Region Hovedstaden

Region Hovedstaden vil gå forrest med at skabe praktikpladser i Greater Copenhagen

Del

Trepartsaftale: En praktikpladsgaranti er stadig vejen frem, når der skal sikres faglært arbejdskraft i fremtiden. Region Hovedstaden sætter sig i spidsen for at udbrede en forsøgsmodel til hele landet.

1200 ekstra praktikpladser årligt i Greater Copenhagen området, der omfatter Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne. Så ambitiøst er målet for den regionale praktikpladsenhed i Region Hovedstaden, der som et forsøg vil samle relevante parter for at etablere en praktikpladsgaranti på udvalgte erhvervsskoler i området.

For selvom trepartsaftalen, hvor man med både gulerod og pisk vil give danske virksomheder et incitament til at tage flere praktikanter, er et klart skridt i den rigtige retning, så er udfordringen større end som så.

Derfor vil regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) også fortsat arbejde for, at de unge ufaglærte kan se frem til en egentlig praktikpladsgaranti.

”Jeg er på de unges vegne glad for resultatet af trepartsaftalen og vi er klar til at løfte opgaven i Region Hovedstaden. Men der er brug at vi gør endnu mere. I vores region står vi med 3000 unge, som ikke har en praktikplads. Og vi kommer til at mangle 7000 faglærte i 2020. Det er på den ene side unge menneskers fremtid, vi taler om. Men det er også et stort problem for væksten i vores samfund”, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Regionen vil lette bureaukratiet
Kort fortalt lyder forslaget fra Region Hovedstaden derfor, at virksomhederne skal levere en garanti, mens regionen til gengæld vil lette bureaukratiet for skolerne og virksomhederne. F.eks. ved at matche den unge til den rette virksomhed. På sigt kan modellen udbredes til resten af landet.

”Der er mange store bygge- og anlægsarbejder på vej i vores region. Metroen bliver udbygget, der skal etableres en letbane, og vi skal have flere og bedre boliger, fordi befolkningen hele tiden vokser. Udfordringen er stor, og derfor skal alle parter også samarbejde om en løsning. Det vil vi gerne sætte os i spidsen for i Region Hovedstaden”, siger regionsrådsformanden.

2500 praktikpladser er skabt
Sophie Hæstorp Andersen henviser til, at den regionale praktikpladsenhed i Region Hovedstaden foreløbigt har skabt over 2500 ekstra praktikpladser i tæt samarbejde med regionens erhvervsskoler.

Godt hver fjerde af de nye praktikpladser er skabt i virksomheder, der ikke tidligere har været godkendt til at tage elever.

”Jeg er glad for det, som vi har opnået. Og trepartsaftalen er også et vigtigt skridt. Men en væsentlig del af løsningen er en praktikpladsgaranti på udvalgte erhvervsuddannelser, fordi praktikdelen spiller en stor rolle, når de unge skal vælge uddannelse. De unge, som kommer i praktik i en virksomhed, lærer her mange af de kvalifikationer, virksomhederne har så hårdt brug. Samtidig kan et godt praktikophold ofte være nøglen til at få fodfæste på arbejdsmarkedet senere hen”.

FAKTA

• I 2020 kommer virksomhederne til at mangle 7000 faglærte i Hovedstadsområdet.

• 3000 unge i hovedstadsregionen står uden praktikplads i en virksomhed.

• Hver femte virksomhed siger selv, at de godt kan tage flere praktikanter og lærlinge.

• Samtidig viser en ny analyse fra AE Rådet, at der er en kæmpe samfundsgevinst på op til 1,3 mio. kr. over en tiårig periode pr. ung, som flytter sig fra kontanthjælp og ingen uddannelse til faglært beskæftigelse.

• Hovedstadsområdet er særligt hårdt ramt i forhold til et lille antal unge, som vælger erhvervsskolerne efter folkeskolen (Ca. 14 % ift. landsgennemsnittet på 18,4 – som ligger langt under det nationale mål på 25 %).

• Region Hovedstaden går efter en praktikpladsgaranti på erhvervsuddannelserne.

• Garantien skal gælde for de områder, hvor der særligt mangler faglært arbejdskraft.

Kontakt: Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, via regionens pressevagt på tlf. 70 20 95 88

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum