HK Danmark

Rigtig diagnose men forkert medicin

Del

Regeringen ventes i morgen at fremlægge sit bud på en reform af det videregående uddannelsessystem, som bliver en del af det samlede udspil Danmark kan mere III. I HK er der opbakning til at kanalisere flere midler til velfærdsuddannelserne og de erhvervsrettede uddannelser, men forslaget om en ny 4-årig kandidatuddannelse falder ikke i god jord hos landets næststørste fagforening.

- Jeg synes det er fremragende, at regeringen tager fat på debatten om, hvordan vi indretter et videregående uddannelsessystem, som det både giver de unge et godt studie- og arbejdsliv og samtidig løser de udfordringer, vi står med på arbejdsmarkedet. Ethvert tiltag til at styrke livslang læring og de erhvervsrettede uddannelser skal selvfølgelig have ros, siger formand for HK Anja C. Jensen.

Men på trods af de fine takter, ærgrer det dog HK-formanden, at regeringen lægger op til at følge forslaget om at gøre en stor del af universitetsuddannelserne kortere og mere erhvervsrettede, som først blev stillet af Reformkommissionen tidligere i år.

- Som jeg også sagde dengang forslaget kom fra Reformkommissionen, så løser det her ikke det problem, som arbejdsmarkedet står med, nemlig at for mange unge tager lange universitetsuddannelser inden for fag, de har svært ved at finde beskæftigelse inden for, samtidig med at der mangler arbejdskraft inden for andre fag. Vil man have flere unge med en erhvervs- eller professionsrettet, videregående uddannelse skal man styrke det system vi allerede har – professionshøjskolerne og erhvervsakademierne – i stedet for at skabe et nyt system på universiteterne. Hvad er det de 4-årige kandidater skal kunne tilføre arbejdsmarkedet, som de erhvervsrettede uddannelser ikke kan levere? Der findes f.eks. allerede gode uddannelser her, der er direkte målrettet HK-jobs,” siger Anja C. Jensen.

De kommende ungdomsårgange bliver mindre og mindre, så i fremtiden bliver der rift om de unge på uddannelsesinstitutionerne. Derfor burde regeringen gå anderledes til opgaven, mener HK.

- Så længe der er det samme antal pladser på universiteterne, og politikere og meningsdannere bliver ved med at pege på universitetsvejen som den eneste lyksaliggørende, så kommer der ikke flere studerende til de erhvervsrettede uddannelser. Derfor så jeg hellere at man begrænsede optaget til universiteterne, og til gengæld gjorde den erhvervs- og professionsrettede vej mere attraktiv, f.eks. ved at forbedre mulighederne for livslang læring væsentligt i forhold til i dag, siger Anja C. Jensen.

Kontakter

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

70 11 45 45http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

Vi skal gøre op med unødigt og overflødigt bureaukrati, uden det går ud over velfærden og driften af Danmark30.9.2022 09:31:23 CEST | Pressemeddelelse

De mange offentligt ansatte HK’ere er allerede en stor del af den borgernære velfærd, og når arbejde udføres af medarbejdere, der har de rette kompetencer til de rette opgaver, er det en gevinst både for samfundsøkonomien og den offentlige sektor. Fagforeningen HK er derfor enige i regeringens ambition i 2030-planen om, at der skal gøres op med unødigt bureaukrati. Det skal bare gøres med omtanke, så det ikke får en negativ effekt på velfærd og drift af Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum