Robotter og kokkekunst inspirerer elever i folkeskolen til at se mod erhvervsuddannelser

Hvordan bygger man en robot og får den til at køre? Hvordan tegner man og bygger et hus? Og er det mon svært at blive kok og lave mad på Michelin-niveau? Det er nogle af de spørgsmål, som alle elever i Guldborgsund Kommunes folkeskoler selv finder svarene på, når de i henholdsvis 4., 5. og 7. klasse er i ”karrierelæring”. Et fagligt undervisningsforløb, der laves i samarbejde med CELF, hvor eleverne prøver kræfter med praktiske fag og erhverv.
Samarbejdet udspringer af en politisk aftale om et styrket fokus på overgangen fra folkeskolen til erhvervsuddannelserne, og erfaringerne fra de første tre år er så gode, at der er lavet en ny samarbejdsaftale for de kommende tre år. Håbet er at flere unge inspireres til at vælge en erhvervsuddannelse, når de er færdige med folkeskolen.
”Vi har mange, gode uddannelsesmuligheder her i Guldborgsund, og det er langt fra alle unge i 9. klasse, som ved, hvad en erhvervsuddannelse egentlig er og kan bruges til. Med karrierelæring introducerer vi tidligt både elever og forældre for de mange erhvervsrettede muligheder, der er i uddannelsesvalget. Eleverne opdager måske nye interesser eller sider af sig selv, og jeg håber, at det i sidste ende kan være med til at styrke og afklare de unges videre vej efter folkeskolen,” siger Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.
Karrierelæring laves i et samarbejde mellem Ungdommens Uddannelsesvejledning, kommunens folkeskoler og CELF i Guldborgsund. I 4. klasse bygger eleverne robotter og leger med teknologi, i 5. klasse bygger de huse i miniformat, og i 7. klasse laver de mad og dyster i kokkekunst.
På alle tre klassetrin forbereder eleverne og lærerne sig fagligt hjemmefra, inden de flytter undervisningen over til CELF. Selvom det overordnede mål er, at flere elever gerne skal vælge en erhvervsuddannelse, så er det slet ikke det, de tre forløb har fokus på.
”Man gør ikke eleverne klogere på et uddannelsesvalg ved at fortælle dem lidt om forskellige uddannelser, når de går i 8. og 9. klasse. Vi ved fra forskning, at man skal starte tidligt, og at de skal introduceres mere konkret og praktisk til mulighederne. Her afprøver de forskellige fag og arbejdsmetoder, og de gør det selv med deres egne hænder, fremfor at høre nogen fortælle om det,” siger Ulla Petersen, der er leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning og tovholder for samarbejdet.
På CELF ser man også en stor værdi i at møde eleverne tidligt og i mere grundige forløb. Og det er ikke kun eleverne, der bliver klogere og dygtigere af samarbejdet. CELF har også lært meget af at have elever fra 4. klasse i undervisningslokalerne.
”Eleverne tilfører en sprudlende energi til vores verden, og det har været lærerigt for os at omsætte vores uddannelser og viden til elever på et andet niveau og med et andet udgangspunkt. Vi er meget glade for, at vi kan fortsætte det helt unikke samarbejde, vi har opbygget,” siger Lena Pind, der er CELF’s koordinator for karrierelæring.
Til december skal 7. klasserne i kokkeforløb, mens 4. og 5. klasserne skal bygge robotter og huse til foråret.
Kontakter
Simon HansenFormand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, gruppeformand (S)
Tlf:25 18 18 16siha@guldborgsund.dkJohanne Duus HornemannKommunikationskonsulent
Tlf:Tlf. 2518 2335Mail: jdh@guldborgsund.dkBilleder

Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Sådan stiller man op til byrådet i Guldborgsund Kommune7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kommunalvalget den 18. november 2025 nærmer sig. Overvejer man at engagere sig politisk, skal man forberede sig nu, da det ellers kan være for sent at komme på stemmesedlen.
Guldborgsund Kommune støtter "Jazz på Torvet" med 40.000 kroner2.7.2025 10:39:20 CEST | Pressemeddelelse
Udvalget for Landdistrikter, Kultur og Fritid i Guldborgsund Kommune har besluttet at støtte den musikalske sommertradition Jazz på Torvet med en underskudsgaranti på 40.000 kroner. Arrangementet, der afholdes af Nykøbing Falster Brandmuseum i samarbejde med Triangelklubben, løber af stablen over otte fredage frem til den 8. august 2025.
Tæt samarbejde med boligselskaber skal bidrage til endnu mere udvikling i Guldborgsund30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune og de almennyttige boligselskaber har netop underskrevet en ny fireårig samarbejds- og rammeaftale. Aftalen understreger det gode samarbejde og sikrer et fortsat tæt fællesskab om udviklingen af kommunen som helhed.
Ny strategisk plan for handicapområdet30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtidige handicappolitik i Guldborgsund Kommune fra 2013 erstattes nu af en strategisk plan for handicapområdet.
Udvalg vedtager navneændring: Fra plejecenter til plejehjem26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Navneændring på ældreområdet betyder, at plejehjem erstatter plejecenter. Ældre og Omsorgsudvalget har besluttet, at der er behov for en navneændring, der har fokus på hjemlighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum