Port of Roenne A/S

Rønne Havn fremrykker havneudvidelse for at imødekomme internationalt behov for syvdobling af havvind i Østersøen inden 2030

Del

Det international topmøde The Baltic Energy Security Energy Summit har forpligtet sig til at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen inden 2030. For at kunne imødekomme det ønske fremrykker Rønne Havn en planlagt havneudvidelse, så havnen om få år kan håndtere flere projekter på samme tid.

Rønne Havn Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus
Rønne Havn Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus

Udmeldingen fra Rønne Havn A/S om en fremrykning af havneudvidelsen støtter op om de politiske ambitioner fra energitopmødet, hvor Danmark og de øvrige østersølande forpligter sig til at syvdoble mængden af energi fra havvind i Østersøen.

”Topmødet er et stærkt signal om at landene i Østersøen vil samarbejde endnu tættere omkring udbygningen af havvind, så vi kan blive uafhængige af Ruslands gas. Bornholms placering i Østersøen gør, at vi i Rønne Havn oplever en enorm interesse i at bruge vores havn til udskibning af vindmøller. Det behov vil kun blive større i de kommende år, og det vil gøre at havneinfrastruktur til OWE-projekter om få år kan blive en mangelvare i Østersøen. Vi fremrykker derfor en planlagt udbygning af havnen, så vi om få år kan håndtere flere projekter på samme tid,” siger Lars Nordahl Lemvigh. adm. direktør i Rønne Havn A/S.

Rønne Havn har været Bornholms port til verden gennem flere århundreder, men efter en udvidelse i 2019 er havnen på få år blevet centrum for grøn energi i Østersøen. Positionen er bl.a. skabt ved at Rønne Havn er blevet valgt som udskibningshavn for en række af de vindmølleprojekter, som skal etableres i Østersøen i de kommende år.

Sidste år blev Skandinaviens største vindmøllefarm ”Kriegers Flak” udskibet fra Rønne, og i år bliver både fundamenter og vindmøller til det tyske projekt ”Arcardis Ost 1” udskibet fra havnen. På nuværende tidspunkt har havnen planlagte projekter for knap tre GW i ordrebogen, og det er uden vindmøllerne til den kommende Energiø Bornholm, der planlægges at blive verdens første af sin slags med tre GW havvind i 2030.

Udover at være central udskibningshavn for vindmøller, er Rønne Havn også involveret i en række projekter, der skal sætte øget skub i den grønne omstilling af skibsfarten i Østersøen.

Rønne Havn A/S er en del af konsortiet Bornholm Bunker Hub, der ønsker at gøre Bornholm til en grøn tankstation, og ser på muligheden for allerede fra 2025 at tilbyde grønne brændstoffer til nogle af de mere end 60.000 skibe, som hvert eneste år sejler forbi Bornholm. Konsortiet bag Bornholm Bunker Hub består af otte partnere: Ørsted, Molslinjen, Topsøe, Bunker Holding Group, Wärtsilä, Rambøll, Bureau Veritas og Port of Roenne A/S.

Udover arbejdet for at blive Østersøens grønne tankstation, er Rønne Havn en del af et europæisk netværk af havne, der arbejder på at etablere grønne skibskorridorer i Østersøen og Nordsøen. Netværket European Green Corridors Network er drevet af Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping Center og involverer en række centrale nordeuropæiske havne i Hamborg, Gdynia, Rotterdam og Tallinn. ”European Green Corridors Network” skal demonstrere den tidlige kommercialisering af forsyningskæder for alternative brændstoffer, støtte firstmover-løsninger og skabe en plan for udrulning af grønne korridorer i andre områder og regioner.

Nøgleord

Kontakter

Pressechef, Jesper Jürgensen, +45 3065 2950, jj@roennehavn.dk

Billeder

Rønne Havn Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus
Rønne Havn Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus
Download
Lars Nordahl Lemvigh Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus
Lars Nordahl Lemvigh Foto: Rønne Havn/Kristoffer Linus
Download

Information om Port of Roenne A/S

Port of Roenne A/S
Fiskerivej 1
3700 Rønne

+45 56 95 06 78http://www.portofroenne.com

Rønne Havn er Bornholms største, ældste og eneste trafik- og erhvervshavn med over 3600 skibsanløb om året.

Havnen har færgeruter til Danmark, Sverige og Tyskland og ligger centralt placeret i Østersøen, som er en af verdens mest trafikerede søveje. Bornholm er dermed et vigtigt knudepunkt for skibstrafik i Østersøen og på sigt også for grønne løsninger.

Rønne Havn er den centrale udskibningshavn for vindmøller i Østersøen, og havnen har et ambitiøst mål om at blive en grøn tankstation for fremtidens skibstrafik. Målet er at servicere skibe med grønt brændsel allerede fra 2025, og på sigt også producere det ved hjælp af nye teknologier som Power-to-X.

Rønne Havns fremtid som grønt pitstop skal bidrage til at nå Danmarks mål om at nedbringe CO2-udslip med 70 pct. i 2030.

Det internationale certificeringsbureau ”DNV” har certificeret Rønne Havn indenfor fire standarder: kvalitet, arbejdsmiljø, miljø og social ansvarlighed. I arbejdet med den grønne omstilling er havnen i 2022 også certificeret inden for FN’s verdensmål - også kaldet SDG’erne (Sustainable Development Goals).

Følg pressemeddelelser fra Port of Roenne A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Port of Roenne A/S

The Port of Roenne is accelerating the enlargement of its harbour area to accommodate the need for more offshore wind energy in the Baltic Sea before 203030.8.2022 12:43:32 CEST | Pressemeddelelse

The Port of Roenne secures the position as centre for green energy in the Baltic Sea and the principal port from which the region’s offshore wind farms are launched. Denmark and the other baltic countries has decided to sevenfold the amount of electricity from offshore wind in the Baltic Sea by 2030. The Port of Roenne is now accelerating the enlargement of its harbour area to accommodate the need for more offshore wind energy in the Baltic Sea.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum