Sådan bliver de kommunale skatter i 2022
Kommunernes indberetninger viser, at 10 kommuner sætter skatten op i 2022, mens 6 kommuner sætter skatten ned. En foreløbig opgørelse viser, at de kommunale skatter stiger med ca. 122 mio. kr., hvilket dækker over en stigning på ca. 147 mio. kr. i indkomstskatten og en nedsættelse på ca. 26 mio. i dækningsafgiften for erhvervsejendomme.
For 2022 er der kommuner, som har søgt om og fået tildelt rammer til skatteforhøjelser hhv. skattenedsættelser med tilskud. Det følger dels af den politiske aftale om udligningsreformen fra 2020 og dels af økonomiaftalen for 2022, der er indgået mellem regeringen og KL. Rammerne til skatteforhøjelser hhv. skattenedsættelser med tilskud er fastsat med henblik på, at de kommunale skatter samlet set holdes i ro.
Af de samlede vedtagne skattestigninger på 122 mio. kr. ligger 42 mio. kr. ud over de aftalte rammer i udligningsreformen. Det udløser efter reglerne en modregning i bloktilskuddet svarende til den ekstra skattestigning.
Regeringen vil søge opbakning til at nedsætte den statslige bundskat svarende til de højere kommunale skatter i 2022. Dermed stiger den samlede skat for borgerne under ét ikke.
Fakta
- Skattesanktionsloven medfører, at der sker en modgående regulering af bloktilskuddet svarende til overskridelsen, hvis der sker en skatteforhøjelse for kommunerne under ét.
- Modregning sker som en kombination af individuel modregning af kommuner, som har overskredet en evt. tildelt ramme til forhøjelser, og kollektiv modregning af alle kommuner. Den individuelle del udgør som udgangspunkt 75 pct. af provenuet i 2022, 50 pct. i 2023 og 2024 samt 25 pct. i 2025.
- Ændringer, der ligger inden for udligningsreformens rammer, kan ikke udløse en modregning.
- De indberettede oplysninger er i et vist omfang baseret på foreløbige oplysninger. Den endelige opgørelse af skatteresultatet og den modgående reguleringer i bloktilskuddet forventes at foreligge i december.
- Endelig opgørelse af skatteresultat for 2022 afventer bl.a. lovgivning vedr. dækningsafgiften for erhvervsejendomme, som bl.a. også fastsætter nye dækningsafgiftspromiller.
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@im.dkDorte Lemmich MadsenKontorchef
Tlf:+45 23 43 98 61dle@im.dkLinks
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.
Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.
JV Ventilation modtager digital pris10.3.2025 15:43:03 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsminister Caroline Stage har i dag uddelt prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2025 ved Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Prisen går til JV Ventilation fra Roskilde.
Danskerne vinker farvel til kobbernettet og får hurtigere internet3.3.2025 11:02:28 CET | Pressemeddelelse
Det gamle kobbernet bliver udfaset. Nu viser nye tal, at danskerne fortsætter med at skifte til nyere teknologier med højere hastigheder – og at danskerne bruger mere og mere data.
Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation26.2.2025 12:01:05 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum