Rullepølse med listeria var årsag til sygdomsudbrud
Rullepølse har været årsag til et sygdomsudbrud med listeria. Det viser et stort opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet bistået af Danish Crown. Rullepølsen er kaldt tilbage og er ikke længere i butikkerne.
Siden nytår har vi i Danmark registreret væsentligt flere patienter smittet med listeria end normalt. Laboratorieanalyser har vist, at det skyldes to samtidige sygdomsudbrud, hvor patienterne er blevet syge af to forskellige typer listeria. Smittekilden til det ene sygdomsudbrud er nu identificeret. I alt otte personer var blevet smittet i udbruddet, heraf er en død som følge af smitten.
- Vi har netop fundet et match mellem otte sygdomstilfælde og listeria fra en Danish Crown virksomhed i Oldenburg i Tyskland, der producerer rullepølse. Syv af de otte patienter blev interviewet, og de havde alle spist rullepølse. Når vi efterfølgende har været i kontakt med de supermarkeder, som patienterne havde handlet i, har vi konstateret, at rullepølse fra Danish Crown i Oldenburg gik igen flere steder, siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
For lidt over en uge siden har Danish Crown kaldt alle rullepølseprodukter produceret efter 1. juni tilbage fra markedet. Det skete, fordi virksomheden havde fundet listeria i produktionen på virksomheden i Oldenburg. Virksomheden har bistået med opklaringsarbejdet med prøver fra virksomheden.
- DTU Fødevareinstituttet, SSI og Fødevarestyrelsen har analyseret og sammenlignet de listeriabakterier, der blev fundet i patienterne og i rullepølse fra virksomheden i Oldenburg, ved brug af DNA-typning. Bakterierne viste sig at være helt ens og sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist rullepølse, så kan man være sikker på, at smitten er kommet fra rullepølsen, siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker på Statens Serum Institut.
Selvom der ikke er registreret nye sygdomstilfælde i de to udbrud den seneste måned, så fortsætter arbejdet med at finde smittekilden til det andet sygdomsudbrud.
- Vi tester for at lokalisere kilden til det andet udbrud og arbejder kontinuerligt med at vejlede virksomheder om forebyggende tiltag i fødevareproduktionen for at undgå at få listeria i pålægsprodukter, siger seniorforsker og forskningsgruppeleder Marianne Sandberg, DTU Fødevareinstituttet.
Hvis der skulle være forbrugere, der stadig har rullepølse fra Danish Crown liggende, som er omfattet af tilbagekaldet, opfordres de til at kassere eller tilbagelevere det til butikken.
Se hvilke typer rullepølse, der er kaldt tilbage her
Fakta om listeria
Listeria er særlig farlig for syge, svækkede, ældre og gravide. Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste
Læs mere
Læs mere om det opklarede udbrud på SSIs hjemmeside
Læs mere om det andet udbrud på SSI's hjemmeside
Sådan undgår du listeria - hvis du er syg
Sådan undgår du listeria - hvis du er gravid
Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens presse: presse@fvst.dk, telefon 22 84 48 34
Statens Serum Instituts presse: presse@ssi.dk, telefon 22 60 11 23
DTU Fødevareinstituttet: kommunikation@food.dtu.dk, telefon 22 84 48 61
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg fører til restriktioner for fjerkræejere i det sønderjyske22.7.2022 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I den kommende tid må fjerkræejere i et lille område ved Flensborg Fjord ikke flytte æg og fjerkræ efter udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg. Udbruddet kan ramme lokale virksomheders eksport af æg og fjerkræ ud af EU.
Det danske Fuldkornspartnerskab udnævnt som Best Practice af OECD13.7.2022 09:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne er verdensmestre i at spise fuldkorn, og nu skal andre lande lære af vores succes. I et netop offentliggjort casestudie udnævner OECD Fuldkornspartnerskabet som et eksempel på Best Practice.
Fødevarestyrelsens stækker frygtet fuglesygdom i Næstved6.7.2022 14:24:07 CEST | Pressemeddelelse
Fra 6. juli må der igen sælges æg og flyttes fjerkræ på Næstvedegnen.
Nu kan professionelle køkkener søge penge til økologi-omstilling4.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professionelle køkkener har igen i år mulighed for at søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og medarbejdere i arbejdet med at omstille til økologi i køkkenet - og både private og offentlige køkkener kan søge. Frist for at ansøgning om midler hos Fonden for Økologisk Landbrug er 26. september 2022.
Du må gerne sælge mad langs etapen29.6.2022 12:24:52 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere øjner muligheden for at tjene en ekstra skilling på at sælge pølsehorn, sandwich og saft, når Tour de France-rytterne fejer henover dansk asfalt fra på fredag. Og det må de gerne – så længe de overholder disse enkle regler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum