Udenrigsministeriet

Regeringen udsender en dansk fregat til en fransk hangarskibsgruppe i foråret 2020

Del

Regeringen har i dag fået Det Udenrigspolitiske Nævns opbakning til at udsende en dansk fregat til en fransk hangarskibsgruppe som led i det dansk-franske forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde. Indsættelsen finder sted i marts og april i det nordlige Atlanterhav og Nordsøen. Hangarskibsgruppen vil anløbe Aarhus Havn i slutningen af marts.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Bidraget er endnu et led i styrkelsen af vores tætte samarbejde med Frankrig. Vi arbejder tæt sammen for stabilisering i Sahel-regionen, for retten til fri sejlads i Hormuz-strædet og nu samsejlads i det nordlige Atlanterhav. Vi er sammen om at sikre, at Europa tager et større ansvar. Det gavner Danmarks og vores allieredes sikkerhed og understreger Danmarks meget aktive udenrigs- og sikkerhedspolitiske linje. Jeg ser frem til, at vi for første gang nogensinde kan byde en fransk hangarskibsgruppe velkommen i dansk havn. ”

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

”Som en af verdens største søfartsnationer er det vigtigt, at vi i Forsvaret har stærke kapaciteter, der kan bidrage til sikkerheden til søs. Med deltagelse i den franske hangarskibsgruppe udvikler Søværnet evnen til at være med i komplekse maritime operationer. Indsættelsen af den franske hangarskibsgruppe i farvandene omkring Danmark er et udtryk for, at sikkerheden i det nordlige Europa tages alvorligt. Det handler om tryghed i vores nærområde.”

Baggrund om bidraget
Frankrig har inviteret Danmark til at bidrage til hangarskibssejladsen, som vil være med til at udvikle Søværnets kapaciteter og styrke danske og franske flådeenheders evne til at indgå i fælles operationer. Det danske bidrag vil bestå af fregatten Niels Juel, som også i 2019 var indsat i en fransk hangarskibsgruppe, og ventes i denne omgang indsat i omkring tre uger fra ultimo marts.

Det franske hangarskib Charles de Gaulle vil for første gang anløbe dansk havn, da hangarskibet og den danske fregat den 29. marts vil lægge til i Aarhus. Hangarskibsgruppens fokus vil være trænings- og øvelsesaktivitet inden for operationsområdet, som indbefatter det nordlige Atlanterhav, herunder Nordsøen, samt øvrige britiske, norske og danske farvande.

Bidraget indsættes i hangarskibsgruppen i medfør af folketingsbeslutning B 56 af 5. februar 2019 efter rådføring med Det Udenrigspolitiske Nævn den 20. februar 2020.

Kontakter

Udenrigsministeriet: Presserådgiver Kristian Frey Jensen, 41532639

Forsvarsministeriet: Presserådgiver Linda Liboriussen, 72810400

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod: Danske frivillige i hele verden mobiliseres til hjælp for strandede landsmænd21.3.2020 12:00:00 CETPressemeddelelse

Kofod: Danske frivillige i hele verden mobiliseres til hjælp for strandede landsmænd Mens land for land lukker ned for mulighederne for at komme retur til Danmark, iværksætter Udenrigsministeriet nu et nyt og utraditionelt initiativ rettet mod strandede danskere. Kampen for at stoppe spredningen af coronavirus/covid-19 har skabt en helt ekstraordinær situation for danske rejsende verden over. Dag for dag indfører forskellige lande nye tiltag for at mindske smitten. Det betyder, at fly, busser og tog står stille. Risikoen for, at danskere strander langt fra hjemlandet, stiger. Derfor har Udenrigsministeriet taget initiativ til at mobilisere frivillige kræfter i hele verden, der har mod på at yde helt lavpraktisk hjælp til eksempelvis midlertidig indkvartering, gode råd og lignende, hvor udfordringerne for de rejsende er størst, og hvor en lille indsats kan gøre en stor forskel. Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler: ”Situationen er meget vanskelig. Vi hører om flere, der risikerer at bli