Dansk Metal

Regeringens jobreform skader de svageste på arbejdsmarkedet

Del

Ledige får en dårligere økonomisk dækning ved arbejdsløshed med regeringens 2025-plan. På en række områder vil planen forringe den nuværende forsikring, man som arbejdstager har, når man er medlem af en A-kasse.

Hvis du som medlem af Metals A-kasse mister dit job i dag, så er du med en gennemsnitsløn sikret en dagpengedækning på 59 procent af din løn. Med regeringens jobreform falder dækningsgraden betragteligt, så du i 2025 kun kan forvente en dækning på 49 procent.

”Det er et kæmpeproblem, at dagpengedækningen gradvist udhules. Det kan føre til, at de grupper på arbejdsmarkedet med højere indkomst og lav ledighedsrisiko helt dropper forsikringen. Det vil undergrave et bredt dækkende forsikringssystem og dermed skade de svageste på arbejdsmarkedet”, siger Torben Poulsen.

De ledige omfattes ikke af lettelserne i indkomstskatten. Sammen med en lavere regulering af dagpengenes højeste beløb, og tvangsopsparing til pension betalt ud af dagpengene betyder det, at folk, der bliver ledige, vil opleve en væsentlig større indkomstnedgang, end de gør i dag.

”Det er forslag, der peger i den helt forkerte retning i forhold til de hundredtusindvis af danskere, der har brug for at forsikre sig mod arbejdsløshed. Oven på flere års turbulens omkring dagpengene, der mundede ud i en bred politisk aftale, forstår jeg ikke, hvorfor regeringen kommer med disse forslag nu. Dagpengeaftalen indeholder en fornuftig balance. Den balance tipper regeringen nu fuldstændig. Jeg frygter, at det vil undergrave den danske arbejdsmarkedsmodel”, siger Torben Poulsen, der er leder af Metals A-kasse.

Blandt de øvrige forslag i jobreformen hæfter Dansk Metal sig ved, at regeringen foreslår, at nyuddannede frem over har en karensperiode på en måned, før de bliver dagpengeberettiget.

”Èn ting er, at regeringen nu hiver et forslag frem, som parterne i dagpengeaftalen var enige om ikke at bringe i spil. Det er ufint. Mere alvorligt er det, at forslaget blokerer for den eksisterende ordning, der giver unge et incitament til at forsikre sig, allerede mens de er under uddannelse”, siger leder af Metals A-kasse Torben Poulsen.

Endelig indeholder udspillet yderligere forringelser af vilkårene for lediges tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det foreslås, at nye seniorjobbere i stedet for aflønning på overenskomstmæssige vilkår skal modtage en ydelse svarende til højeste dagpengebeløb.

Læs mere om konsekvenserne af jobreformen her

For yderligere info og kommentarer:

Torben Poulsen, leder af Metals A-kasse via pressechef i Dansk Metal Jens Dissing Munk, telefon 30178874

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum