Roskilde Museum klar med talk om et problem, du troede var væk

Selv om de fleste har sagt farvel til engangsmundbind, så er de ikke et overstået kapitel. De bliver brugt hver eneste dag i sundhedssektoren og ude i verden. Og måske skal du en dag igen til at have et med dig, når du går ud ad døren.
Men mundbind er lavet af plastik, som ikke nedbrydes ikke i naturen. Det bliver brændt og ledt ud i atmosfæren eller hober sig op i naturen. Medmindre vi genbruger og genanvender det.
Det problem kaster Roskilde Museum nu lys på i en sjov og anderledes talk, hvor arkæologi, kunst og teknologi mødes – og måske kaster nye løsninger eller forståelser af sig.
”Mundbind er stadig et stort plastikproblem – og det er vigtigt, at vi som med alt andet affald forholder os til det. Oplæggene og den snak, som opstår mellem deltagere og publikum, vil helt sikkert vil give stof til eftertanke,” fortæller museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.
Tre forskellige blikke på mundbind
Som de fleste arkæologer har de to arkæologistuderende Emil Leth Beiter og Phillip Ostenfeld for vane at gå og kigge ned i jorden. De sidste par år med corona gjorde dem interesserede i, hvad de mange smidte mundbind i gader og grøftekanter kunne fortælle. Hør deres bud på, hvorfor så mange mundbind bare blev smidt, og bliv klogere på, hvad et enkelt mundbind kan afsløre.
Hos virksomheden GMAF Circular Medico er de også optaget af mundbind og har udviklet verdens første desinficerende returbeholder til brugte mundbind fra landets sygehuse. Den gule mundbindsskraldespand er blevet testet på DTU på Risø.
Ingo Walterscheid fra virksomheden glæder sig til få indblik i arkæologernes blik på mundbindene, men han ”har nok en lidt kedelig nyhed til kommende generationer af arkæologer,” fortæller han.
Der bliver nemlig næppe bliver mange plastikspor at grave frem for fremtidens arkæologer, mener han. Forhåbentlig bliver de i stedet alle genanvendt, blandt andet med hjælp fra teknologier som den gule mundbindsskraldespand og med helt nye måder at håndtere materialer på globalt.
Den påstand kommer han til at folde ud i selskab med både de arkæologistuderedende og talkens tredje hold fagfolk: Kunstnerne Christina Bruun Olsson og Bodil Fosgaard. De to står bag kunstværket Dysplastic med 4500 brugte mundbind, der har været udstillet foran Roskilde Museum, som en del af museets aktuelle særudstilling om affald. De har med værket skabt diskussion og opmærksomhed på mundbindsaffald i byrummet og naturen.
Det bliver en aften, der spænder vidt – fra snavset på et enkelt mundbind til de helt store visioner, om hvordan den globale økonomi kan blive mere bæredygtig og cirkulær.
Talk’en ”Det skjulte plastik” er en del af arrangementsprogrammet i forbindelse med særudstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald”, der i øjeblikket kan opleves på Roskilde Museum.
Læs mere om særudstillingen her.
Talk: Det skjulte plastik
Tid, pris og sted
Den 7. april kl. 19:00-21.00
60 kr. (+billetgebyr)
Billetter købes via billetto.dk
Roskilde Museum Sankt Ols gade 3, 4000 Roskilde
Din foredragsbillet gælder også som entrébillet til udstillingen samme dag (kl. 10-16)
Dørene til arrangementet åbner kl. 18.00.
Kontakter
Dorthe Godsk LarsenMuseumsinspektør, Roskilde MuseumROMU
Tlf:29 32 74 93dorthegodsk@romu.dkBilleder


Information om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Lejre lokker med sagnkonger og frisk sommerluft23.6.2025 09:16:38 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren over kan hele familien dykke ned i Lejres dramatiske fortid og møde sagnkonger, bersærkere og uhyrer, når Lejre Museum inviterer til børneomvisning og mystery hunt. Børnene kan desuden designe deres egen pragthjelm efter at have set den ægte vare i udstillingen.
Tag med på feriesjov i forfædrenes fodspor19.6.2025 13:42:06 CEST | Pressemeddelelse
Ferie er tid til fordybelse – og måske at tilegne sig nye kundskaber…? Der er nok at give sig til for både børn og voksne i Egedal, når sommerferien lige om lidt melder sin ankomst. Feriesjov byder på oplevelser for hele familien, og der er ingen undskyldning for ikke at prøve kræfter med noget nyt – eller noget gammelt.
Verdensarvscenter vælger erfaren bygherrerådgiver19.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For at indfri ambitionen om at skabe et unikt og visionært besøgscenter ved Roskilde Domkirke har Anlægsfonden Kulturarv Roskilde Domkirke valgt erfarne Bauherr som bygherrerådgiver på projektet
Kom til middag hos borgmesteren i middelalderbyen17.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Når man normalt bevæger sig i Roskilde bymidte er de historiske bygninger og ikke mindst domkirken en kulisse for det moderne liv, der leves i byen. Nu har du mulighed for at komme tættere på byens liv for 700 år siden, når Roskilde Middelalderdage inviterer til middag i den gamle byrådssal den 3. august.
Endnu mere sjov for børn ved dette års traditionsrige kildemarked ved Tadre Mølle11.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når ROMU og Tadre Mølles Venner igen i år inviterer til kildemarked ved Tadre Mølle, vil traditioner blive suppleret med fornyelser, særligt for de yngste besøgende. Oplev kildemarkedet søndag den 22. juni.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum