Kræftens Bekæmpelse

Sådan støtter du et barn i sorg: Nye onlinekurser og videoguides til skolelærere

Del

En sorghandleplan gør det lettere at håndtere den akutte situation, når et barn på skolen f.eks. mister sin mor eller far. Til gengæld savner mange skoler redskaber til at støtte barnet på den lange bane, viser en ny undersøgelse. OmSorg i Kræftens Bekæmpelse lancerer nu en række gratis onlinekurser og videoguides til grundskolen.

Fotograf: Cecilia Birkmose Samsson
Fotograf: Cecilia Birkmose Samsson

Hvad siger man til et barn, der har mistet sin mor eller far? Hvordan lytter man på en god måde? Skal man spørge ind til sorgen, selv om barnet ser ud til at trives fint?

91 pct. procent af alle skoler har i dag en sorghandleplan. Den hjælper til at håndtere den akutte situation, når et barn på skolen oplever alvorlig sygdom i hjemmet eller mister en forælder eller søskende. Til gengæld efterlyser mere end 60 pct. af skolerne viden og redskaber til at støtte barnet på den lange bane og til at tage samtalen med et barn i sorg. Det viser en omfattende undersøgelse foretaget af Epinion for OmSorg i Kræftens Bekæmpelse.

Derfor lancerer OmSorg i dag en række gratis onlinekurser, webinarer og netværksgrupper samt seks videoguides, der skal understøtte lærere i grundskolen i at støtte børn i sorg.

Hverdagsnære redskaber

Maria Hartmann, antropolog og projektleder i OmSorg, glæder sig over, at det takket være støtte fra Egmont Fonden og Sygeforsikringen ”danmark” er muligt at tilbyde skoler i hele landet gratis og lettilgængelige online-redskaber:

- Der er ingen tvivl om, at lærerne på landets skoler rigtig gerne vil støtte elever, der har en alvorligt syg forælder eller som mister deres mor eller far. Det viser undersøgelsen tydeligt. Men mange savner helt konkrete svar på, hvad de skal gøre for at hjælpe bedst muligt. Derfor er vi glade for, at vi nu kan tilbyde både onlinekurser og videoguides, som giver konkret og hverdagsnær hjælp til lærere i hele landet, siger Maria Hartmann.

Støtte på den lange bane

Hvert år oplever 26.000 skolebørn i Danmark at en far eller mor bliver indlagt med en livstruende sygdom, og ca. 1400 skolebørn mister hvert år en forælder. De har brug for støtte fra voksne omkring dem. En sorghandleplan hjælper et godt stykke vej, men den gør det ikke alene. Det stiller store krav til læreren, der skal turde at tage samtalerne med barnet og som også over tid skal have en opmærksomhed på sorgen.

Karina Kimose Nielsen er lærer og sorggruppeleder på Højslev skole i Skive. Her ved kollegaerne, at de altid kan komme til Karina og få gode råd, hvis de står i en situation, de er usikre på. Derfor kan Karina Kimose Nielsen godt forstå, at skolerne i undersøgelsen efterspørger konkrete redskaber.

- Det er svært, det her. Og det er især svært over tid, hvor man skal sikre den løbende opmærksomhed. Samtidig er hver situation forskellig, og det skal man også tage højde for. Hvis man ikke har en sorggruppe på skolen, som vi har her, så står den enkelte lærer med hele ansvaret selv. Og så kan jeg virkelig godt forstå, at man har brug for nogle redskaber og noget hjælp til at håndtere det, siger Karina Kimose Nielsen.

Opdateret handleplan er bedre

På Højslev Skole har Karina Kimose Nielsen sammen med skolelederen opdateret skolens sorghandleplan efter OmSorgs manual ’Sorghandleplan 2.0’. Det har gjort handleplanen mere konkret og brugbar, når sorgen rammer. En situation både hun og kollegaerne har stået i flere gange.

- Når et barn i klassen dør, som jeg oplevede for nogle år siden, eller et barn mister sin mor eller far, så bliver man berørt af det som lærer også. Man vil så gerne gøre det rigtige, men overblikket kan godt smutte i den akutte situation. Når man har en handleplan, fjerner det utrygheden, for der står præcis, hvad man skal gøre. Og det frigiver overskud til at fokusere på det allervigtigste, nemlig at tage sig af barnet i sorg og klassekammeraterne, siger Karina Kimose Nielsen.

Onlinekurser og videoguides

OmSorgs onlinekurser og videoguides er for alle lærere uanset erfaring med emnet. Der er basiskurser i børns sorg og hjælp til at opdatere skolens sorghandleplan – og kurser med fokus på at tage samtalen med en elev i sorg og meget mere. De seks videoguides giver korte, konkrete råd til at tage samtalen med et barn i sorg og hvordan du opdaterer skolens sorghandleplan.

Projektleder Maria Hartmann håber, at mange vil benytte sig af tilbuddene:

- Vi har både tilbud til skoleansatte, der ikke har arbejdet med børn i sorg og krise før – og kurser, som også mere erfarne kan få noget ud af. Da alle tilbud er gratis og online, håber vi på, at mange vil benytte sig af dem. Uanset, om man lige nu har en elev i sorg eller ej, er vi sikre på, at det vil give nye, brugbare indsigter.

Se alle aktuelle kurser: www.omsorg.dk/kurser 

Se de seks videoguides: www.cancer.dk/omsorg/materialer-og-film/videoguides-om-boerns-sorg/

De seks videoguides og evalueringen af ’Sorghandleplan 2.0’ er finansieret af Egmont Fonden. Dette afslutter et mangeårigt samarbejde med Egmont Fonden om at styrke skolers støtte til sorgramte elever. Fonden har samlet finansieret en ph.d. om sorgramte børns ønsker til deres skole, en pixi-rappport og manualen Sorghandleplan 2.0.

Onlinekurser, webinarer og netværksmøder er støttet af Sygeforsikringen ”danmark”, der yderligere har bevilget midlet til at udvide lærings- og trivselssitet læromsorg.dk – der i dag er målrettet 3.-6.klasse – så det også omfatter både ind- og udskoling.

 

Kontakter

Spørgsmål til evalueringen og de nye tilbud: Maria Hartmann, antropolog og projektleder i OmSorg: Telefon: 35 25 75 07 / e-mail: mariaha@cancer.dk

Spørgsmål angående den samlede indsats med Sorghandleplan 2.0: Martin Lytje, postdoc i OmSorg: Telefon 35 25 74 92 / e-mail: martinl@cancer.dk

Spørgsmål til den overordnede indsats for børn og unge: Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse: Telefon 20 23 00 28 / E-mail: phb@cancer.dk

Øvrige henvendelser: Journalist Nanna Kathrine Riiber: Telefon 27 77 10 67 / E-mail: nankk@cancer.dk

Billeder

Fotograf: Cecilia Birkmose Samsson
Fotograf: Cecilia Birkmose Samsson
Download
Maria Hartmann, projektleder og antropolog i OmSorg
Maria Hartmann, projektleder og antropolog i OmSorg
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

OM UNDERSØGELSEN:

Spørgeskemaundersøgelsen på landets skoler er foretaget af Epinion. I alt 671 skoleledere og lærere fra hele landet har svaret på undersøgelsen. Epinions spørgeskemaundersøgelse er en del af evalueringen af ’Sorghandleplan 2.0’ – OmSorgs manual til at opdatere skolernes sorghandleplaner efter den nyeste viden. Evalueringen består derudover af kvalitative interviews med skoleledere, lærere og børn.

Evalueringen og de seks videoguides er finansieret af Egmont Fonden. Dette afslutter et mangeårigt samarbejde med Egmont Fonden om at styrke skolers støtte til sorgramte elever.

Fakta fra undersøgelsen:

  • Mere end 90 pct. af skolerne oplever, at en sorghandleplan giver tryghed i et forløb med et barn i sorg
  • Mere end 90 pct. af skolerne oplever, at en sorghandleplan gør det lettere at håndtere et barn i sorg i de første 2-3 uger efter et dødsfald
  • Skoler, som har opdateret deres sorghandleplan efter ’Sorghandleplan 2.0’, oplever i højere grad, at sorghandleplanen støtter dem i at hjælpe børn i sorg på lang sigt

Læs mere:

Evaluering af Sorghandleplan 2.0: http://pdf.cancer.dk/Hjaelp_viden/OmSorg/evaluering-af-sorghandleplan-20/

Sammendrag af evalueringen http://pdf.cancer.dk/Hjaelp_viden/OmSorg/sammendrag-af-rapporten-evaluering-af-sorghandleplan-20/

Sorghandleplan 2.0: http://pdf.cancer.dk/Hjaelp_viden/OmSorg/sorghandleplan-20/?_ga=2.175699106.121915302.1610702188-2093433411.1547637642

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Stadigt behov for mere aktiv opsporing af alvorligt syge19.2.2021 16:00:29 CETPressemeddelelse

Med Sundhedsstyrelsens 6. rapport om monitorering af aktivitet i sundhedsvæsenet under corona-pandemien, står det klart, at der stadig er et stort behov for tydeligere kommunikation til befolkningen om at søge læge ved tegn på sygdom og om at møde op til undersøgelser og screenings-programmer. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at også de praktiserende læger skal have en mere opsøgende rolle.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum