Danske Vandværker - Old

Salg af vandværker giver ikke lavere priser til forbrugerne

Del
Regeringen overvejer tilsyneladende at gøre det muligt at tjene penge på vandforsyning, og det betyder, at private investorer, kapitalfonde m.v. kan komme til at købe landets vandforsyninger. Salget forsøges legitimeret med en rapport, som Finansministeriet har bestilt hos konsulentfirmaet McKinsey, der spår store gevinster ved at samle vandforsyningen i større enheder. Men ny rapport fra Copenhagen Economics punkterer hele grundlaget for manøvren, for ifølge den er der stor set ingen gevinster ved at lægge drikkevandsselskaberne sammen i større enheder.

”Virkeligheden i drikkevandsektoren er en ganske anden, end den regeringen tilsyneladende arbejder ud fra”, fastslår Allan Weirup, som er direktør i brancheorganisationen Danske Vandværker, der er talerør for landets vandværker. Han fortsætter:

”Der er ingen tvivl om, at langt den største del af de effektiviseringsgevinster, der kan hentes i den danske drikkevandsforsyning, hentes ved at optimere driften i de eksisterende forsyninger. Vi ved også, at der kan hentes mindre gevinster ved, at vandværkerne arbejder sammen. Problemet er bare, at de danske vandværker i gennem lang tid har været i fuld gang med at høste gevinsterne til glæde for forbrugerne. Og det glemmer regeringen tilsyneladende”.

Ingen gevinst ved sammenlægninger viser ny rapport
Danske Vandværker har bedt Copenhagen Economics om at vurdere fordele og ulemper ved øget samarbejde og sammenlægninger af drikkevandsselskaber i Danmark. Rapporten tager udgangspunkt i eksisterende analyser og konkrete erfaringer fra gennemførte fusioner. Hvis vi starter med det sidste, nemlig sammenlægninger af selskaberne, så viser rapporten fra Copenhagen Economics, at den ekstra gevinst, der kan hentes ved egentlige sammenlægninger til store forsyninger kun er omkring 1 %, men prisen for så beskedne besparelser kan blive høj for forbrugerne.

For det første vil den nye ejer formentligt forvente at kunne opnå en indtjening, der er væsentlig højere end den ene procent, der kan hentes i ekstra gevinst ved sammenlægningen. Og den forventning til højere indtjening vil formodentlig betyde, at forbrugerne skal betale en højere pris for deres vand.

For det andet vil en centralisering af vandværker let føre til, at de nye enheder bliver så store, at nærheden til forbrugerne forsvinder, og lokalkendskab mistes. Resultatet bliver, at forbrugerne vil opleve en ringere service, hvilket kan forstærkes af ejerens ønske om at tjene penge på monopolvirksomheden.

For det tredje kan ønsket om at tjene penge på vores drikkevand føre til kortsigtede optimeringer, manglende investeringer og vedligehold af anlæg. Og det kan betyde en stor trussel for forsyningssikkerheden.

Vi har allerede et godt princip i sektoren
Allan Weirup, direktør i Danske vandværker siger:

”Det er så absolut i forbrugernes interesse at bevare det nuværende ”hvile i sig selv princip”, som betyder, at man ikke må tjene penge på vores fælles drikkevand. Hvis der skal tjenes penge på drikkevandsforsyning kan vi ende med at få højere priser, dårligere service og ringere forsyningssikkerhed. Med den nye rapport i hånden kan vi kun opfordre ministeren på området, Lars Christian Lilleholt, til at undlade at gøre vandforsyning til investeringsobjekt og malkeko for investorer. Specielt i lyset af, at der ikke kan opnås nævneværdige gevinster, som kan retfærdiggøre det”.

Rapporten fra Copenhagen Economics er vedhæftet denne pressemeddelelse Læs mere på Danske Vandværkers hjemmeside. Spørgsmål? Kontakt Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder i Danske Vandværker, tlf. 5613 0332, mail: dr@danskevv.dk.

Nøgleord

Kontakter

Allan Weirup, direktør
Mobil 40 20 92 42


Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 5613 0332

Vedhæftede filer

Information om Danske Vandværker - Old

Danske Vandværker - Old
Danske Vandværker - Old
Solrød Center 20 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker - Old

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker - Old

En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker22.11.2018 15:21:33 CET | Pressemeddelelse

Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Det betyder mindre bureaukrati og færre omkostninger på vandværkerne. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performance benchmarkingen, som blandt andet viser, hvor godt vandværket drives.

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46:01 CEST | Pressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Fuld stop for brug af pesticider i BNBO’erne23.8.2018 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Når Miljø- og Fødevareudvalget på samrådet i dag den 23. august sætter pesticider på menuen, er budskabet fra Danske Vandværker krystal klart: Danskerne skal kunne blive ved med at tappe sig et rent glas vand fra hanen. I lyset af den seneste tids mange fund af pesticider er det på tide at stoppe med at bruge sprøjtemidler i de boringsnære områder og få sat turbo på overvågningen af vores grundvand.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye