AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Rekordhøj beskæftigelse er drevet af seniorer og indvandrere

Del
Over halvdelen af beskæftigelsesfremgangen fra 2013 til 2021 er sket blandt indvandrere og efterkommere, mens mere end en tredjedel af fremgangen er sket blandt personer over 60 år, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

ARBEJDSMARKED

Med det historiske opsving på arbejdsmarkedet kom der i perioden fra 2013 til 277.00 flere i arbejde i Danmark, og en stor del af dem var indvandrere og ældre.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre. Analysen opdeler beskæftigelsesfremgangen på to parametre, henholdsvis alder og herkomst.

Knap 125.000 flere indvandrere, knap 36.000 flere efterkommere og knap 105.000 flere personer over 60 år er kommet i arbejde.

”Lige nu er beskæftigelsen rekordhøj med knap tre millioner lønmodtagere i arbejde. Det er en opadgående udvikling, der er sket siden 2013, og vores analyse viser, at den positive udvikling i særlig grad skyldes, at indvandrere, efterkommere og ældre personer har fået langt bedre fat på arbejdsmarkedet. Det er ellers grupper, der historisk set har haft en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Knap 38 procent af fremgangen er sket blandt personer over 60 år.

”Vi kan se på tallene, at en stor del af forklaringen bag de ældres beskæftigelsesfremgang skyldes den stigende tilbagetrækningsalder, der blev besluttet tilbage i 2006, men det kan ikke forklare det hele. Det er i høj grad også det generelle opsving på arbejdsmarkedet, der har smittet af på de ældre, som har haft bedre kort på hånden over for arbejdsgiverne, der jo melder om mangel på arbejdskraft,” siger Emilie Agner Damm.

Mere end hver anden nye beskæftigede i perioden fra 2013 til 2021 er indvandrer eller efterkommer.

”Fremgangen på arbejdsmarkedet har øget efterspørgslen på arbejdskraft, og virksomhederne har i stigende grad ansat indvandrere. Der er nu et rekordhøjt antal indvandrere i beskæftigelse, så der er god grund til at kippe med flaget og fejre det som en succeshistorie for integrationen. Det er også noget, der smitter af på samfundsøkonomien, fordi gruppen traditionelt har haft en relativt lav arbejdsmarkedstilknytning,” siger Emilie Agner Damm.

”Kunsten er nu, at vi ikke tager indvandrernes øgede tilknytning til arbejdsmarkedet for givet, men sørger for at holde fast i dem på den længere bane. For eksempel via opkvalificering og efteruddannelse, der kan øge produktiviteten og deres tilknytning til arbejdsmarkedet,” siger Emilie Agner Damm.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner:

  • 45 procent af beskæftigelsesfremgangen fra 2013 til 2021 er sket blandt indvandrere, mens efterkommere står for 13 procent og personer med dansk oprindelse for 42 procent. Det skyldes især, at flere indvandrere er kommet ind på arbejdsmarkedet som følge af gode konjunkturer.
  • Knap 38 procent af fremgangen er sket blandt personer over 60 år. Det skyldes især, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet, bl.a. som følge af gode konjunkturer og øget tilbagetrækningsalder.
  • En dekomponering af beskæftigelsesstigningen viser, at 35 procent af fremgangen fra 2013-2021 skyldes, at færre seniorer forlader arbejdsmarkedet, mens 11 procent af fremgangen kan tilskrives, at flere indvandrere er kommet ind på arbejdsmarkedet.
  • Årsagen til at flere indvandrere er kommet i job skal i høj grad findes i, at det økonomiske opsving skaber højere efterspørgsel og dermed en gunstig situation på arbejdsmarkedet.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Prognose: Dansk økonomi stabiliserer sig på et højt niveau i de kommende år19.8.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) forventer en mere afdæmpet, men stadig positiv vækst i BNP i de kommende år. Dansk økonomi står historisk stærkt, hvilket i høj grad skyldes medicinalindustrien. Væksten forventes at aftage, men store private opsparinger, udsigt til lavere renter og genåbningen af Tyra-feltet vil have positive indvirkninger på den samlede økonomiske aktivitet. Beskæftigelsen forventes at falde en smule frem mod 2025, men stige igen i 2026. Ledigheden ventes at stige svagt til cirka 100.000 personer i 2026.

Samfundet vinder 7,5 millioner kroner ved at uddanne en social- og sundhedsmedarbejder: Se livsindkomsten for 65 uddannelsesgrupper8.8.2024 07:03:51 CEST | Pressemeddelelse

En person, der tager en social- og sundhedsuddannelse, tjener i gennemsnit 7,5 millioner kroner mere i erhvervsindkomst gennem livet end en sammenlignelig ufaglært, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Analysen viser den forventede erhvervsindkomst hen over et helt arbejdsliv for 65 forskellige uddannelsesgrupper.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye