Strikkeopskrift.com

Sådan finder du det miljøvenlige garn

Del
Som forbruger kan det være en jungle at finde miljøvenlige alternativer, også når det gælder køb af uldgarn og bomuldsgarn. Her kan du læse hvad du bør kigge efter, hvis du gerne vil passe på miljøet og dyrene, når du køber uld og bomuld.

Garn kan være fremstillet af uld fra et dyr som får eller en lama, eller det kan stamme fra plantefibre fra blandt andet bomuldsplanten. Disse to grupper er de største grupper af garn, og det er også her du skal vide hvad du leder efter, hvis du gerne vil handle miljøvenligt.

Den beskidte sandhed om bomuld

Bomuldsgarn er et populært valg, og det er da også et naturligt materiale. Men det kræver enormt mange resurser at fremstille konventionelt bomuld. Ifølge Dansk Naturfredningsforening bruges hele 16 % af verdens samlede forbrug af insektgift til fremstillingen af konventionel bomuld. Hertil kommer store mængder kemi, som bomuldet skal behandles med før det bliver solgt som garn eller tøj.

Går du i stedet efter økologisk bomuld slipper du for en stor del af kemien i det færdige produkt. I dyrkningen af økologisk bomuld er det forbudt at benytte sprøjtegifte, og udledningen af drivhusgasser er helt op til 94% mindre sammenliged med konventionelt bomuldsproduktion. Dette kommer også bomuldsbønderne tilgode, der ofte lever og bor nær markerne. 

At bomulden er økologisk er dog ikke en garanti for andet end at selve dyrkningen af bomuldsplanterne foregår økologisk. Vil du være sikker at resten af fremstillingsprocessen også tager hensyn til miljø og sundhed, bør du gå efter Oeko-Tex eller GOTS certificeret garn. Her skal hele fremstillingsprocessen leve op til krav miljømæssige og sociale krav. 

Hvor meget af dit uldgarn er plastik?

Uldgarn er uden sammenligning den mest solgte garntype, men også her skal du se dig for. Hvis du køber konventionelt uldgarn, kan du risikere at ulden har gennemgået en såkaldt superwash behandling. Superwashbehandlingen består af en kemisk proces, så uldens kradsende fibre forsvinder. Herefter belægges ulden med plastik, så ulden kan vaskes på 40 grader, eller endda tørretumbles uden at krybe eller tage skade. Selvom den kemiske behandling ikke er skadelig for slutbrugeren så mister ulden alligevel en del af sine naturlige egenskaber og derudover er superwashbehandlingen meget miljøbelastende. 

Hvis du vil undgå superwash uld bør du kigge efter økologisk eller ubehandlet uld. Dette uld kræver dog håndvask eller skåneprogram på vaskemaskinen, og der skal benyttes særligt uldsæbe til det. Til gengæld får du et renere produkt med flere af uldens naturlige egenskaber bevaret.

Det skal også nævnes, at det er altid en god idé at læse de enkelte forhandleres miljøpolitik, da mange forhandlere er miljøbevidste i deres produktion, men ikke nødvendigvis har de anerkendte certificeringer. Hvis du vil vide mere kan du besøge Danmarks Naturfredningsforening, eller læse om økologisk garn på https://strikkeopskrift.com/oekologisk-garn/.

Tre råd, når du vil handle miljøvenligt garn:

  • Gå efter økologisk garn
  • GOTS mærket garanterer at hele processen er miljøvenlig og social ansvarlig
  • Oeko-Tex mærket garantere, at der ikke er anvendt skadeligt stoffer eller kemi i fremstillingsprocessen
  • Undgå superwash uld, da fremstillingsprocessen er meget miljøbelastende 

Nøgleord

Kontakter

Kontakt Maria på maria@strikke.email

Billeder

Information om Strikkeopskrift.com

Strikkeopskrift.com
Strikkeopskrift.com
Borupvang 2b
2750 Ballerup

https://strikkeopskrift.com

Strikkeopskrift.com er et stort site med masser af inspiration og viden indenfor strik og garn. 

Følg pressemeddelelser fra Strikkeopskrift.com

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Strikkeopskrift.com

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye