Roskilde Museum udstiller guldskat fra Ryegaard

En decemberdag i 2020 travede de to garvede detektorførere, Rickey Kruse Pedersen og Jørgen Rasmussen, endnu engang ud over markerne i deres utrættelige søgen efter metalspor fra fortiden. Mange, mange gange før havde de vendt snuden hjem fra ture uden at have fundet andet end moderne kapsler og metalstumper.
Men denne gang skulle vise sig at blive anderledes. For pludselig glimtede en lille stump guld midt i de brune nuancer. Så én mere. Og en til. Og snart var dusinvis af mønter, smykker og stykker af guld og andre metaller lempet op af mulden. Rysgaard-skatten var fundet.
”Det er ganske usædvanligt at finde guld fra middelalderen,” forklarer ROMUs middelalderarkæolog Jesper Langkilde.
”Derfor er det også i høj grad guld-genstandene, vi har fokuseret på i spotudstillingen. Men man vil også kunne opleve sølv og ædelstene. Og så udstiller vi en del af de mere almindelige mønter, som er med til at datere fundet.”
Bøjet og klippet med vilje
Mange af de udstillede genstande fra skatten er intakte, men der er også en hel del, som ser ud til at være blevet klippet op eller foldet med vilje. Og det er et vigtigt spor for arkæologerne, når de skal forstå, hvad det er for et fund, de står med:
”Ingen kan jo sige nøjagtigt, hvem der i sin tid ejede skatten. Eller hvorfor og hvordan skatten havnede, hvor den gjorde. Men når den rummer så mange bøjede og klippede dele, tyder det på, at de skulle bruges til at smelte om,” forklarer Jesper Langkilde.
Dukkede op hvor stormandsgård lå
Den tanke passer fint, når man ser på, hvor skatten blev fundet. Det skete nemlig et sted, hvor museet tilbage i slutningen af 1980’erne udgravede resterne af en stormandsgård fra middelalderen – en forløber for den Ryegård herregård, der fra 1500-tallet frem til i dag har ligget ca. 500 m længere mod vest.
Stormandsgården, som i de ældste dele var fra 1100-tallet, lå lige vest for Rye kirke, der formentlig oprindeligt må være bygget af stormanden.
Spor efter værksted gør billedet tydeligere
Efter fundet af skatten gik ROMUs arkæologer i sommeren 2021 i gang med en udgravning for at undersøge området nærmere. Denne gang fandt de resterne af en hidtil ukendt bygning, som også har hørt til stormandsgården i senmiddelalderen.
”Stormandsgården må derfor have været endnu større, end man troede efter udgravningerne i 1980’erne. Skatten lå ved en af de tagbærende stolper i bygningen, der må have fungeret som en slags værkstedsbygning eller lignende. Dette passer med skattens karakter af kasserede genstande, der skulle smeltes om. Samtidig afspejler genstandene gårdens velhavende, adelige beboere, ” fortæller Jesper Langkilde, der på den måde fund for fund kan lægge nye brikker til puslespillet om middelalderens Rye.
Og snart kan endnu flere brikker forhåbentlig lægges, for Slots- og Kulturstyrelsen har netop bevilliget penge til yderligere en udgravning, så arkæologerne kan blive klogere på den nyopdagede bygning og på de omgivelser, som Ryegaard-skatten blev gravet ned i for omtrent 600 år siden.
Ryegaard-skatten kan opleves på Roskilde Museum fra fredag den 3. juni og resten af sommeren. Herefter vil den blive overdraget til Nationalmuseet som danefæ, så du skal ikke vente for længe, hvis du ønsker at opleve skatten på nært hold.
Du kan læse meget mere om Ryegaard-skatten i ROMUs kommende årsskrift "Festival og flintsegl", som kan købes i ROMUs museumsbutikker og webshop fra midten af juni.
Fakta
Ryegaard-skatten kan opleves på Roskilde Museum fra fredag den 3. juni og resten af sommeren.
Inden for arkæologien betegner man et fund som en skat, hvis der er mere end tre genstande i et samlet fund. Ryegaard-skatten består af flere end 80 enkeltdele af guld, sølv, bronze, ædelstene mv.
Ryegaard-skatten forventes at blive erklæret for danefæ. Danefæ er genstande fra fortiden, som er lavet af ædelt metal eller i øvrigt er af kulturhistorisk værdi, herunder mønter. Det er Nationalmuseet, som foretager den endelige vurdering af, om skatten er danefæ. Herefter forventes den at overgå til Nationalmuseets samling.
Læs mere om danefæ
Spotudstillinger på Roskilde Museum
En spotudstilling på Roskilde Museum er en midlertidig og afgrænset udstilling af særligt udvalgte aktuelle eller væsentlige genstande.
Spotudstillinger varer typisk to til fire måneder. De veksler i løbet af året og giver løbende indblik i nogle af de vigtigste fund, genstande og emner, som museet aktuelt arbejder med.
Kontakter
Jesper LangkildeArkæolog, museumsinspektør
Tlf:29 32 75 74jesperla@romu.dkBilleder





Information om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening24.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Roskildes gamle købmandsgård bygger videre på succesen og rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd den 29. og 30. marts.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum