Retssikkerhed for alle? Ikke for mennesker med psykisk sygdom
Alvorligt psykisk syge har ingen retssikkerhed, når de klager over tvang i psykiatrien. Det kan Psykiatrifonden afsløre efter en aktindsigt i klagesagsbehandlingen i Det Psykiatriske Patientklagenævn. ”Systemet beskytter de svageste dårligst. Det er helt urimeligt, at det her foregår i Danmark. Vi har et system, der ikke virker,” siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.

”Folk giver op. De får ikke deres sag prøvet. Den vilkårlighed og diskrimination, vores gennemgang viser, kan vi ikke leve med i et retssamfund.” Det siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen efter at Psykiatrifonden har analyseret data fra en aktindsigt i behandlingen af patienters klager over anvendelse af tvang i psykiatrien, dvs. frihedsberøvelse og behandling med tvang. I et analysenotat gennemgår Psykiatrifonden afsluttede klagesager i Det Psykiatriske Patientklagenævn i 2018, 2019 og 2020 og kan dels konstatere lovbrud, dels lemfældig registrering af data og behandling af klagesager.
- Helt urimeligt, at det her foregår i Danmark
Frihedsberøvelse og tvangsbehandling er alvorlige indgreb i menneskers personlige frihed. De, der udsættes for indgrebene i Danmark, er alvorligt syge på grund af psykisk sygdom og derfor i en udsat og sårbar position. Tvang kan være en nødvendig, sidste mulighed for at beskytte den syge selv og/eller omgivelserne, men når man har en så udstrakt mulighed for at frihedsberøve et menneske, som psykiatriloven giver, skal det menneske have en lige så udstrakt retsgaranti og dermed sikkerhed for, at en klage over et uønsket indgreb bliver behandlet efter loven.
”Vores gennemgang viser, at systemet beskytter de svageste dårligst. Det er helt urimeligt, at det her foregår i Danmark,” siger formand for Psykiatrifonden psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.
Et klagesystem, der ikke tager borgerne alvorligt
For alle sager under ét og for sager, hvori der indgår klager over frihedsberøvelse, var der en stigende tendens i sagsbehandlingstiden fra 2018 til 2020. I alle tre år oversteg den gennemsnitlige sagsbehandlingstid de 14 dage, der fremgår af Psykiatriloven og af §11 i Det Psykiatriske Patientklagenævns forretningsorden[1].
”Psykiatriloven giver hjemmel til frihedsberøvelse, der ellers ville være grundlovsstridig. Derfor bør lovens bestemmelser, der angår borgerens retssikkerhed, behandles med størst mulig alvor. Dette inkluderer overholdelse af klagefrister, da det må anses som en forudsætning for tilliden til, at det nytter at klage, at borgernes klager behandles værdigt, hurtigt og effektivt[2]”, skriver Psykiatrifonden blandt andet i analysenotatet.
Markant fald i overholdelse af frister
- I 2020, hvor de nyeste tal er fra, afsluttede patientklagenævnet i alt 1683 klagesager om tvang, deraf 651 om frihedsberøvelse.
- I sager med klagepunkter om tvangsbehandling blev den lovbestemte frist på syv hverdage overholdt for 66% af sagerne i 2018, stigende til 80% i 2019 og næsten uændret i 2020.
- Trods en markant stigning fra 2018 til 2019 blev den lovbestemte tidsfrist ikke overholdt i 20% af sagerne i 2019 og 2020.
- I sager med klagepunkter om frihedsberøvelse blev den vejledende frist på 14 dage overholdt for 68% af sagerne i 2018, faldende til 55% i 2019 og 35% i 2020. Der er tale om et markant fald igennem hele perioden.
- I sager med klagepunkter om andre tvangsindgreb blev den vejledende frist overholdt for 53% af sagerne i 2018, faldende til 29% i 2019 og 7% 2020.
Dårlig datakvalitet vanskeliggør kontrol
Ifølge Psykiatriloven[3] har patienten krav på vejledning om klagemuligheder, ligesom loven fastsætter frister for afgørelse om tvangsindgreb og frihedsberøvelse. Psykiatrifonden kan dokumentere, at ikke alene bliver klagefristerne under ét ikke overholdt, men dårlig datadisciplin gør det også uhyre vanskeligt at føre kontrol med, hvorvidt klagernes basale rettigheder er sikret.
”Vi har simpelthen et system, der ikke virker. Mennesker med psykisk sygdom har ikke den samme retssikkerhed som andre”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.
Psykiatrifonden anbefaler:
- at man kulegraver praksis for at genetablere den grundlæggende retssikkerhed
- at datakvaliteten højnes betragteligt, da dette er en forudsætning for, at myndighederne yder en værdig og effektiv behandling af patienternes klager og for, at patienter og fagfolk reelt kan få indblik i sagsbehandlingstider og anden relevant statistik
- at klager over frihedsberøvelse bliver domstolsforankret, da individets grundlovssikrede ret til personlig frihed udfordres ved frihedsberøvelse
- at Det Psykiatriske Patientklagenævn flyttes fra Erhvervsministeriet, hvor
det i dag er organiseret side om side med klageorganer for sager om udbud og telesager, til en instans, der behandler klagesagerne over tvang og frihedsberøvelse rettidigt og værdigt
Læs mere om tvang og klageadgang i psykiatrien og se hele analysenotatet:https://psykiatrifonden.dk/retssikkerhed-alle-ikke-mennesker-med-psykisk-sygdom
[1] Bekendtgørelse om forretningsorden for de psykiatriske patientklagenævn
[2]Jf. Principbetænkning om tvang i psykiatrien, 1986, bind 2, kap. 16
[3] Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Kontakter
Sarah Cecilie BossPressechef, Psykiatrifonden
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkFølg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Forsigtig ros til dobbeltdiagnoseplan: Afgørende at fjerne barrierer25.5.2023 19:29:02 CEST | Pressemeddelelse
Det er positivt, at der er enighed om et integreret behandlingstilbud til de anslået 9.200 mennesker med såkaldt dobbeltdiagnose, dvs. misbrug og psykisk sygdom på samme tid. Nu skal det stå sin prøve i en kompleks hverdag og virkelighed, hvor alle faglige kræfter skal samles om at fjerne de mange barrierer, der hidtil har været for behandling, og det er afgørende, at døren ikke er lukket for patient nummer 9.201. Det mener Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden.
Nye tal for tvang viser at den akutte psykiatri er brudt sammen24.5.2023 18:09:44 CEST | Pressemeddelelse
Tvang i psykiatrien skal altid være en undtagelse. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desværre, at det nærmere er regel end undtagelse i den akutte psykiatri i dag. Det mener Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen. “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.
Ny undersøgelse: Børn møder en lukket dør i psykiatrien19.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver fjerde af de adspurgte forældre, hvis børn har haft brug for hjælp i psykiatrien, har lav eller ingen tillid til børne- og ungdomspsykiatrien. Det viser en ny undersøgelse, Norstat har foretaget for Psykiatrifonden. ”Børn og unge og deres forældre møder ofte en lukket dør, når de har brug for hjælp. Det skal vi løse nu. Det er akut”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
Mind My Mind hjælper også børn med psykoseoplevelser24.4.2023 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den evidensbaserede indsats Mind My Mind bør tilbydes til alle børn og unge, der har problemer indenfor angst, depression og adfærdsforstyrrelser, uanset om de har psykoseoplevelser eller ej. Det er resultatet af et nyt studie.
Åbner chatrådgivning om natten takket være Twitch-streamers millionindsamling12.4.2023 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1.225.541 kroner. Nu åbner Psykiatrifonden sin chatrådgivning torsdag og fredag nat som det første konkrete resultat af det vilde beløb, Twitch-streamer Jacob ”Jaxstyle” Krull og hans følgere samlede ind til Psykiatrifonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum