Teknologisk Institut

Robotskeletter giver ekstra kræfter i produktionen

Del

Teknologisk Institut skal i samarbejde med tyske Fraunhofer IPA undersøge potentialet for exoskeletter i en række danske produktionsvirksomheder. Exoskeletter kan øge produktiviteten og skåne medarbejderne.

Foto: Fraunhofer IPA
Foto: Fraunhofer IPA

Tunge løft og ensidigt gentaget arbejde er en udfordring i mange produktionsvirksomheder. Mens at automatisering ikke kan løse den alene, spås såkaldte exoskeletter en lys fremtid som et supplement til robotløsninger. Teknologisk Institut vil i løbet af foråret undersøge potentialet for den mekaniske rustning, der kan skåne led og muskler for medarbejderne i danske produktionsvirksomheder.

Et ekstra sæt muskler, man kan montere udenpå tøjet. Sådan kan man beskrive exoskeletter, der blandt andet kan afhjælpe svære arbejdsfunktioner i industrivirksomheder.

Jacob Kortbek, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut, fortæller, at der allerede findes etablerede producenter af de mekaniske skeletter, og at de fås i mange forskellige varianter.

- De bliver blandt andet brugt i bilindustrien i udlandet, men vi mangler at se danske virksomheder tage teknologien til sig. Vi vil derfor sammen med vores tyske samarbejdspartner begynde at udforske potentialet for brug af exoskeletter i den danske fremstillingsindustri, siger han.

Potentiale til at supplere robotteknologi
Exoskeletter bliver spået et stort potentiale, fordi der stadig er meget manuel arbejdskraft ude i industrien, som indebærer tungt og nedslidende arbejde.

- Bølgen af robotteknologi og automation er motiveret af at erstatte nogle af de manuelle processer – dels fordi man vil gøre det mere produktivt, men også for at skåne medarbejderne fra ensidige, gentagne løft – og her skal exoskeletter opfylde nogle af de samme behov, som robotteknologi gør i dag, siger Jacob Kortbek og tilføjer:

- Teknologien er et stærkt supplement til andre robotløsninger, hvor der en høj grad af variation i den funktion, der skal udføres, og hvor det derfor kan være vanskeligt at automatisere med en industrirobot eller en logistikrobot.

Færre løft og et bedre arbejdsmiljø
Manuelle processer og hårdt, nedslidende arbejde er noget, som Lars Jensen, der er fabrikschef hos DOTs fabrik i Vildbjerg, kan nikke genkendende til blandt sine medarbejdere.

Fabrikken varmforzinker – som er en slags korrisionsbeskyttelse - stål-emner og konstruktioner. Her er udfordringen, at kundernes stålkonstruktioner skal hænges op og tages ned fra stativer.

- Stålkonstruktionerne kan veje alt fra 100 gram til flere ton. Til de helt tunge konstruktioner bruger vi selvfølgelig en truck, men varerne skal stadig håndteres manuelt på den ene eller den anden måde. Og det kræver hårdt fysisk arbejde, siger Lars Jensen.

Det var til Teknologisk Instituts åbent hus-arrangement ROBOTBRAG, hvor et exoskelet blev demonstreret, at han fik øjnene op for teknologien. Hans fabrik er derfor begyndt at kigge nærmere på de kropsbårne robotter.

- Stort set alt vores arbejde er manuelt. Hvis mine medarbejdere kan få en hverdag, hvor de ikke skal lave voldsomme løft flere gange om dagen, og det kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet, så er det bestemt et område, der skal kigges på, tilføjer han.

Teknologisk Institut vil sammen med tyske Fraunhofer IPA undersøge potentialet for exoskeletter i en række danske produktionsvirksomheder – heriblandt hos DOT – i løbet af foråret.

Med tæt på 1000 ansatte og 40 års erfaring er Fraunhofer IPA et af Europas ledende forskningsinstitutter inden for robotteknologi og automation. Det tyske institut har en række ekspertiser inden for feltet samt højt specialiserede laboratorier og værksteder.

Aktiviteten er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Nøgleord

Kontakter

Sektionsleder Jacob Kortbek, Teknologisk Institut, mobil: 72 20 11 52, mail: jkk@teknologisk.dk

Billeder

Foto: Fraunhofer IPA
Foto: Fraunhofer IPA
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum