Psykiatrifonden

Sådan får dit barn en god start efter ferien

Del
Efter en lang sommerferie er det skønt for mange børn at komme tilbage til kammerater, lærere eller pædagoger. For andre er opstarten svær, og måske mærker du på dit barn, at overgangen giver udfordringer derhjemme. Her får du fire gode råd til en god start efter ferien af Tina Mastrup, senior fagkonsulent i Psykiatrifonden.
Det kan være svært for nogle børn at komme i gang efter ferien.  Psykiatrifonden har fire gode råd til forældre. Foto: Psykiatrifonden
Det kan være svært for nogle børn at komme i gang efter ferien. Psykiatrifonden har fire gode råd til forældre. Foto: Psykiatrifonden

Uanset hvordan dit barn reagerer, kan det være en god idé at forberede sig på overgangen mellem ferie og hverdag, mener Tina Mastrup.

”Det er naturligt, at børn lige skal vænne sig til skiftet fra ferie til hverdag. Det gælder jo også for mange voksne – det tager lidt tid at vænne sig til hverdagsrutinerne og komme op i gear”, siger hun.

Derfor: Lad rutinerne vende stille og roligt tilbage i slutningen af ferien, forbered børnene – og husk, at de bliver trætte.

Genindfør rutiner og strukturer i god tid

Selvom det er dejligt at nyde sommerferien helt til det sidste, kan det være en god idé at genindføre en hverdagsstruktur for dit barn i dagene eller ugen op til skolestart. Det kan fx være at genindføre aftensmåltidet ved bordet, en fast sengetid eller regler for skærmtider. På den måde markerer du over for dit barn, at ferieperioden er ved at slutte. 

Forbered dit barn

Inden skolestart kan du begynde at forberede dit barn på at skulle i skole igen. Det kan du gøre på flere måder: Måske skal I besøge skolegården, købe nyt tøj til første skoledag, tale om barnets nye skema eller lave aftaler for, hvordan den nye hverdag ser ud. Hvis dit barn har svært ved at overskue den nye hverdag, kan I sammen lave et skema, der også viser, hvordan timerne før og efter skole ser ud.

”Sørg for, at barnet ikke har en masse andre aftaler ud over skole eller institution, og hvis det er muligt, så begynd med nogle dage, som ikke er alt for lange”, siger Tina Mastrup.

Hjælp barnet med at fokusere på det positive

Hvis dit barn giver udtryk for, at det ikke har lyst til at komme tilbage til skolen, kan det være en hjælp at minde barnet om de gode ting ved skolestart. Det kan fx være vennerne, yndlingsfaget, legepladsen eller favoritlæreren. Selvfølgelig skal du lytte, hvis dit barn har bekymringer, men undlad at gå med barnets bekymringer, for det kan skabe unødig angst hos barnet.

”Det bedste, du kan gøre, er at tale med dit barn om, hvad det tænker og oplever. Det er vigtigt at tage det, som barnet fortæller og signalerer, alvorligt, men hav også fokus på det gode ved hverdagen og find en god balance”, siger Tina Mastrup.

Husk, at dit barn er træt

I overgangen mellem hverdag og ferie vil dit barn opleve en periode med mange flere krav i forhold til ferieperioden. Det betyder, at langt de fleste børn vil være trætte, overstimulerede og have brug for at vænne sig til den nye hverdag. Dette kan også betyde flere konflikter derhjemme som en naturlig følge af, at barnet skal vænne sig til denne omstilling.

Hvis du er bekymret for dit barn, så tag fat i nogen, der kan hjælpe jer.

”Hvis et barn har det særlig svært, er det en god ide at tale med barnets lærer eller pædagog, så barnet kan få god støtte i løbet af dagen”, siger Tina Mastrup, senior fagkonsulent i Psykiatrifonden.

Kontakter

Billeder

Det kan være svært for nogle børn at komme i gang efter ferien.  Psykiatrifonden har fire gode råd til forældre. Foto: Psykiatrifonden
Det kan være svært for nogle børn at komme i gang efter ferien. Psykiatrifonden har fire gode råd til forældre. Foto: Psykiatrifonden
Download

Links

Information om Psykiatrifonden

Psykiatrifonden
Hejrevej 43
2400 København NV

3929 3909https://psykiatrifonden.dk/

Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation. Vi kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide.

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Rådgivning på chat vinder frem: Om natten handler det om angst, depression og selvmordstanker8.2.2024 07:05:00 CET | Pressemeddelelse

Når livet er svært, vælger flere og flere at tale med Psykiatrifondens rådgivning. De senere år er det særligt rådgivning på chat, der er gået frem. I 2023 steg antallet af samtaler med 79 procent, og det er især nætterne, der er svære. Da fylder angst og depression. Hver sjette samtale handler om selvmordstanker, og andelen er endnu højere blandt unge under 30 år.

Børns mistrivsel koster familier og samfund dyrt: Psykiatrifonden vil styrke børns ret og adgang til behandling23.1.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Børns psykiske mistrivsel har store negative konsekvenser både for børnene, forældrene og samfundet, viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden. Konsekvenser som skilsmisse, problemer med at passe et arbejde, økonomiske vanskeligheder og skolefravær præger otte ud af ti familier med et barn med en psykiatrisk diagnose. Nu udgiver Psykiatrifonden den samlede undersøgelsesrapport og kommer med to nye anbefalinger, som skal styrke børnenes ret og adgang til behandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye