sundhed.dk

Sådan undgår du flåter og den frygtede hjernebetændelse

Del

Hvad er forskellen på hjernebetændelsen TBE og Borrelia, som begge overføres via skovflåter? Og hvad kan du gøre for at beskytte dig, når du skal en tur i skoven?

Praktiserende læger får jævnligt henvendelser fra folk, der er blevet bidt af en flåt, og som frygter smitte med borrelia eller TBE, som er en betændelse i hjernen. Normalt forekommer TBE kun på Bornholm, men så sent som i midten af august, fik en mand fra Nordsjælland konstateret TBE. 

Men hvad er forskellen egentlig på Borrelia og TBE, som begge overføres via skovflåter? Og hvordan kan man beskytte sig? Det har vi lavet et overblik over i Patienthåndbogen på sundhed.dk: 

TBE forveksles ofte med Borrelia, som er en bakterie og kan behandles med antibiotika. TBE er en virus og overføres allerede få minutter efter, at flåten har bidt sig fast. TBE-virus findes først og fremmest hos små gnavere, særligt mus.Flåten får TBE-virus i sig ved at suge blod fra mus, som indeholder virus.

Der findes ingen behandling for TBE. Kroppen skal derfor selv forsøge at overvinde sygdommen. 

Der går som regel 10-14 dage, fra man bliver smittet med TBE, til de første symptomer kommer. Sygdommen deles normalt ind i to faser.

I fase 1, som varer 4-5 dage, har man feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Derefter forsvinder symptomerne og ca. 75 % bliver raske.
Hos 25 % går sygdommen imidlertid over til fase 2 efter ca. 1 uge.

I fase 2 giver TBE-virus hjernebetændelse (encefalit).
Dette giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelse.

Hvis man skal opholde sig i områder med mange flåter, bør man beskytte sig mod bid. 

  • Det er vigtigt, at man dækker kroppen med tøj (bukser, lange ærmer, sokker).
  • Hvis man alligevel bliver bidt, anbefales det at fjerne flåten så hurtigt som muligt.
  • Dette gøres fx med pincet ved, at man trækker flåten ud med en roterende bevægelse.
  • Når man opholder sig i områder med mange flåter, bør man med jævne mellemrum undersøge huden for flåter.
  • Der findes en effektiv vaccine mod TBE. Vaccination mod TBE kan overvejes til personer, der er fastboende eller har fast sommerresidens i områder, hvor TBE findes, og som jævnligt færdes uden for stier i skov og krat og erfaringsmæssigt får mange flåtbid.
  • Hvis der er tale om en aktivitet med særlig stor smitterisiko, f.eks. skovarbejde, eller hvor skoven er det faste tilholdssted for leg, sport eller hobby-aktiviteter, kan vaccination også overvejes. Man kan tale med sin læge om, hvorvidt man bør lade sig vaccinere.
  • Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Kontakter

Billeder

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

44 22 20 80https://www.sundhed.dk/

Portalen sundhed.dk samler og viser data fra officielle sundhedsfaglige kilder for borgere og sundhedsprofessionelle og muliggør kommunikation sundhedsfaglige imellem samtidig med, at borgere og deres pårørende får adgang til at se deres egne sundhedsdata – alt sammen på et samlet sted. På den måde sikrer portalen overordnede mål om at gøre patienter og borgere til aktive medspillere i deres eget sundhedsforløb – og muliggør en konsistent deling af sundhedsdata på tværs af sektorer for de sundhedsprofessionelle. 

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

Få overblik over dit barns sundhedsdata15.8.2019 12:58:19 CESTPressemeddelelse

Ønsker du at se dit barns sundhedsdata? Få overblik over, hvad du kan og ikke kan, når det handler om at se dit barns sundhedsdata. Du kan i nogle tilfælde få adgang til dit barns data på sundhed.dk. Det gælder: dit barns vaccinationer dit barns medicinoplysninger log: hvem der har kigget på dit barns data Du skal være opmærksom på, at du kun kan se disse data, hvis du har forældremyndigheden. Din adgang til dit barns data ophører, når barnet er 15 år. Her får barnet nemlig sit eget NemID og kan selv logge ind på sundhed.dk og få adgang til sine sundhedsdata. Vaccinationer Hvis du har børn, som er under 15 år, kan du klikke på dit navn og derefter vælge dit barns navn for at se barnets vaccinationer. Bemærk, at for børn født sidst i 1990’erne, kan nogle vaccinationer være registreret på et af forældrenes sundhedskort og CPR-nummer, hvis barnets sundhedskort ikke har været udstedt/medbragt ved konsultationen. Log på Vaccinationer på sundhed.dk Medicin Du har som forælder mulighed for at

Nyt Behandlingstestamente giver borgere større medbestemmelse, når de skal dø3.1.2019 12:22:53 CETPressemeddelelse

Med det helt nye Behandlingstestamente på sundhed.dk kan du nu som borger oprette et juridisk bindende dokument, hvor du skriver, om du ønsker livsforlængende behandling som for eksempel genoplivning ved hjertestop i tre situationer: Hvis du ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge livet og ikke gøre, at du får det bedre eller får lindret dine smerter. Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig vil komme til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt. Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde. Juridisk bindende i modsætning til Livstestamente - Behandlingstestamentet er en udvidelse af det hidtidige Livstestamente, som har eksisteret i en årrække. Behandlingstestamentet giver borgerne flere valgmuligheder end Livstestamentet og er i modsætning til Livstestamentet juridisk bindende. - Fra nu af kan der ikke længere

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum