Rygning: Danmark stryger frem på europæisk rangliste
Danmark har taget et stort hop opad på ranglisten over, hvor gode lande er til at forebygge rygning. Fra at være nummer 29 er Danmark nu nummer 13 ud af 37 europæiske lande, viser ny rapport. Men billig tobak og undtagelser i rygeloven står i vejen for en placering blandt de allerbedste.

Danmark er den helt store højdespringer, når det gælder tobaksforebyggelse. En ny opgørelse viser, at vi på bare to år er sprunget 16 pladser op, når man sammenligner indsatsen mod rygning i 37 europæiske lande.
Tallene kommer fra Association of European Cancer Leagues (ECL), en paraplyorganisation for europæiske kræftforeninger, der løbende rangordner de europæiske lande ud fra deres lovgivning og indsatser mod tobak. I den helt nye rapport med tal fra 2021 lander Danmark på en 13. plads.
- Det glæder mig rigtig meget. Vi er gået fra at være i bunden til nu at ligge rigtig pænt. Det er godt gået. I sidste ende betyder det jo, at færre begynder at ryge og risikerer at dø for tidligt af tobak, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Årsagen til den store fremgang skyldes regler for tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid, som Danmark har indført siden 2019.
Plads til forbedring
Ranglisten bliver til ved, at landene får tildelt point på seks områder: Pris på tobak, røgfri miljøer, offentlige udgifter til kampagner, begrænsning af markedsføring, advarsler på tobakspakker og hjælp til rygestop.
I toppen af ranglisten ligger Storbritannien, Irland og Frankrig. Det skyldes især høj pris på tobak i forhold til købekraft og omfattende røgfri miljøer.
I Danmark er det stadig tilladt at ryge på værtshuse under 40 m2 og i rygerum eller rygekabiner på arbejdspladser. Og sammenlignet med andre varer er prisniveauet for tobak lavt. Det ærgrer Kræftens Bekæmpelse:
- Selvom der er sket meget på området de seneste år, er der stadig nok at gøre, hvis vi skal i top-5. Og det mener jeg, at et land som Danmark skal. Jeg håber, at den kommende regering vil tage forebyggelse alvorligt og lukke hullerne i rygeloven samt sætte prisen på tobak op, siger Niels Them Kjær.
Helt i bunden af ranglisten ligger lande som Tyskland og Schweiz, hvor tobaksfirmaerne næsten har frit slag til at reklamere for deres varer samt Serbien, hvor man stadig kan tænde en cigaret på restauranter og caféer.
Alle skandinaviske lande - på nær Sverige - er højere placeret end Danmark.
______________________________________________________
Fakta om undersøgelsen
ECL har siden 2006 jævnligt rangordnet de europæiske lande i forhold til indsatser for rygeforebyggelse i rapporterne The Tobacco Control Scale in Europe.
Ranglisten bliver til ved, at landene får point ud fra deres indsatser inden for disse tobaksområder: Pris, røgfri miljøer, offentlige udgifter til kampagner, begrænsning af markedsføring, advarsler på tobakspakker og hjælp til rygestop.
I 2019 lå Danmark på en 29. plads ud af 36 lande med 45 point, mens vi i 2021 er rykket op på en 13. plads ud af 37 lande med 56 point.
Topplaceringerne i 2021 går til Irland (delt førsteplads med Storbritannien), Frankrig (3. plads) og Holland (4.plads). Danmark og Holland er rykket mest frem. Helt i bund finder man Tyskland, Schweiz, Bosnien-Herzegovina og Serbien.
Nøgleord
Kontakter
Lise BondesenPressechefKræftens Bekæmpelse
Tlf:+45 31 32 63 53Liseb@cancer.dkBilleder

Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph får Kræftens Bekæmpelses Hæderspris4.2.2023 11:10:59 CET | Pressemeddelelse
Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris. De får prisen for at nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, når man rammes af kræft.
Nye tal: Flere end 370.000 lever med og efter kræft27.1.2023 11:00:06 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere, der lever med eller efter kræft, er steget med 41 pct. siden 2012. Det er godt nyt, at flere overlever kræft, men det betyder samtidig, at flere har behov for hjælp til senfølger.
Nye tal: Fødevareindustrien skal være med til at forebygge overvægt27.1.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne lever i dag med overvægt, og fødevareindustrien har et medansvar for at forebygge, at den bekymrende stigning i overvægt ikke fortsætter. Det mener næsten syv ud af 10 danskere i en ny spørgeskemaundersøgelse.
Nyt håb for særlig gruppe kvinder med brystkræft23.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kvinder med en særlig form for brystkræft venter i spænding. Den 25. januar afgør Medicinrådet, om rådet godkender behandling med Enhertu, et lægemiddel, der øger chancen for at leve længere.
Halvdelen af unge kvinder deltager ikke i screening for livmoderhalskræft21.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kun hver anden kvinde mellem 23 og 29 år i Danmark bliver screenet for livmoderhalskræft inden for et år efter invitationen, og færre kvinder bliver screenet sammenlignet med tidligere. Det lave tal bekymrer Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum