Ingeniørforeningen, IDA

Regeringens nationale cyberstrategi kræver flere it-uddannede og øget forskning

Del

Der er mange gode tiltag i den nye strategi for cybersikkerhed, men initiativerne kræver en oprustning på undervisere og dermed også forskere indenfor det digitale område

Med udsigt til øget digitalisering af det danske samfund, er det mere end nogensinde før nødvendigt, at vi som nation har styr på vores cybersikkerhed. Regeringens bud på en ny strategi for cybersikkerhed kommer vidt omkring, men der er flere knaster, før ambitionerne bliver indfriet, mener Ingeniørforeningen, IDA.

Strategien lægger op til, at de statsligt ansattes kompetencer indenfor cybersikkerhed skal øges gennem blandt andet målrettede kurser til specialister og generalister hos eksempelvis Statens Digitaliseringsakademi. Samtidig vil man gerne have øget it-sikkerhedskompetencerne hos virksomheder og hos børn, unge og voksne generelt.

Det er meget prisværdigt, men ikke så lige til, mener Jørn Guldberg, der er IDAs it-sikkerhedsekspert.

”Vores nylige undersøgelser af mulighederne for digital efteruddannelse på de forskellige uddannelsessteder viser, at der allerede i dag kæmpes for at kunne gennemføre de nødvendige efterspurgte kurser. Man forsøger ved at låne hinandens undervisere og opskalere ved hjælp af online-undervisning, men mangel på it-undervisere er et træk, der går igennem hele uddannelsessektoren. Det starter ved manglen på it-forskere, der kan uddanne undervisere, som igen videreuddanner skole- og gymnasielærere,” siger han

Den alvorlige tone i regeringens nye cyberstrategi, hvor både truslen om cyberangreb og truslen fra cyberspionage er markeret som meget høj, understreger, at der er behov for at understøtte uddannelserne på it-området, mener Jørn Guldberg.

”Ifølge strategien er de statslige myndigheders sikkerhedsniveau flere steder utilstrækkeligt, for mange samfundskritiske it-systemer i staten er i utilstrækkelig tilstand, og 40 procent af virksomhederne har et utilstrækkeligt sikkerhedsniveau. Det skal der oplagt gøres noget ved. Men det kræver, at de fine intentioner, bliver bakket op med midler til at gennemføre dem, og at man sikrer flere it-uddannede, og ikke reducerer optaget med 10 procent, som i yderste konsekvens kan blive resultatet af regeringens planer om at udflytte uddannelser fra universitetsbyerne til provinsen,” siger IDAs it-sikkerhedsekspert.

En prognose fra IDA, viser at Danmark i 2030 vil mangle 22.000 it-professionelle.

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum