Udenrigsministeriet

Regeringen vil bede om Folketingets opbakning til optagelse af Finland og Sverige i NATO

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil i morgen, torsdag den 2. juni, fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, som skal gøre det muligt for regeringen hurtigt at give grønt lys til Finland og Sveriges optagelse i NATO, når optagelsesforhandlingerne er afsluttet. Det har udenrigsministeren drøftet med Folketingets partier på et møde i Udenrigspolitisk Nævn her til morgen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Jeg er glad for, at vi med dette skridt – som en af de første allierede – gør klar til at byde Sverige og Finland velkommen i NATO. Finsk og svensk medlemskab vil styrke sikkerheden i Norden og gøre NATO endnu stærkere. Og så vil det give nordisk samling i NATO. Derfor er det vigtigt, at vi nu gør vores hjemmearbejde, så optagelsen kan foregå så hurtigt som muligt.”

Straks efter, at beslutningsforslaget fremsættes den 2. juni, vil forslaget blive førstebehandlet i Folketinget. 2. behandlingen forventes at finde sted den 7. juni.

Op til fremsættelsen af beslutningsforslaget har udenrigsminister Jeppe Kofod taget initiativ til flere møder med sine nordiske kolleger for at lægge sporerne for et endnu tættere nordisk samarbejde om sikkerhedspolitik. Senest i forbindelse med mødet i Østersørådet i Kristiansand den 25. maj.

”Finland og Sveriges ansøgninger er faldet sammen med, at danskerne skal stemme ja eller nej til, om Danmark kan deltage i EU’s samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det vil give os en unik mulighed for at skabe endnu tættere sikkerhedspolitiske bånd i Norden, hvis vi fremover kan samarbejde på tværs af NATO og EU i hele vores region. Også af den grund håber jeg, at danskerne stemmer ja i dag”, uddyber Jeppe Kofod.

Baggrund:

Finland og Sverige søgte den 18. maj 2022 om NATO-medlemskab. Når NATO’s 30 medlemslande er blevet enige om at igangsætte optagelsesforhandlingerne med Finland og Sverige, forventes der et hurtigt forhandlingsforløb. Når forhandlingerne er afsluttede, bliver tiltrædelsesprotokollerne om henholdsvis Finlands og Sverige optagelse i NATO underskrevet af de allierede. Finland og Sverige kan først formelt blive medlemmer af NATO, når samtlige allierede har ratificeret tiltrædelsesprotokollerne.

Danmark har sammen med Norge og Island givet fælles sikkerhedsforsikringer til Finland og Sverige under optagelsesforløbet for at bakke solidarisk op om landenes NATO-ansøgninger. Landenes fælles udtalelse kan læses her.

For yderligere kontakt: presserådgiver Victor Boysen, +45 20 18 95 93 // vicboy@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum