Sex & SamfundSex & Samfund

Rettigheder og tryghed til Etiopiens sexarbejdere

Del
I Etiopien oplever alt for mange unge sexarbejdere et liv med diskrimination, stigmatisering og ensomhed. Det vil elever på danske ungdomsuddannelser lave om på, når de på Operation Dagsværksdagen d. 3. november arbejder for at give unge sexarbejdere i Etiopien en tryggere hverdag.

- Det er min ret at bruge min krop, som jeg har lyst, siger Lydia, som er sexarbejder i Etiopien.

Om man er fra Danmark eller Etiopien, bør man have ret til at bestemme over sin egen krop. Derfor sætter Operation Dagsværk og Sex & Samfund onsdag d. 3. november etiopiske sexarbejderes rettigheder på dagsordenen.

Flere tusinde elever på ungdomsuddannelser i hele Danmark har meldt sig frivilligt til på OD-dagen at støtte de unge sexarbejderes kamp for et liv uden stigmatisering. Gennem oplysning om rettigheder, adgang til safe spaces samt uddannelse af myndigheder og magthavere vil danske elever i samarbejde med Sex & Samfund forbedre levevilkårene for sexarbejdere i Etiopien.

- Som frivillig i Operation Dagsværk synes jeg, at det er vigtigt at støtte kampen for andre unges rettigheder. De forhold, som sexarbejdere i Etiopien arbejder under, er under al kritik. Derfor håber jeg, at mange unge har lyst til at arbejde på dagsværksdagen og bakke op om projektet, siger Anton Vejby, bestyrelsesmedlem i Operation Dagsværk.

Det handler om respekt

Det er ikke ulovligt at sælge seksuelle ydelser i Etiopien, men alligevel bliver sexarbejdere dagligt konfronteret med overgreb og diskrimination fra de myndigheder, der burde passe på dem. Livet som sexarbejder er for mange forbundet med skyld og skam, og derfor lever sexarbejdere ofte et liv i hemmelighed, som deres familie og venner ikke kender til.

- Generelt bliver vi ikke respekteret, og nogle betragter os ikke engang som mennesker, siger Frehiwot, som er sexarbejder i Etiopien.

Om man er ung i Etiopien eller Danmark, er ensomhed, skam, at afvige fra normen og at blive udelukket fra fællesskaber følelser, som de fleste i en eller anden grad har oplevet. Uanset om følelserne omhandler krop, sex eller relationer, har de det tilfælles, at det er noget, alle unge i hele verden kan opleve – uanset hvor man er fra.

- Alle har ret til at bestemme over egen krop, og ingen skal diskrimineres på den baggrund. Derfor glæder vi også utroligt meget til, at danske unge på denne måde vil engagere sig i kampen for en tryggere hverdag for etiopiske sexarbejdere, siger Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund.

Om projektet:

Gennem Operation Dagsværk bakker danske unge i samarbejde med Sex & Samfund op om unge sexarbejderes rettigheder og vilkår. Projektet skal foregå i hovedstaden Addis Ababa samt Adama, og formålet er at gøre op med normer samt hjælpe sexarbejdere til et liv med styrkede fællesskaber og uden ensomhed. Projektet løber fra 2022 til udgangen af 2024, og dets hovedformål er uddannelse og sociale fællesskaber til etiopiske sexarbejdere, så de kan leve et liv uden social diskrimination og stigmatisering.

Fakta:

- Hvert år donerer elever på danske ungdomsuddannelser frivilligt deres arbejdskraft til det formål, elever på hele landets ungdomsuddannelser i fællesskab har valgt

- I år har eleverne valgt, at de gennem Operation Dagsværk vil støtte Sex & Samfunds projekt, som sætter fokus på unge sexarbejderes rettigheder og vilkår

- Sexarbejdere er en af de grupper, der globalt set udsættes for allermest stigmatisering og diskrimination

- Det er estimeret, at der er omtrent 200.000 sexarbejdere i Etiopien

- Projektet skal hjælpe sexarbejdere gennem uddannelse samt adgang til safe spaces og aktivistnetværk, som sexarbejderne kan bruge til at skabe forandringer

- Magthavere og aktører inden for relevante myndigheder skal gennem projektet uddannes i sexarbejderes rettigheder, så de kan bakke op om og udbrede viden om deres rettigheder

- Projektet vil styrke knap 5.000 sexarbejdere og engagere 700 aktører fra relevante myndigheder

Nøgleord

Kontakter

Operation Dagsværk


Juliane Stege, kampagneleder
julianes@od.dk / 7179 0928


Sex & Samfund


Lisbet Dinsen, international projektmedarbejder
ld@sexogsamfund.dk / 4127 0607


Alvilde Suneson Aaboer, pressekontakt
asa@sexogsamfund.dk/ 3018 2619

Billeder

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse

Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.

Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv7.6.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

9 ud af 10 af de adspurgte i ny rapport svarer, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapporten er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund og har til formål at undersøge københavnernes oplevelser med grænseoverskridelser og diskrimination i hovedstadens natteliv.

Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform22.5.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye