home a/s

Sælgerbarometer: Så mange vil sælge bolig det næste halve år

Del

2 ud af 3 boligejere holder fast i salgsplanerne, viser stor måling - og nye rentefald kan hjælpe til :: 6 vigtige faktorer hvis du skal sælge hus og lejlighed

Boligejere med salgsplaner har holdt sig tilbage, fordi renten og inflationen er steget. På det seneste er de lange boligrenter faldet betydeligt fra 6 % til 4 %, og det kan aktivitere flere købere og sælgere, vurderer Home. Foto: Home
Boligejere med salgsplaner har holdt sig tilbage, fordi renten og inflationen er steget. På det seneste er de lange boligrenter faldet betydeligt fra 6 % til 4 %, og det kan aktivitere flere købere og sælgere, vurderer Home. Foto: Home

Opbremsningen på boligmarkedet har ikke stoppet boligejerne fra at sætte hjemmet til salg.

Og der vil fortsat komme nye boliger til salg det næste halve års tid, viser et nyt sælgerbarometer* fra ejendomsmæglerkæden Home gennemført af analysevirksomheden YouGov.

 • 13,8 % af boligejerne svarer ’ja’ til, at de har salgsplaner de næste seks måneder, viser målingen gennemført medio oktober.
 • Færre boligejere siger, at de vil sælge nu end i april men lige så mange som i juli.
 • Interessen for at sælge ifølge sælgerbarometeret for oktober svarer til gennemsnittet for alle målinger siden april 2018 – nemlig 13,7 %.

Ejendomsmæglerkæden Home bekræfter, at boligejerne – i lighed med køberne – er påvirkede af usikkerheden omkring økonomien.

Fuld fart frem til bakgear

”Danskernes interesse for at sælge bolig er fortsat fin, men vi oplever, at der – naturligt nok – er kommet mere tvivl ind, fordi boligmarkedet er skiftet fra fuld fart frem til bakgear. Det kan vi også se i den nye måling,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

De aktuelle boligsælgere har i YouGov-undersøgelsen svaret på, hvad inflationen og de stigende renter betyder for deres salgsplaner:

 • Her ses usikkerheden ved, at godt hver 4. boligejer (28 %) pt. har sat salgsplanerne på pause.
 • Halvdelen (49 %) kører videre med salget som planlagt.
 • Andre 13 % har sat prisen ned eller overvejer at gøre det.
 • 2 % svarer ’andet’ og 9 % ’ved ikke’ til betydningen af de højere renter og inflationen for deres boligsalg.

Der kan spottes en tendens over de seneste måneder, understreger Home.

”Vores efterårsmåling tyder på, at der trods alt er kommet mere klarhed hos boligsælgerne end midt på sommeren,” siger Michael Dalsager og fortsætter:

”Boligsælgernes tvivl er blevet mindre: Færre siger ’ved ikke’, eller at de har udskudt planerne. Flere holder fast i salget som planlagt eller har sat boligen ned i pris eller vil gøre det,” siger Michael Dalsager fra Home.

I juli var det kun 4 %, der havde sat prisen ned eller overvejede at justere på udbudsprisen, mod 13 % nu.

Undersøgelsen fra YouGov og Home viser, at boligsælgerne er mere indstillede på at sætte til salg og handle bolig end køberne – og det ses også i ugestatistikken fra Boligsiden.

Mens lysten til at sætte til salg i uge 45 var var 12 % lavere end i perioden før corona, så var købernes aktivitet hele 28 % lavere end årene fra 2015-2019.


Mere til salg er positivt for køberne

Udbuddet af boliger til salg er derfor på vej op, men det er fortsat væsentlig lavere end årene før corona.

”Køberne har i lang tid sukket efter mere til salg. Det er der kommet nu, og det er positivt for boligmarkedet med mere ligevægt,” siger Michael Dalsager.

På det seneste er de lange boligrenter faldet betydeligt fra 6 % til 4 %, og det kan aktivitere både købere og sælgere, vurderer Home.

"Med rentefaldet kan køberne lige nu få mere bolig for pengene, og det tager en smule af presset på boligejerne med salgsplaner, siger talspersonen fra Home.  

Se beregning for betydningen af en lavere rente på boliglånet.

6 vigtige faktorer i dit boligsalg

Det kan du overveje i ’regnestykket’ som boligsælger

 • ’Bytteprisen’: Hvad kan du få for dit hjem, og hvad skal du betale for det næste?

 • Rabatten: Prisen, du sætter på din bolig, og afslaget du – måske – må give for at få solgt, opvejes af, at du også kan købe din næste bolig til markedspris.

 • Kursgevinsten: Hvis du har et boliglån, som du kan indfri til en langt lavere kurs lige nu, kan du få en stor kursgevinst og flere penge i hånden efter salget, end du måske regner med.

 • Friværdien: Forskellen mellem det, du skylder og det, din bolig er værd, er ofte i stort plus efter mange år med stigende boligpriser. Ejendomsmægleren kan sætte tal på din friværdi.

 • Prisfaldet: Hvis du både skal sælge bolig og købe en anden, betyder de aktuelle prisfald mindre. Falder priserne på det lokale marked, er det særligt vigtigt at ramme eller komme lidt foran den udbudspris, som der handles til, så din bolig ikke halter efter køberfeltet.

 • Motivationen: Hvad er dine behov og planer for at skifte bolig – og hvor længe er du villig til at vente? Hvad ser du af plusser og minusser ved at flytte nu eller vente?
Har du planer om at sælge bolig i løbet af de kommende seks måneder? Oktober 2022 Juli 2022 April 2022 Januar 2022 Oktober 2021
Base: Har ejerbolig eller andelsbolig 1223 1160 1167 1197 1177
Ja (NET) 14% 14% 15% 12% 14%
Ja, hus/rækkehus 7% 7% 8% 5% 7%
Ja, lejlighed 4% 4% 5% 5% 5%
Ja, sommerhus/fritidsbolig 2% 2% 2% 1% 3%
Ja, anden type bolig 1% 1% 2% 2% 1%
Nej (NET) 86% 86% 85% 88% 86%
*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2049 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 13. - 19. oktober 2022.

Nøgleord

Kontakter

Michael DalsagerTalsperson - senior kommunikationskonsulent - presseservice & analyse

Tlf:2043 3614mida@home.dk

Billeder

Boligejere med salgsplaner har holdt sig tilbage, fordi renten og inflationen er steget. På det seneste er de lange boligrenter faldet betydeligt fra 6 % til 4 %, og det kan aktivitere flere købere og sælgere, vurderer Home. Foto: Home
Boligejere med salgsplaner har holdt sig tilbage, fordi renten og inflationen er steget. På det seneste er de lange boligrenter faldet betydeligt fra 6 % til 4 %, og det kan aktivitere flere købere og sælgere, vurderer Home. Foto: Home
Download

Links

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er en af landets mest kendte ejendomsmæglerkæder
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har over 900 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 120 franchisetagere
 • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking.
** medio 2022.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum