Haderslev Kommune

Rygestop: Syvende gang blev en succes for Bjarne

Del

Vejledning, tilskud til nikotinprodukter og tæt kontakt til en rygestopinstruktør hjælper storrygerne med at kvitte smøgerne i Haderslev. Indtil videre har 140 rygere været i kontakt med projektet. Èn af dem, der har haft succes og er stoppet, er Bjarne Andresen, der har røget i mere end 40 år.

Syvende gang er lykkens gang for Bjarne Andresen. I næsten 45 år har han røget 20-30 cigaretter om dagen, og selvom han har forsøgt at stoppe med at ryge seks gange, så er det endnu ikke lykkedes. Ikke før han mødte rygestopinstruktør Dan Horsbøl. Det har resulteret i, at Bjarne Andresen nu har været røgfri i 7 måneder.

"Jeg var aldrig stoppet, hvis det ikke havde været for Dan. Han er rigtig dygtig. Han er stille og rolig, og så er jeg helt tryg ved ham", siger Bjarne Andresen. Han bor til daglig på Svanen, som er et botilbud under socialpsykiatrien i Haderslev.

Egentlig havde Bjarne Andresen næsten opgivet at stoppe med at ryge. Men med lungesygdommen KOL og en slem hoste, vidste han godt, at han burde stoppe. Da han samtidig fik mulighed for via kommunen at få tilskud til nikotinprodukter, voksede motivationen, og han besluttede sig for at prøve igen.

Og netop motivationen og den tætte kontakt til til rygestopinstruktør Dan Horsbøl er afgørende for, at mange storrygere ligesom Bjarne Andresen stopper.

"Rygerne har mit private telefonnummer, og de kan ringe til mig på alle tidspunkter. Det er med til at give dem en tryghed, at de kan ringe til mig, når de står i de situationer, hvor det normalvis er cigaretten, man rækker ud efter", siger Dan Horsbøl, der også har samtaler og støtter rygerne undervejs i deres rygestopforløb.

For Bjarne Andresen har rygestopkurset været rigtig godt. Han holder ikke længere sin kæreste vågen om natten med sin hoste, og fysisk har han også fået det meget bedre.

"Jeg bliver ikke så forpustet, jeg kan smage mere og så hoster jeg ikke længere blod op. Derudover sparer jeg også 3000 kroner om måneden, og det betyder også meget for mig", siger Bjarne Andresen.

Kampagne

Sundhedsstyrelsen kører i øjeblikket en landsdækkende kampagne, der hedder "få hjælp til dit rygestop", som skal hjælpe flere storrygere til at kvitte smøgerne. Haderslev Kommune har sammen med de andre Sønderjyske Kommuner ekstra fokus på rygestop i projekt "Sønderjylland knækker tobakken sammen".

Projektet har indtil videre været en stor succes. Målsætningen var, at 69 borgere i 2015 skulle være med i kontakt med projektet, men indtil videre har 140 borgere været med i 2015. Målet er, at i alt 268 borgere kommer med før udgangen af 2017.

Borgere i Haderslev Kommune tilbydes hjælp til rygestop i samarbejde med apotekerne i Gram og Haderslev samt på Sundhedscentret i Vojens.

Er du er interesseret i rygestop? Så send navn og tlf. nr. til rygestop@haderslev.dk

FOTO: Bjarne Andresen har røget sin sidste cigaret. Rygestoppet er lykkedes med støtte fra rygestopinstruktør Dan Horsbøl (til højre).

Fakta

· Alle kan stoppe med at ryge, men mange forsøger at stoppe flere gange, før det lykkes.

· Chancen for at lykkes med et rygestop bliver fem gange større, hvis man får hjælp til det.

· Personer, der dagligt ryger 15 cigaretter eller derover, lever i gennemsnit 8-10 år kortere end personer, der aldrig har røget.

· De fleste storrygere ønsker at stoppe. Det gælder for mindst 6 ud af 10 rygere.

· Trangen til tobak er størst i begyndelsen af rygestoppet. Men den bliver hele tiden gradvist mindre.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)Kontaktinformation:

Tobakskoordinator, Winnie Holm Lorenzen, telefon 60 94 46 84.

Vedhæftede filer

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum