Sæson for jobskifte: Her er de ti mest stillede spørgsmål til jobsamtalen
Januar er højsæson for jobskifte, og Karina Engelbrecht Troelsen, specialkonsulent i Krifa, giver her gode tips til at svare på de mest stillede spørgsmål til jobsamtalen
Nyt år betyder for mange danskere også nyt job. Sidste år skiftede næsten 100.000 danskere job i januar, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
- Et årsskifte får mange til at tænke over deres liv og hverdag. Er jeg glad? Hvordan kan jeg udleve mine drømme? Det får mange til at gentænke deres jobsituation. Det betyder, at vi hvert år kan se en stigning i danskere, der skifter job, når det nye år begynder, lyder det fra Karin Engelbrecht Troelsen, der er specialkonsulent i Krifa.
Man kan sjældent sige jobskifte uden at sige jobsamtale – og for de mange danskere, der lige nu ønsker at skifte job, betyder det naturligvis også, at de står overfor en kommende jobsamtale.
- Vi taler med mange jobsøgende både før og efter deres jobsamtaler. Så vi ved, hvad god forberedelse betyder for ens chancer – og så ved vi selvfølgelig også, hvad de som regel bliver mødt med af spørgsmål, lyder det fra Karin Engelbrecht Troelsen.
Herunder finder du de ti mest stillede spørgsmål – så du kan forberede dig på din næste jobsamtale.
1. Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv?
Det kan være en god idé at have forberedt et svar til dette spørgsmål, hvor du på under to minutter giver et billede af, hvem du er, og hvorfor du har søgt jobbet. Kom ind på: Uddannelse, personlighed, erfaring og mål.
2. Hvorfor har du søgt jobbet hos os?
Det er vigtigt, at du kommer ind på, hvordan du kan opfylde virksomhedens behov. Det kan du gøre ved at nævne gerne to-tre ting fra ting ved jobbet, som passer til dig. Undgå at sige, at du har søgt jobbet, fordi du var træt af dit gamle job, fordi du blev fyret, eller fordi du var træt af at være ledig.
3. Hvad er dine stærke sider?
Udvælg to-tre af dine stærke personlige egenskaber eller faglige kompetencer. Kom med eksempler på, hvordan du bruger disse stærke sider.
4. Hvad er dine svage sider?
Det er et svært spørgsmål. Hvem har lyst til at sige noget dårligt om sig selv til jobsamtalen? Udvælg en-to svage siger og prøv at vende den svage side til noget positivt. Det er allerede positivt for virksomheden, at du er bevidst om dine svage sider. Når du har fortalt om din svage side, så opfølg med at sige, at det er noget, du er bevidst om, og noget du arbejder på.
5. Hvad havde du af ansvar og opgaver i dit sidste/nuværende job?
Fortæl hvilke primære opgaver du havde, hvad du havde ansvar for, og hvilke resultater du opnåede. Kom gerne med konkrete eksempler.
6. Hvordan arbejder du under pres?
Fortæl, hvad du helt konkret har gjort i dine tidligere job for at håndtere pres bedst muligt. Husk at virksomheden ikke er interesseret i at høre dig sige, at du bare tager nogle længere arbejdsdage og arbejder i weekenderne.
7. Hvordan prioriterer og planlægger du dine opgaver?
Kom gerne ind på, at prioritering af opgaver er noget, du gør i samarbejde med din nærmeste leder og kolleger. Nævn gerne konkrete ting, du gør for at planlægge din tid bedst muligt (time-boxing, to do-lister osv.)
8. Hvordan har du det med selvstændigt arbejde?
Fortæl, hvordan du håndterer at arbejde selvstændigt, og hvad du kan li’ ved det.
9. Hvad er vigtigt for samarbejdet i et team?
Kom ind på, hvordan du ser et godt samarbejde, og hvad du bidrager med i en samarbejdssituation. Kom gerne med eksempler på et godt samarbejde, og hvad der kom ud af det fra dit tidligere job.
10. Hvorfor skal vi ansætte lige netop dig?
Dette spørgsmål er ofte det sidste, så her får du mulighed for at opsummere. Du skal lægge vægt på, hvordan dine styrker og kompetencer imødekommer virksomhedens behov. Sæt dig i virksomheden sted og tænk på, hvad de efterspørger. De vil ikke bare høre igen, at du er frisk, ansvarsfuld og en god kollega – nej de vil høre, hvad de helt konkret for ud af at ansætte dig.
Nøgleord
Kontakter
Ellinor FoghKommunikationsmedarbejder
Tlf:22993706efpn@krifa.dkInformation om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
5 gode råd når du bliver opsagt1.2.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter udmeldinger om fyringsrunder og nedlukninger af store, danske virksomheder de seneste dage, giver Krifas jurist 5 gode råd til personer, der bliver opsagt
Krifa til regeringen: Der er penge at hente i trivsel17.1.2023 15:32:02 CET | Pressemeddelelse
I stedet for at lukke huller i statskassen ved at sløjfe helligdage, bør man kigge på danskernes arbejdslyst. Her er der nemlig mange penge at hente til gavn for samfundet, lyder det fra Preben R. Jørgensen, adm. direktør i Krifa
5 skarpe fra advokaten: Må din chef bestemme, om du skal have julesweater på?14.12.2022 09:37:11 CET | Pressemeddelelse
December er lig med julepynt, pebernødder og juletræer, og for nogle er det også tid til at finde nissehuen frem eller måske en mindre køn julesweater. På nogle arbejdspladser er den canadiske tradition for ”ugly christmas sweater day”, den tredje fredag i december, også begyndt at vinde frem. Men må chefen egentligt bede dig om at lade grim strik eller nissehue blive derhjemme? Og hvad hvis det er chefen, der er kommet i julestemning og beder dig om at tage julestrik på på arbejde, må du så sige nej? Her kommer fem skarpe om juletøjet på arbejdspladsen fra Christine Aarup Bjørnholdt, advokat i Krifa. 1. Der findes ingen generelle regler for juletøj på arbejde - Der findes ingen lov, der siger, at du ikke må tage din julesweater på på arbejde. Men er der en formel dresscode på ens arbejdsplads, der f.eks. er skrevet ned i en personalehåndbog, så skal denne overholdes. Derudover så handler det naturligvis rigtig meget om hvilken arbejdsplads, man arbejder på. Skal du f.eks. bære uniform
Seks ud af ti ledere: Der bliver drevet rovdrift på os16.11.2022 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ledere på de danske arbejdspladser er stressede, pressede og kortluntede. Det viser en unik undersøgelse, som debutbogen fra Forlaget God Arbejdslyst bygger på. ”De menneskelige ressourcer er presset i knæ, og vi bør tage et alvorligt kig på fremtidens ledelse,” lyder det fra seniorkonsulent Rebekka Bøgelund
Krifas formand trækker sig14.11.2022 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Krifas formand Eik Dahl Bidstrup har i dag valgt at trække sig fra posten og er fratrådt
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum