
Foto: Boligsiden.dk

I januar måned blev der solgt 1.507 ejerlejligheder i Danmark. Det er et fald på tre procent i forhold til samme periode sidste år. Dermed bliver 2018 det første år siden 2011, hvor der ikke ses en stigning i salget i årets første måned. Det viser nye tal for handelsaktiviteten fra Boligsiden.dk.

Den primære faktor i faldet er, at der er blevet solgt langt færre ejerlejligheder i København, der udgør omkring 60 procent af det samlede marked, i forhold til 2017. Mens 648 ejerlejligheder skiftede hænder i København By i januar sidste år, gælder det blot 585 i år. Det er et fald på knap 12 procent. Samme tendens ses på hele den københavnske vestegn og i de nordsjællandske kommuner.

”Faldet i antal solgte ejerlejligheder i hovedstadsområdet skyldes primært stigende boligpriser, som har nået et niveau, hvor det kræver en særdeles stærk økonomi at komme ind på markedet. Og med skærpede krav til både fem procents udbetaling og med nye restriktioner på lånemuligheder i København og Aarhus, er det ikke overraskende, at vi nu ser et dyk i salget,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Højere priser og færre købere
Det høje prisniveau i København har sat sit præg på, hvilke typer af ejerlejligheder der er blevet sværere at sælge. Mens salgstallene for ejerlejligheder på under 80 kvadratmeter forbliver på niveau, når man sammenligner januar 2017 med januar i år, er det faldende ved salget af større salgsemner.

”Når prisen stiger, svinder antallet af potentielle købere. De krav, man som køber stiller, ændrer sig for mange i takt med prisudviklingen. De købere, der tidligere ville købe en stor lejlighed i byen, køber nu enten mindre, eller også rykker de ud af byen. Det samme gælder de mindst bemidlede købere, som også bidrager til, at salgsaktiviteten flytter længere ud på Sjælland. Ved lejlighedssalget gælder det særligt Østsjælland,” siger Birgit Daetz.

Også salget i Aarhus og hele landsdelen Østjylland er faldet siden januar sidste år, og her gælder samme mekanismer som i hovedstaden. I landets tredje- og fjerdestørste byer, Odense og Aalborg, er salget derimod opadgående.

”Det er tydeligt, at priserne har ramt et loft i København og Aarhus, hvor køberne ganske enkelt står af, mens der i andre dele af landet stadig er en margin. Og så er udviklingen også et billede på, at de tiltag, der er blevet iværksat for at dæmme op for prisstigninger og risikoen for en boligboble, har haft en effekt, som formentlig vil vise sig i mere beherskede prisstigninger det kommende år,” siger Birgit Daetz.

SOLGTE EJERLEJLIGHEDER I JANUAR MÅNED:

År

Antal solgte

Ændring ift. jan. 2018

2018

1.507

2017

1.560

-3 %

2016

1.445

4 %

2015

1.329

13 %

2014

1.034

46 %

2013

873

73 %

2012

808

87 %

2011

608

148 %

(Kilde: Boligsiden.dk)

Øvrige nøgletal:

  • I januar måned blev der solgt 3.448 huse i Danmark. Salget i årets første måned ligger dermed 13 procent over samme periode sidste år, og er uden sammenligning den bedst sælgende januar i hele årtiet. I januar 2011 lød salgstallet på 1.858 huse.
  • Sommerhussalget ligger med 468 solgte boliger i januar i år 129 procent over salget i januar 2011. Fra primo 2011 og frem til nu har i alt 43.562 sommerhuse skiftet ejer.

Kontaktperson:
Kommunikationsdirektør Birgit Daetz, Boligsiden A/S. Mobil: 21210284, e-mail: bcd@boligsiden.dk.
Læs flere nyheder på Boligsiden.dk.

Nøgleord

Kontakter

Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk, mobil: 21210284

Billeder

Foto: Boligsiden.dk
Foto: Boligsiden.dk
Download

Links

Information om Boligsiden.dk

Boligsiden.dk
Boligsiden.dk
Kronprinsensgade 6, 2
1114 København K

7027 4999http://www.boligsiden.dk/

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på bolignyheder.boligsiden.dk og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Følg pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum