Udenrigsministeriet

Regeringen tager globalt lederskab og omlægger u-bistand til historisk højt grønt niveau

Del
Tørke, sult og oversvømmelser. Klimaforandringer er vor tids største udfordring. I et bekymrende tempo har verdens klima gennemgået store forandringer, som ingen kan vende det blinde øje til. Særligt udviklingslandene rammes hårdest og er dårligst forberedt til at stå imod.

Konsekvenserne er enorme: akut fødevaremangel, tørke og oversvømmelser. Samtidig har COVID-19 pandemien forværret problemerne i verdens fattigste lande. 265 mio. mennesker har akut behov for mad, 800 mio. mennesker mangler adgang til elektricitet, mens yderligere 844 mio. mennesker ikke har adgang til rent vand.

Derfor tager regeringen nu endnu et skridt mod en grundlæggende omlægning af udviklingsbistanden og foreslår at øge den grønne udviklingsbistand med 450 mio. kr. på finansloven for 2021.

Udviklingsminister Rasmus Prehn udtaler:

”Noget så simpelt som adgang til vand kan være forskellen på liv eller død i verdens fattigste lande. Klimaforandringerne rammer de svageste hårdest. Til trods for, at klimaforandringerne og miljøproblemerne i høj grad er skabt af os, der lever på den nordlige og rigeste halvkugle. Men hvis vi kan hjælpe bønderne med at holde liv i deres marker, forhindre oversvømmelser og dermed sikre en mere stabil fødevareproduktion til befolkningerne og husdyrene, kan det være den afgørende forskel.”

”Klimakrisen er regeringens topprioritet. Danmark vil og skal tage lederskab for den grønne omstilling internationalt og i udviklingssamarbejdet – ellers risikerer vi, at andre lande udfylder rollen med kulsort klimapolitik. Danmark er et lille land, men vores filosofi er, at vi gør den største forskel, når vi kan inspirere andre med nye innovative løsninger. Vi skal være det lille tandhjul, der får de store til at dreje den rigtige og solidariske vej – den grønne vej,” siger Rasmus Prehn.

Klima-, Energi-, og Forsyningsminister Dan Jørgensen udtaler:

”Vi vil være et grønt foregangsland, og vi arbejder målrettet for at bringe verdens udledninger ned gennem stærkt samarbejde med andre lande. Det er afgørende, at de store vækstøkonomier for alvor kommer med på den grønne vogn, og her har Danmark en masse ekspertise og erfaring, der kan accelerere omstillingen. Samtidig har Danmark en forpligtelse til at hjælpe de lande, der har sværest ved at tackle klimaudfordringerne på egen hånd. Vi skal bygge bro til de mest sårbare lande, som jo allerede i dag mærker klimaforandringernes alvorlige konsekvenser. Derfor er jeg virkelig glad for, vi nu styrker Danmarks klimaindsats ude i verden”, siger Dan Jørgensen.

Med stigningen vil den grønne udviklingsbistand udgøre ca. 2,9 mia. kr. i 2021 – det højeste niveau nogensinde

Den samlede udviklingsbistand udgør med det fremlagte finanslovsforslag 17,033 mia. kr. Dertil kommer en forventet opjustering af den samlede udviklingsbistand til i alt 17,112 mia. kr. på baggrund af seneste BNI-skøn fra august. Det er en stigning på 78,6 mio. kr. ift. den opgjorte ramme på Finanslovsforslaget for 2021.

Bemærk: Økonomisk Redegørelse har 31. august 2020 offentliggjort et nyt skøn for BNI i 2020 såvel som 2021. De opdaterede skøn – og den afledte stigning i den samlede bistandsramme i 2021 - vil først blive indarbejdet i forbindelse med de tekniske ændringsforslag til finanslovsforslaget.

Ud over den øgede grønne udviklingsbistand, lægger regeringen op til følgende i finansloven for 2021:

  • Bedre hjælp til flere i nærområderne i områder plaget af krise og konflikt– 350 mio. kr. ekstra indsatser i nærområderne og skrøbelige lande samt et forsat rekordhøjt humanitær ramme på 2,7 mia. kr.
  • Større prioritering af projekter i Afrika, som bl.a. skal sikre, at langt flere afrikanere får en faglig uddannelse og adgang til rent vand og energi. Regeringen vil samtidig arbejde videre med og styrke Danmarks indsats for bl.a. ligestilling, kvinder og pigers rettigheder.

Læs mere i Regeringens Udviklingspolitiske Prioriteter 2021

For yderligere information/kontakt:

Pressechef til udviklingsministeren, Magnus Ulveman, 29 43 95 23, magulv@um.dk

Klima-, energi- og forsyningsministeren, presserådgiver Lasse Bendtsen, 41 72 38 84, lasab@kefm.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse

We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye