Kræftens Bekæmpelse

Rygestop-app hitter hos unge

Del

Halvdelen af de 16-25-årige rygere ønsker at kvitte smøgerne. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, der sidste år lancerede en rygestop-app skræddersyet til unge. Appen XHALE har siden da hjulpet over 2500 unge med at blive røgfri.

Tilmeldingerne tikker hastigt ind på appen XHALE fra Kræftens Bekæmpelse. Over 16.000 personer har det sidste år startet et rygestop i appen, der hjælper unge med at kvitte smøgerne. Nye tal viser, at appen øger chancerne for et succesfuldt rygestop markant.

- Unge har taget appen til sig, for de vil gerne have hjælp til at stoppe. Men det skal ikke være traditionel rygestoprådgivning. Mobilen har de hele tiden på sig, og med en app kan de få hjælp lige i det øjeblik, de har brug for det, siger Louise Wohllebe, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Støtte fra andre rygestoppere

Appen er gratis, og kombinerer professionel rygestopteknik med motiverende beskeder fra kendte danskere som fx Carla Mickelborg og støtte fra andre ’xhalere’, som brugerne kalder sig selv. Bloggen, hvor brugerne kan søge støtte fra andre i samme situation, er en af app’ens mest populære sider.

- Unge har brug for at være en del af et fællesskab og føle sig accepterede. I bloggens fællesskab finder de styrke til at holde fast i deres beslutning om at kvitte cigaretterne, forklarer Louise Wohllebe.

Bliver oftere røgfri med appen

Siden Kræftens Bekæmpelse sidste år lancerede appen XHALE som del af kampagnen ’Cool Uden Røg’, har over 16.500 personer kastet sig ud i et rygestop. Og det virker. Over 2500 brugere har i løbet af det sidste år sagt farvel til cigaretterne. Resultaterne viser, at jo mere man bruger appen, jo større er chancerne for blive den dyre og usunde vane kvit.

Og der er brug for appen, for tre ud af fire unge rygere vil faktisk gerne stoppe. Halvdelen håber at være røgfri allerede inden for det næste år. Og med XHALE på mobilen er der større chance for at gennemføre et rygestop, end hvis man tager en ’kold tyrker’.

- Appen minder mig om, at jeg vil stoppe med at ryge. Når den fortæller mig, at nu har jeg været røgfri i syv dag, så får jeg det sådan ’Yes, jeg kan’. Det har hjulpet mig ret meget og jeg har fortalt mange af mine venner om appen, siger Asta, der går i 10. klasse på Frederiksberg.

Også de, der ikke har sagt helt farvel til røgen, har ændret rygevaner og ryger sjældnere og mindre, end før de downloadede XHALE.

To ud af tre cigaretter kunne undværes

I en af appens øvelser vurderer brugeren, hvor vigtig hver cigaret er. Og det viser sig, at kun én ud af tre cigaretter bliver kategoriseret som ’vigtig’ af rygeren. Mange cigaretter kunne altså helt undværes, og derfor har XHALE også en funktion til dem, der vil skære ned i deres cigaretforbrug.

App’en XHALE er en del af Kræftens Bekæmpelses kampagne ’Cool Uden Røg’, der går i luften for anden gang den 6. september med nye ambassadører. Kampagnen viser ved hjælp af kendte danskere og slikkepinde, at cigaretter ikke er cool.

Kontakter

For yderligere information, cases og billedmateriale:
Louise Wohllebe, Projektleder for Cool Uden Røg, Kræftens Bekæmpelse
Telefon: 3525 7631, mail: lwo@cancer.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Om app’en XHALE

XHALE byder blandt andet på videoer fra kampagnens kendte ambassadører, coachende videoer fra uddannende rygestoprådgivere, stopplan og motiverende beskeder. Derudover er der masser af øvelser og gode råd til at klare et rygestop. Undervejs i forløbet kan man fx:

 • Holde øje med hvor mange penge man har sparet ved ikke at købe smøger.
 • Blive opdateret på de ting, der sker med kroppen i løbet af et rygestop.
 • Blogge med andre unge, som er i gang med et rygestopforløb.

Appen ligger klar til download på IOS- og android-telefoner og kan hentes gratis i Google Play og AppStore.

Læs mere på www.xhale.dk

Resultater
Fra september 2015 til september 2016 har:

 • Over 21.000 downloadet app’en
 • 16.500 startet et rygestop
 • Mere end 2500 været røgfri i mindst en måned

KILDE: Data fra appen + survey blandt brugere 2015-16, foretaget af Kræftens Bekæmpelse


Fakta om rygning blandt 16-25-årige

 • 12 % ryger dagligt
 • 15 % ryger hver uge eller sjældnere
 • 72 % vil gerne stoppe med at ryge nu eller i fremtiden
 • 51 % vil stoppe inden for et år
 • 44 % er altid, ofte eller ind imellem flove over, at de ryger

KILDE: Rundspørge blandt 600 16-25-årige af Epinion for Kræftens Bekæmpelse, juli 2016


Presserum:

https://www.cancer.dk/cooludenroeg/presserum/

Pressemappe med videoer etc.:

https://billedportal.cancer.dk/files/folders/5260/102928578757ad7b46431cd/

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling12.11.2018 07:11pressemeddelelse

I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er fire danske hospitalers behandling af patienter med bugspytkirtelkræft sat under lup. Undersøgelsen indikerer, at de sygehuse, der oftere opererer patienter med kræftsygdommen, har bedre resultater end sygehuse, som kun sjældent udfører operationerne. Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker opfordrer Sundhedsstyrelsen til at reagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum