Brintbranchen

REPowerEU kickstarter europæisk brintøkonomi

Del

Brint og Power-to-X spiller en nøglerolle for at EU hurtigt kan blive uafhængig af russisk gas og olie. Det har EU-Kommissionen i dag annonceret med lanceringen af udspillet REPowerEU. Som en del af planen skal der investeres massivt i bl.a. infrastruktur, teknologi samt anvendelse af brint i industri og transport. Brintbranchen mener, at udspillet er ambitiøst og visionært men realistisk, og understreger, at Danmark har stærke forudsætninger – og en forpligtigelse – til at bidrage til at indfri de dagens målsætninger.

Der er ros til EU’s nye REPowerEU-udspil fra en af de brancher, der ifølge EU-Kommissionen er tænkt en nøglerolle i at frigøre Europa fra russisk energi. ”Det er et godt og ambitiøstudspil, der indeholder store og positive perspektiver for både Danmark og Europa. Men der er heller ingen tvivl om, at vi står overfor en endog meget stor opgave, som vi skal løse på rekordtid. I den danske brintbranche er vi klar til at løfte vores del af opgaven, og vi kan i Danmark levere både brint og teknologi til at fremme etableringen af en grøn, europæisk brintøkonomi. Hvis vi udnytter det momentum, der er pt., åbner det unikke muligheder for Danmark, i forhold til klima, industri, eksport og økonomi”, siger direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen.  

Han understreger samtidig, at udspillets ambitioner hænger uadskilleligt sammen med de planer, som bl.a. den tyske kansler Scholz og statsminister Mette Frederikseni dag forventes at annoncere i Esbjerg om at omdanne Nordsøen til et kraftværk for grøn vindenergi med etablering af op mod 150 GW havvind i Nordsøen: 

”Uden en massiv opskalering af produktionen af grøn strøm – både til havs og på land – er det umuligt at realisere ambitionerne for brint i REPowerEU. Omvendt kan udbygningen af massive mængder VE-produktion kun ske, hvis vi ved hjælp af massiv brintproduktion og en veludbygget infrastruktur, kan omdanne og lagre den strøm til grøn brint og grønne brændsler. Det er to forbudne kar og dermed to meget store opgaver, vi skal løse samtidig. Men det kan vi, og det vil være afsættet for en ny grøn, industriel revolution i Danmark,” siger Tejs Laustsen Jensen.  

Når det gælder de konkrete elementer i udspillet, glæder Brintbranchen sig især over fokus på hurtig udbygning af brintinfrastruktur på tværs af Europa, øgede krav til brug af grøn brint i transport og industri, og at Kommissionen foreslår en lang række tiltag, der bl.a. skal nedbringe godkendelsestiden for VE-projekter, med bl.a. specifikke tidsfrister til godkendelse og "go-to zones" til udvikling af VE-projekter. Den danske brintbranche opfordrer til, at Danmark både går forrest i EU, og implementerer nationale tiltag, der kan understøtte REPowerEU hurtigt.  

”Det er en meget stor pakke af forslag, som Kommissionen i dag har lagt frem. Danmark bør lægge sig i spidsen for at få forslagene så ambitiøst, grønt og så hurtigt gennem ministerrådet som muligt. Samtidig har vi en vigtig opgave i ikke bare at implementere den nyligt vedtagne danske PtX-strategi hurtig, men også  iat sikre at både rammer og finansiering er på plads, til at Danmark kan være forrest i implementeringen af ambitionerne i REPowerEU,” afslutter Tejs Laustsen Jensen.  

Nøgleord

Kontakter

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Brintbranchen repræsenterer Danmark i global brintalliance25.5.2022 11:19:21 CEST | Pressemeddelelse

Brintbranchen er blandt initiativtagerne til stiftelsen af en global brintalliance, der har til formål at styrke det internationale samarbejde i overgangen til brintøkonomien. Som dansk repræsentant i den globale alliance, Global Hydrogen Industrial Association Alliance (GHIAA), er Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, i Seoul til den stiftende generalforsamling med kollegaer fra resten af verden.

Ny EU-definition placerer danskproducerede grønne brændsler i førerfeltet i transportsektoren23.5.2022 14:08:43 CEST | Pressemeddelelse

Dansk brint er grøn brint – nu også ifølge en ny, europæisk definition, som EU-Kommissionen i fredags har sendt i høring i form af den længeventede delegerede retsakt om VE-oprindelse af de såkaldte RFNBOs. Definitionen sikrer, at langt de fleste danskproducerede Power-to-X-brændsler (PtX) til anvendelse i transport bliver stemplet som grønne med det samme. Forventningen om, at definitionen snart bliver udvidet til andre sektorer gør, at den danske brint- og PtX-industri er særdeles velpositioneret til at tage førertrøjen i etableringen af en europæisk brintøkonomi.

Brintbranchen: Stærk Esbjerg-aftale giver unik mulighed for Danmark18.5.2022 19:17:06 CEST | Pressemeddelelse

Brintbranchen roser dagens historiske aftale mellem Danmark, Belgien, Nederlandene og Tyskland om at opføre 150 GW havvind i Nordsøen, og at de fire lande bag deklarationen fra starten har indtænkt brint og etableringen af en grøn brintinfrastruktur At brint med et produktionsmål på 20GW i 2030 er en integreret i planerne for Nordsøen fra starten, giver muligheder for at udnytte energien bedst muligt, transportere den grønne energi billigt og effektivt rundt i Europa samt omstille industri og transport til grøn energi fra Nordsøen, lyder det i en kommentar til de fire statsministres erklæring fra Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, der også påpeger, at brintsatsningen giver unikke muligheder for dansk erhvervsliv.

Brintbranchen: Danmark kan mere – især med brint og Power-to-X19.4.2022 10:09:33 CEST | Pressemeddelelse

En af den grønne omlægnings nye nøglespillere – den fremadstormende brint- og PtX industri, roser regeringens nye klima- og energiudspil ”Danmark kan mere II”. Særligt initiativerne til at mangedoble VE-produktionen og udnytte hele det danske havpotentiale, får roser med fra Brintbranchen. Brintbranchen understreger, at den hurtigste måde at få massive mængder vedvarende energi (VE) igennem energisystemet er ved at sikre konverteringen til grøn gas og grønne brændstoffer. Dermed kan vi potentielt spare store udgifter til udbygning af elnettet, og at brint kan være med til hurtigt at booste produktionen af grøn gas.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum