Sparekassen Kronjylland

Rod i økonomien kan få dig til at droppe studiet

Del

Ny undersøgelse viser, at unge, der dropper ud af deres uddannelse, oftere har problemer med økonomien end deres medstuderende

En sund økonomi gør mange ting lettere - også når man er studerende.
En sund økonomi gør mange ting lettere - også når man er studerende.

- Har du styr på din økonomi, har du én vigtig ting mindre at bekymre dig om, når du er i gang med at uddanne dig, lyder det fra Tobias Frej Noesgaard, der er ungerådgiver i Sparekassen Kronjyllands afdeling i Aarhus Nord og derfor til dagligt sidder som nabo til Aarhus Universitet og IT-byen.

- Orden i økonomien har stor indflydelse på din trivsel som studerende, men faktisk også på, om du ender med at gennemføre studiet, uddyber Tobias og henviser til, at en landsdækkende undersøgelse fra Finans Danmark i år viser, at unge, der dropper ud af en uddannelse, i højere grad end deres medstuderende har problemer med økonomien.  

Lommesmerter stjæler fokus
- Når jeg rådgiver de unge studerende, oplever jeg, at langt størstedelen af dem har godt styr på deres økonomi. Men hos dem, hvor minusserne er flyttet permanent ind på uddannelseskontoen, fylder det tit rigtig meget og kan endda helt tage uddannelsesglæden fra dem. Der er dog også dem, der ikke tager det så tungt, forklarer han og minder om, at det er en god idé at tage en snak med sin bankrådgiver, hvis man mangler overblik over sin økonomi som studerende.

Ungerådgiveren erkender, at det kan være svært at få SU’en til at slå til særligt sidst på måneden:

- At være studerende og have masser af mod på livet, men knapt så mange penge mellem hænderne til at realisere drømmene med, kan være en svær kabale at få til at gå op. Det er en realitet, man må acceptere og forsøge at indrette en periode af sit liv efter. Med god planlægning, en stram prioritering og meget gerne et studiejob, kan de fleste også få råd til et par byture og nyt tøj, når de faste udgifter er betalt, fortæller han.

SU og studiejob

Med dine valg og prioriteringer har du selv stor indvirkning på, hvor dyrt du sætter dig. Som studerende er det største indhug i SU’en dine boligudgifter. Det er derfor en god idé at planlægge, hvor og hvordan du vil bo – og at gøre det i god tid, så du kan nå at kravle op ad boligforeningernes ventelister.

Der er ofte mange penge at spare ved at vælge en studielejlighed eller et kollegieværelse, og kan du leve med en placering lidt uden for byen, kommer du tit allerlængst for pengene. Vær samtidig opmærksom på, at din besparelse ikke bliver spist op af transportudgifter, hvis boligen ligger så langt fra dit studie, at du ikke kan klare det med en rask cykeltur. Husk dog, at et ungdomskort hjælper til at holde dine transportudgifter nede.

Madplan og indkøbsseddel
Hvis du ønsker at minimere dine udgifter, skal du ikke kun kigge på dine udgifter til bolig og transport, men give dine indkøbsvaner et kritisk tjek i det hele taget.

- Noget så simpelt som at lave madplan og indkøbsseddel – og at holde sig til den, gør en stor forskel, fortæller Tobias Frej Noesgaard.

Med en madplan giver du dig selv mulighed for at planlægge, hvordan du kan strække de indkøbte madvarer henover ugen, og hvordan du kan genbruge eventuelle middagsrester. Ofte er det en god idé at lade madplan og indkøbsseddel være inspireret af, hvad der aktuelt er på tilbud.

Du kan med fordel også holde øje med varer, der er too good to go – altså varer med kort holdbarhed og særlig lav pris. Din pengepung bliver derudover glad, hvis du holder dig til dosmersedlen og styrer indkøbskurven uden om impulskøb. For nogle giver det også et godt overblik eksempelvis at have en særskilt madkonto.

Ifølge ungerådgiveren bør du også lægge et budget, så du kender månedens plusser og minusser på kontoen:

- Hvis du lægger et budget over månedens udgifter, har du styr på, hvor meget du betaler for at leve, men også en god føling med, at det er dig, der har styringen over din økonomi – og ikke omvendt.

Lån kun hvis nødvendigt
Kan du se, at dine indtægter på ingen måde kan stå mål med dine udgifter, og at der ikke er udsigt til, at mere løn fra studiejobbet laver om på dét, kan et SU-lån være en mulighed.

- Jeg vil som udgangspunkt anbefale, at du venter med at optage et lån, til du har et fast job og eksempelvis skal købe bolig. Optager du et SU-lån, får du nemlig en gæld på både lånet og renterne, der skal betales tilbage, når du er færdig med at studere. På det tidspunkt kan det være, du skal til at købe bolig eller inden for få år stifte familie, og der kan tilbagebetaling af SU-gæld måske spænde lidt ben for drømmene. Når det er sagt, så kan et SU-lån sagtens være det der skal til, for at du kan gennemføre studietiden, som du ønsker – og dét har også stor værdi, pointerer ungerådgiveren.

Som udeboende studerende over 20 år får du 6.397 kroner i SU om måneden.

10 gode råd til en studietid med sund økonomi:

1. Læg et budget
2. Sæt dig ind i SU-reglerne
3. Lån eller køb brugt – fx både bøger, møbler og tøj
4. Få styr på indbo- og ulykkesforsikring – det kan være dyrt at lade være
5. Husk studiekortet, og få gode rabatter
6. Tjen penge via et studiejob, hvis studierne levner tid til det
7. Lav madplan og indkøbsseddel – og følg dem! Madklub med studiekammeraterne kan også få udgiften ned
8. Hold øje med tilbudsaviserne eller køb datovarer. Lav store portioner mad, og frys ned til senere
9. Vælg cyklen frem for bussen
10. Undgå så vidt muligt at låne penge. Et SU-lån kan være en mulighed, hvis du slet ikke kan få det til at løbe rundt økonomisk


En tredjedel dropper ud

Hvis du i 2013 startede på en videregående uddannelse på et hold med 20 andre studerende, har du sandsynligvis sagt farvel til syv af dine studiekammerater. Cirka en tredjedel af dem, der startede på en videregående uddannelse i 2013, havde seks år senere nemlig ikke gennemført den, men var droppet ud undervejs, viser en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (2021).

Mange oplever problemer med økonomien

Hver femte ung, der har oplevet kritiske problemer med deres uddannelse, angiver, at de har haft økonomiske udfordringer, og at disse i høj grad var medårsag til deres skoletræthed og trivselsproblemer. Det viser undersøgelsen Unge – gæld, forbrug og opsparing fra Finans Danmark 2022. Samme undersøgelse viser, at unge, der dropper ud af en uddannelse oftere end andre unge har gæld eller regninger, der ikke bliver betalt.

Kontakter

For uddybende kommentarer:

Ungerådgiver i Sparekassen Kronjylland, Aarhus Nord, Tobias Frej Noesgaard: Mail: tfc@sparkron.dk telefon: 87 39 15 27

Billeder

En sund økonomi gør mange ting lettere - også når man er studerende.
En sund økonomi gør mange ting lettere - også når man er studerende.
Download
Det kan være svært at få SU'en til at løbe rundt særligt sidst på måneden. Et studiejob, god prioritering og budgetvenlige vaner hjælper økonomien på vej.
Det kan være svært at få SU'en til at løbe rundt særligt sidst på måneden. Et studiejob, god prioritering og budgetvenlige vaner hjælper økonomien på vej.
Download
Tobias Frej Noesgaard (billedet) er ungerådgiver i Aarhus og snakker derfor hver dag økonomi med mange studerende.
Tobias Frej Noesgaard (billedet) er ungerådgiver i Aarhus og snakker derfor hver dag økonomi med mange studerende.
Download

Information om Sparekassen Kronjylland

Sparekassen Kronjylland
Sparekassen Kronjylland
Tronholmen 1
8960 Randers SØ

89 12 24 00http://www.sparkron.dk/

Følg pressemeddelelser fra Sparekassen Kronjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sparekassen Kronjylland

Ny områdedirektør for kredit i Sparekassen Kronjylland10.11.2022 09:00:46 CET | Pressemeddelelse

Allan Holbæk Thomsen skal fremover stå i spidsen for kreditarbejdet i Sparekassen Kronjylland. Her er han nyudnævnt områdedirektør for kredit og indtræder desuden i Sparekassen Kronjyllands øverste daglige ledelse. Han kommer fra en stilling som kreditdirektør i Sparekassen Danmark, og det er en meget erfaren leder og kreditmand, der nu kommer til Sparekassen Kronjylland. De første cirka 25 år i karrieren blev brugt helt ude hos kunderne som først rådgiver og siden erhvervskundechef og underdirektør i Sparekassen Himmerland. I 2011 blev han kreditchef samme sted, og da Sparekassen Himmerland i 2014 fusionerede med Sparekassen Hobro og blev til Jutlander Bank, fik han titel af kredit- og vicedirektør med ansvar for den fusionerede kreditafdeling. Da Jutlander Bank i 2021 fusionerede til Sparekassen Danmark fortsatte han som nævnt som kreditdirektør i den fusionerede sparekasse. Han tiltræder i Sparekassen Kronjylland senest 1. januar. Her afløser han Sigurd L. Simmelsgaard, der skifter

Sparekassen Kronjylland fjerner negative renter for privatkunder25.7.2022 11:27:48 CEST | Pressemeddelelse

Fra 15. august skal privatkunder ikke betale negative renter for indlån i Sparekassen Kronjylland. I stedet bliver indlånsrenten 0 procent for alle privatkunder. Det sker i forlængelse af den renteændring, som Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken besluttede i sidste uge. Fra 15. august bliver renten for erhvervskunder desuden hævet fra minus 0,95 procent til minus 0,45 procent, hvilket matcher den seneste ændring fra Nationalbanken.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum